Zondag 3e Divisie: TOGB kan overtal tegen Groene Ster niet omzetten in drie punten

Op een prima gevuld sportpark Het Hogeland eindigde de hervatting van het seizoen 2022-2023 in de Derde Divisie voor TOGB en Groene Ster in een gelijkspel: 1-1. Voorafgaand aan het duel werd de nieuwe tribune officieel geopend. TOGB kwam via Dean Zandbergen, benutte strafschop, op een 1-0 voorsprong. In de tweede helft wist Groene Ster via Bas Breukers, met een man minder, de 1-1 te scoren. Beide teams gingen voor de winst, maar wisten niet meer het doel te vinden.

Tekst & foto’s: Ron Fruining

TOGB schoot uit de startblokken en was direct gevaarlijk via Leroy Zwarteveld. De middenvelder kwam over rechts goed door, maar gaf zijn schot net te veel effect mee, waardoor de bal geen doel trof. TOGB wilde zich klaarblijkelijk niet net als koploper ADO’20 op eigen veld tegen Groene Ster overkwam, laten verrassen. De geel-zwarten zette hoogdruk, veroverden vaak de tweede bal en drukten Groene Ster diep terug. Binnen een kwartier leverde dit de voorsprong op voor de gastheren. Dean Zandbergen werd vanaf het middenveld diep gestuurd en liep zijn directe tegenstander eruit op weg naar het Limburgse doel. Verdediger Dennis Petit vloerde Zandbergen vervolgens binnen de Limburgse zestien. Penalty, zo oordeel scheidsrechter Aafoullah. Bovendien toonde de leidsman Petit de rode kaart, waardoor Groene Ster met tien verder moest. Zandbergen benutte de elfmeter zelf: 1-0.

Overtal

Ondanks een man meer lukte het TOGB niet om de groen-witten de genadeklap toe te brengen. De Limburgse formatie verstopte zich niet en was via de omschakeling gevaarlijk. Groene Ster-trainer Verbunt, die komend seizoen naar Blauw Geel’38 vertrekt, zag zijn equipe de rust bereiken met 1-0, waarmee de wedstrijd nog niet verloren was.

Vroeg in de tweede helft zag Verbunt dat zijn spelopvattingen in de tweede helft succesvol waren. Een aanval over de as leverde in minuut 51, de 1-1 op. Chefrino Eind bediende Bas Beukers uitstekend, waarna Beukers TOGB-doelman Moreno Zwateveld het nakijken gaf: 1-1.

Een minuut later was het TOGB dat er via Max le Fevre razendsnel uitkwam. De aanvoerder dolde zijn directe tegenstander en drukte vervolgens af. Het schot trof echter slechts de lat. De rebound werd daarna door Guus Steerneman overgeschoten. Ook de bezoekers raakten op zoek naar een treffer het ‘houtwerk’. Nadat aanvoerder Zwartjes van de groen-witten over rechts opstoomde, bediende hij vervolgens een ploeggenoot op maat. De TOGB-verdediging greep niet in en haalde vervolgens opgelucht adem, toen de inzet van Groene Ster de paal raakte om vervolgens door Wouter Vermeer uitverdedigd te worden.

Buitenspel

De Limburgers hanteerden de buitenval uitstekend. Tot frustratie van de aanvallers van TOGB overigens, die hierdoor een treffer en een strafschop in rook op zagen gaan. Eerst was het invaller Anthony Slierendrecht die zijn treffer geannuleerd zag worden. Slangenmens Slierendrecht stond net te scherp bij een overigens schitterend afgeronde TOGB-aanval, die wel doel trof, maar niet telde. Kort na de geannuleerde TOGB-treffer, werd Dean Zandbergen door Joris Kleijn gevloerd. De Groene Ster-verdediger zag tot zijn opluchting dat de assistent-scheidsrechter zijn vlag in de lucht had gestoken voor buitenspel.

In het laatste kwartier speelden beide teams voor de overwinning. Het spel golfde op en neer. Merick Heintjes, Max le Fevre en Sven Paternot werden in stelling gebracht, maar konden niet doeltreffend afronden. De bezoekers kwamen via de razendsnelle omschakeling een aantal malen gevaarlijk door. Zakaria Tarrazi en Amin Alalji waren als invaller dicht bij een tweede Limburgse treffer, moor ook zij troffen geen doel.

Scheidsrechter Aafouallah vond het na negentig minuten en een vijftal extra genoeg en floot het duel bij 1-1 af.