Zaterdag 1B: Zwaarbevochten overwinning Forum Sport op HVV

Na de winterstop de eerste wedstrijd voor Forum Sport tegen het roemruchte Haagse HVV. Een club met een rijke voetbalhistorie en in een ver verleden, ver voor het betaald voetbal er was, liefst tien keer ook algemeen Nederlands kampioen.

Tekst: Jean Nederlof

Het is ook niet voor niets dat er op het shirt van HVV een mooie gouden ster prijkt boven het embleem. Beide clubs speelden in competitieverband nooit eerder tegen elkaar, want HVV is van origine een zondagclub en speelt dit jaar voor het eerst in de zaterdagcompetitie.

Na een aanvankelijk teleurstellende start van de Kroonleeuwen, werden er in de laatste wedstrijden voor de winterstop behoorlijk wat punten bij elkaar gesprokkeld. Forum Sport was dan ook gewaarschuwd.

Speelstijl

Het werd een wedstrijd waarin beide ploegen een andere speelstijl hanteerden. Forum Sport combinerend, vanuit een sterke verdediging, via het middenveld de aanvallers zoeken. HVV meer het Engelse “kick and rush” voetbal.

Na vijftien minuten kwam Forum Sport op voorsprong. Een wat onoverzichtelijke chaos voor het doel van keeper Guus Dicke (foto) waarin Edoardo Saurwalt het laatste tikje gaf aan Luuk Goedbloed die doeltreffend uithaalde: 1-0. Forum Sport had een veldoverwicht, maar kwam zo nu en dan wel in moeilijkheden als HVV de lange bal hanteerde en snel counterde.

Redding

Na een goed afstandsschot van de sterk spelende Justin van Otterloo kwam een tiental minuten later de rechtervleugelverdediger Giovanni Qureshi alleen voor HVV-doelman Guus Dicke. Met een knappe redding maakte de sluitpost de inzet van Qureshi onschadelijk. In de laatste vijf minuten voor rust opnieuw een scherpe counter van HVV over links. Connor Coward maakte zijn reputatie als goalgetter waar en scoorde met een hard schot. Forum Sport doelman Bas Tanis was kansloos: 1-1.

Evenwicht

Na rust een duel dat redelijk in evenwicht was. De vraag was wie als eerste zou scoren. Forum Sport-trainer Bas Steffens wisselde twee keer. Kai Vols kwam erin voor Ruben Gyamfi en Edoardo Saurwalt werd vervangen door Sven Koppenol.

Forum Sport ging meer druk uitoefenen en kwam bijna op 2-1 toen een scherpe voorzet van Giovanni Qureshi bijna door Luuk Goedbloed werd binnengekopt. Een katachtige reactie van de zeer goed keepende HVV-doelman wist dat te voorkomen. Enkele minuten later viel de toch wel verrassende 1-2 door een doelpunt van HVV-er Quinten Jakobs. Dit was het moment voor Forum Sport om nog meer energie in de wedstrijd te gooien. Aangemoedigd door het in groten getale opgekomen publiek werd er gejaagd op de 2-2. Eerst nog een wegens buitenspel afgekeurde treffer van Pjer Bom, maar in de 78e minuut was het opnieuw de snelle en fanatiek spelende Pjer Bom die binnen kon tikken: 2-2.

Beloning

Forum Sport ging voor meer en kreeg in de extra tijd de beloning voor hard werken. Een handsbal in de zestienmeter werd opgemerkt door het neutrale arbitrale trio en scheidsrechter Thomas Groenendijk wees naar de stip. Spits Luuk Goedbloed verzilverde deze penalty en de drie punten bleven daardoor in Voorburg: 3-2. En dat werd binnen en buiten de lijnen volop gevierd. Volgende week speelt Forum Sport uit bij DHC en HVV ontvangt DSO