KNVB, waarom weer dertig mei misbruiken?

De promotie-en degradatieregeling in West II werd in september 2022 al bekend. Natuurlijk schrokken veel voetbaltrainers, vooral die van de zaterdagclubs in de tweede en derde klas van het grote aantal degradanten: drie direct naar beneden en mogelijk nog drie in de nacompetitie.

Tekst: Cees van der Pol

Van de 21 ploegen die in de tweede/derdeklasnacompetitie gaan spelen, bereiken er straks slechts twee de tweede klas. Dat is percentagegewijs een heel klein succesgetal: 9,5 %. Je kunt er bijna zeker van zijn, dat je naar de derde klas gaat/ derdeklasser blijft als je in die nacompetitie moet aantreden.

De percentages van de 1e klas/2e klas zijn gunstiger. Van de dertien ploegen die meespelen, mogen er twee naar de eerste klas. Dat is 15,4 %.  Om de derde en de vierde klasse spelen 30 ploegen en daarvan promoveren er vijf naar de derde klas: 16,7 %. Van de vierde naar de vijfde klas: 21 ploegen en daarvan blijven er zes in de vierde klas, dat is 28,5 %. Vraag me niet waarom die verschillen er zijn.

Tweede klas onredelijk zwaar

De tweede/derde klas zaterdag is dus onredelijk zwaar benadeeld. In de afgelopen dagen heeft de KNVB ook nog het wedstrijdschema van de nacompetitie gepubliceerd. De laatste competitiewedstrijden in West II worden op 27 mei gespeeld. De verwachting is dat er op die zaterdag voor Pinksteren heel wat beslissingen zullen vallen.

Wie degraderen er direct: de nummers 12,13 en 14 van de tweede klassen D, E, F. Maar klasse 2F heeft maar 13 clubs en daardoor degraderen slechts nummer 12 en 13. Klasse 2E levert wel drie periodeploegen af: zowel naar boven als naar onderen.

De KNVB heeft voor de eerste/tweede klas nacompetitie drie zaterdagen gepland: 3 juni, 10 juni en op 17 juni de twee finales. Diezelfde data gelden voor de derde/vierde klas. De vierde en vijfde klasstrijders hebben maar twee speeldagen nodig 3 en 10 juni. Dat komt omdat er daar veel minder clubs hoeven af te vallen.

Onverantwoord

De strijd op 27 mei in de tweede klas en in de derde klas zal op leven en dood zijn. In sommige klassen tekent zich nu al een potentiële degradatiekandidaat aan, maar in de meeste kan er nog van alles gebeuren: zowel in positieve als in negatieve zin. Blessures en schorsingen zullen een belangrijke rol gaan spelen.

Om van het laatste een idee te geven: in de Haagse/Delftse/Waterweg- afdeling 2E zijn na 11 wedstrijddagen 265 gele kaarten en 17 direct rode kaarten uitgedeeld. Dat aantal zal met nog 15 wedstrijddagen voor de boeg natuurlijk flink stijgen. Daarnaast ligt overbelasting van spelers net als verleden jaar op de loer. Wie de nacompetitie wil overleven moet mogelijk vier wedstrijden achter elkaar winnen.

Getuige

Als clubwatcher voor Haaglanden Voetbal was ik er afgelopen seizoen van nabij getuige van dat ploegen in de nacompetitie op hun tandvlees liepen en onder meer daardoor onderuit gingen. De verlengingen, strafschoppenseries en de hitte speelden daarbij zeker een rol.

30 mei

In het nacompetitieschema van de tweede/derde klas plant de KNVB een eerste ronde op dinsdag 30 mei. Dat is krap drie dagen na 27 mei. Wordt er geen rekening gehouden met het Pinksterweekend, waarin nauwelijks getraind zal kunnen worden en gezinnen misschien een weekendje uit plannen? Waarom een avondwedstrijd plannen die mogelijk ook een verlenging kan opleveren? Wie een uitwedstrijd treft heeft dubbel pech: vroeg weg, laat terug. Dat is ongewenst. KNVB, gebruik daarom 3 juni als eerste ronde datum ook voor deze overbelaste klassen.

