Zaterdag 2E: SVC’08 maakt het zichzelf onnodig moeilijk

SVC’08, de koploper met 22 punten, tegen de onderste met één punt, dan is het niet zo gek dat je je geld op de koploper zet. Het werd echter een wedstrijd met twee gezichten. Bij de rust had SVC’08 ruim voor moeten staan, maar aan het eind van de wedstrijd ontsnapte het aan een gelijkspel door een late treffer van Fabian Toet.

Tekst & foto’s: Jaap Lolkema

SVC’08, gesterkt door de behaalde periode afgelopen woensdag in de wedstrijd tegen RKDEO, begon sterk aan het duel tegen Wilhelmus. Het zette vroeg druk op de verdediging van Wilhelmus en kreeg na drie minuten al de kans om op voorsprong te komen. Thomas Hughes verscheen alleen voor keeper Ricardo Schimmel. Hij zocht de verre hoek, maar stuitte op de doelman terwijl hij de bal gewoon af had moeten leggen op de geheel vrijstaande Illiass Dadoudi, die de bal zo binnen kon lopen. Zes minuten later de volgende kans. Illiass Daoudi mikte de bal van zo’n vijfentwintig meter over Ricardo Schimmel op de lat. De terugspringende bal was een prooi voor de geheel vrijstaande Matthijs de Jong, die de bal hard tegen de keeper aanschoot.

Zo onderscheidde de Wilhelmus-doelman zich in die fase van de wedstrijd met nog een paar reddingen, waarbij je ook wel mag opmerken dat de SVC’08-aanvallers gewoon faalden in de afwerking. Pas na ruim een half uur spelen kon SVC’08 haar overwicht in een doelpunt omzetten. Norvin Mercera trok een corner terug naar de kop van het strafschopgebied. Onderweg stapte Thomas Hughes over de bal, waardoor die bij de vrijstaande Fabian Toet belandde. Met een bekeken schuiver à lá Joey Veerman verschalkte hij de dappere doelman Ricardo Schimmel: 1-0.

Een zeer verdiende voorsprong, want Wilhelmus bakte er erg weinig van. Het leidde in de opbouw van achteruit voornamelijk balverlies dus aan gevaarlijke aanvallen kwam het in het geheel niet toe. Ondanks de schamele 1-0 voorsprong, waar het zeker al vier/vijf nul had moeten zijn, kon de SVC’08-aanhang na het fluitsignaal voor de rust met vertrouwen naar de tweede helft uitkijken.

In de tweede helft ontspon zich echter een geheel andere wedstrijd. Niet alleen ging Wilhelmus veel beter spelen, het bleek nu wel de bal naar de eigen kleur te kunnen spelen en veel meer lef te tonen, maar SVC’08 bakte er werkelijk niks meer van. De linies vielen uit elkaar, waardoor het druk zetten niet meer lukte en Wilhelmus kreeg veel meer de gelegenheid om aanvallend gevaarlijk te worden. Het was een déja vu naar de wedstrijd tegen HMSH.

Ook toen een goede eerste helft waarbij SVC’08 vergat afstand te nemen en uiteindelijk een moeizame overwinning behaalde. Bij SVC’08 werden Iliass Daoudi en Matthijs de Jong gewisseld voor Sherdinant Michel en Nathan Martina. Ook kwam Yannick Willems nog in het veld voor Norvin Mercera.  Door het wat meer aanvallende spel van Wilhelmus kreeg SVC’08 nog twee kansen om de voorsprong te vergroten. Zo kopte Yannick Willems een voorzet net over het doel en faalde Nathan Mercera alleen voor doelman Ricardo Schimmel. Hij maakte dezelfde fout als Thomas Hughes in de eerste helft. Waar het afleggen op Sherdinant Michel een zeker doelpunt had opgeleverd, ging hij voor eigen roem.

Ondertussen liet Wilhelmus SVC’08 flink schrikken. Waar scheidsrechter Richard Steenbergen liet doorgaan op een vermeende overtreding (schouderduw) tegen Patrick Bos viel de bal voor de voeten van een Wilhelmus aanvaller, die een zekere treffer op de schoen had. Maar hij schoot over. Toch was het wachten op een doelpunt van Wilhelmus, want zo zijn nou eenmaal de ongeschreven voetbalwetten. Als je zelf de kansen mist, dan komt altijd wel die ene kans van de tegenstander die je de das om kan doen. Zo ook nu. In de drieëntachtigste minuut zette Wilhelmus een prima aanval op over links. De ingeschoten bal belandde nog op de binnenkant paal en dreigde voorlangs te gaan maar de alerte Jake Smart liet dit buitenkansje niet lopen en bracht Wilhelmus op gelijke hoogte: 1-1.

Maar de vreugde was bij Wilhelmus nauwelijks ingedaald of Fabian Toet bracht in de vijfentachtigste minuut SVC’08 alsnog op voorsprong. Hij kreeg de vrijheid om van buiten het strafschopgebied rustig aan te leggen en hij benutte zijn prachtige traptechniek ten volle door de bal richting bovenhoek te sturen. Hoewel de bal niet echt de kruising bereikte was het genoeg om de uitblinkende Wilhelmus doelman te verassen: 2-1. Zo ontsnapte SVC’08 aan een blamage en blijft het alsnog koploper.