Zaterdag 1B: Die Haghe is na winst op VELO nieuwe koploper

In een niet goede, maar wel enerverende wedstrijd heeft Die Haghe door drie prachtige doelpunten gewonnen van een tegenvallend VELO, dat daardoor de koppositie moest afstaan aan de Hagenaars.

Tekst: Wim van de Graaf         |      Foto’s: HMA-Fotografie

Direct na de winterstop was op sportpark Ockenburgh de kraker in de eerste klasse B tussen de nummer twee Die Haghe en de nummer één VELO. Het verschil op de ranglijst bedroeg slechts twee punten en vooral Die Haghe kon beschikken over een fitte selectie. De thuisploeg was gebrand om de koppositie van de Wateringers over te nemen en vloog gelijk na het beginsignaal van arbiter Stefan van Egmond uit de startblokken.

Al in de eerste minuut had Mike de Graaf van Die Haghe de score kunnen openen, maar VELO-doelman Jari Puister ranselde het schot knap uit zijn doel. Zes minuten later moest de Die Haghe-doelman ook aan de bak, maar hij pakte de ingeschoten bal goed. Zeven minuten hierna kopte Mike de Graaf hard in de handen van Puister en weer een minuut later werd een schot van diezelfde speler weer gestopt. Zo was Die Haghe op dat moment in de wedstrijd de bovenliggende partij. Dat was ook af te meten aan een zestal hoekschoppen die de thuisploeg binnen een tijdsbestek van tien minuten mocht nemen.

In de 25e minuut was het eindelijk raak toen na een mooi opgezette aanval de bal opnieuw voor de voeten van Jelle Halsema viel, die zich niet bedacht en loepzuiver uithaalde waarna hij de bal in de uiterste hoek van het VELO-doel zag verdwijnen: 1-0. Een op dat moment verdiende voorsprong voor het team van trainer Marcel Koning. Het duurde tot vijf minuten voor de rust voordat VELO wat ging aandringen, maar de hechte Die Haghe-defensie hield tot de warme thee makkelijk stand.

Na de rust was er eerst nog een gevaarlijk schot van Junior Nelson van Die Haghe, dat net voorlangs het doel ging waarna VELO bij een uitbraak ook een kans kreeg waar Die Haghe-doelman Justin van Look tijdig bij de bal was om erger te voorkomen. VELO-trainer Kevin van der Geest wisselde in één keer drie spelers, maar het daarmee gewenste resultaat bleef uit zoals heel VELO wat teleurstelde. Die Haghe bleef vrij makkelijk overeind bij de spaarzame uitvallen van de Wateringers en in de 79e minuut haalde Sami Aoulad Said van twintig meter afstand hard en zuiver uit, waarna de bal het net van VELO deed bollen en de wedstrijd gespeeld lee: 2-0.

Leek, want vier minuten later zette invaller Roy van der Ven op fraaie wijze een aanval op waarbij hij de bal weer in de voeten kreeg en deze strak aanspeelde op Mike de Graaf, die fenomenaal verwoestend uithaalde en de bal pas in de kruising achter de VELO-doelman tegen het net tot stilstand zag komen: 3-0. Scheidsrechter Stefan van Egmond en zijn neutrale assistenten wisten deze derby tot een goed einde te brengen en het feest in de ‘derde helft’ bij Die Haghe ging vroeg van start.

Op de uiteindelijke overwinning van Die Haghe viel niets af te dingen. Er zijn echter pas twaalf wedstrijden gespeeld, dus moeten er nog niet al te veel conclusies worden getrokken. Wel is het zo dat Die Haghe steeds beter en hechter is gaan spelen en dat op zich is al een compliment aan de nieuwe koploper waard. Volgende week reist Die Haghe af naar het veld van tegenstander UVS waar al dit moois – eind juni vorig jaar – feitelijk is begonnen met het behoud van een plaats in de eerste klasse. Maar ook daar moeten zaterdag weer ‘gewoon’ de punten worden gehaald.