Oneerlijke strijd

Er is nog een plausibele reden om de 30e mei te mijden. In de eerste ronde moeten de nummers 10 en 11 van klas 2F aantreden. In deze klas is altijd één club op een wedstrijddag vrij vanwege het ongelijke aantal ploegen. Dat is natuurlijk ook het geval op 27 mei. Wedstrijdvrij is die dag Alexandrië’66. Die ploeg staat momenteel op de achtste plaats, maar kan mogelijk op de 10e en 11e plaats terecht komen. Zij zouden dan een vrije speeldag hebben, terwijl hun tegenstanders op 27 mei waarschijnlijk een zware wedstrijd door de strot hebben gekregen. Dat is mijns inziens nacompetitievervalsing. Hetzelfde geldt trouwens voor de derde klas B. Ook daarin zitten 13 clubs en op 27 mei is sv Houtwijk uitgespeeld. Die club zou best wel eens de derde periodetitel in 3B kunnen pakken en als laagst geplaatste PK aan moeten treden tegen de nummer 10 van klas E. Ook niet eerlijk.

Actie

Daarom raad ik de clubs van de tweede en derde klassen West II aan in actie te komen en wel op korte termijn. Alle betrokken clubs moeten zo spoedig mogelijk bezwaar maken tegen 30 mei als speeldatum. De eerste ronde kan net als bij alle andere klassen op 3 juni worden gespeeld volgens het nu vastgestelde wedstrijdschema. Na die zinderende zaterdag 27 mei kunnen clubs dan gewoon trainen en hun eerste wonden likken of hun vizier scherpstellen. Geen avondwedstrijden met filestress of verlengingskramp. Heb oog voor meereizende supporters!

De tweede ronde wordt gewoon een week later gespeeld, dus op 10 juni en de derde ronde op 17 juni.  Na die dag blijven er nog vier clubs over die om twee plaatsen knokken op een neutraal terrein. Die twee promotiewedstrijden worden vastgesteld op 24 juni. De winnaars gaan in de tweede klas spelen, de verliezers zakken naar de derde klas.

Kassa

Er is geen enkele goede reden te bedenken om het verzoek niet te doen. De spelers krijgen meer rust en blessures zullen mogelijk minder vaak voorkomen. Er kan vast worden gehouden aan het eens- per-week schema. Voor amateurs zijn avondwedstrijden aan het einde van de competitie taboe. De twee finales in de regio zullen ook op neutraal terrein veel publiek trekken, want iedereen is uitgespeeld. Kassa, die nu toch vaak leeg is.

Overschrijvingstermijn

In de verte hoor ik iemand roepen de overschrijftermijn. Ook dat heb ik vorig seizoen al eens eerder betoogd. Waarom staat die altijd vast op 15 juni 00.00 uur. Er is helemaal niets op tegen om die datum voortaan op 1 juli 00.00 vast te zetten. Er gaat geld om in het zaterdagvoetbal en spelers zijn niet echt honkvast. Dat weten we allemaal. Clubs zullen bij een eventuele promotie of degradatie hun selectie zien of willen veranderen. Het maakt voor spelers nogal wat uit of ze in de eerste klas of in de tweede klas spelen of in derde dan wel de vierde. Gun iedereen nadat nacompetities klaar zijn enkele dagen de tijd om een eventuele overschrijving te regelen. Met digitale verwerking maken die twee weken administratief gezien toch echt niets uit.

‘Ritselen’

En nog een laatste punt. Ik ben benieuwd hoeveel resultaten van wedstrijden op 27 mei worden ‘geritseld’. Een ploeg die al uitgespeeld is, kan er voordeel bij gehad hebben, maar kan ook pootje gelicht worden door twee ploegen die aan een vooraf afgesproken 0-0 salonremise genoeg hebben om zich beide te handhaven. Ik denk ook aan op doelpunten verkochte verliespartijen of met doelpunten gekochte winstpotjes. Immers het doelsaldo speelt een rol. Eén doelpunt méér gescoord kan handhaving betekenen, één doelpunt méér tegen nacompetitie of zelfs directe degradatie. Geloof me: amateurmatchfixing bestaat, al gaat het maar om een kratje Hertog Jan. Ik heb als verslaggever al eens een kampioenswedstrijd met 18-0 gezien, elf tegen acht en een keeper die van duiken niets wilde weten.

Waarschuwing

Kortom, clubs in West II die in de tweede of derde klasse spelen, trek bij de KNVB aan de bel. Nu of volgende week! Op dit moment weten jullie nog niet op welke plaats jullie op 27 mei staan.

Doen jullie niets en rijd je op 30 mei om 23.30 na een slopende verlenging met lege handen aan het stuur terug naar huis, zeg dan niet tegen de pers dat het onverantwoord is wat de KNVB ‘ons weer heeft geflikt.’ De clubs zijn gewaarschuwd.

 

Lees verder