Gemengde competitie eerste elftallen mannen

Vanaf het seizoen 2023-2024 is in de Tweede, Derde en Vierde Divisie en de eerste klasse sprake van een gemengde (zaterdag/zondag) competitie. Dit betekent, dat elftallen van zaterdag- en zondagverenigingen binnen hun niveaus bij elkaar in een poule worden ingedeeld.

In de Tweede Divisie is dit al enkele jaren het geval. Hierdoor worden de reisafstanden kleiner en is de kans op het spelen van derby’s groter. Zie ook het eerdere besluit van de ledenraad.

Vaststelling wedstrijden

Bij de vaststelling van wedstrijden wordt de gewenste speeldag van de thuisspelende vereniging als uitgangspunt genomen. Hierbij wordt voor de principiële zaterdagverenigingen (die principieel alleen op zaterdag uitkomen) een uitzondering gemaakt. Deze clubs spelen zowel de thuis- als uitwedstrijden op zaterdag.

Principiële zaterdagverenigingen

Een principiële zaterdagvereniging is een vereniging die voldoet aan een of beide hieronder genoemde criteria:

  • De vereniging maakt deel uit van het convenant dat is afgesloten met de destijds zogenaamde Belangenorganisatie Zaterdagvoetbal Verenigingen (BZV) in 2013. De naam van de vereniging is dan vermeld op de BZV Ledenlijst 2013.
  • De vereniging heeft geen enkel zondagteam ooit in de competitie gehad bij de KNVB vanaf de oprichting van de vereniging.

Een zaterdagvereniging die niet aan een van de bovenstaande vereisten voldoet, wordt – op basis van het eerdergenoemde besluit van de ledenraad – beschouwd als een zaterdagvereniging die een uitwedstrijd op zondag kan spelen.

Speeldagen en aanvangstijden

  • Wedstrijden worden als volgt ingepland:
  • Zaterdag thuis tegen zaterdag/zondag: zaterdag 14.00/14:30/15:00/15:30 uur.
  • Zondag thuis tegen zondag: zondag 14.00/14:30 uur.
  • Zondag thuis tegen zaterdag: zondag 14.00/14:30 uur
  • Zondag thuis tegen ‘principiële zaterdagvereniging’: zaterdag 18.00 uur (als een vereniging niet over kunstlicht beschikt, wordt de wedstrijd vanwege de mogelijke invallende duisternis conform paragraaf 3.6 van het Handboek Competitiezaken op de uiterste aanvangstijd ingepland).

In onderling overleg tussen verenigingen kan van het bovenstaande worden afgeweken.

Voorlopig overzicht principiële zaterdagverenigingen

In het voorlopig overzicht hieronder is per divisie/klasse te zien welke verenigingen als ‘principieel zaterdag’ worden beschouwd.

In die door de KNVB gepubliceerde lijst is het opvallend, dat clubs als DSO en Scheveningen daar ook tussen staan, clubs die in het verleden ook met een eerste team zijn uitgekomen in de zondagcompetitie.

 

 

 

 

 

Lees verder