ADO Den Haag pakt met goed voetbal voor rust en hard werken ‘lekkere driepunter’

NAC Breda ligt ADO Den Haag blijkbaar wel dit seizoen. Zowel uit als thuis leverde de confrontatie met de Bredase ploeg winst op. In het Bingoal Stadion had ADO den Haag bij rust een 2-0 voorsprong genomen en die score had hoger kunnen zijn. Na de rust kwam NAC nog gevaarlijk terug (2-1), maar de drie punten bleven toch in Den Haag.

Tekst: Ton Beije       |      Foto’s: Aad van der Knaap

Tijdens de persconferentie donderdagmiddag gaf trainer Dick Advocaat al aan, dat de nieuwe doelman Sonny Stevens tussen de palen zou staan. Ook Ricardo Kishna mocht vanuit de basis starten en ook dat had Advocaat vooraf al aangegeven. Daardoor moest nu Malik Sellouki op de bank plaatsnemen.

NAC was met veel vertrouwen richting Den Haag gekomen. De ploeg had de laatste drie duels al zeven punten bij elkaar gehaald en won haar laatste competitieduel thuis met 5-1. Maar ook ADO Den Haag had in 2023 nog niet verloren, al zetten gelijke spelen te weinig zoden aan de dijk om te klimmen op de ranglijst. Daarom was het voor de thuisploeg belangrijk om nu een driepunter te halen. Niet alleen om stappen te maken op de ranglijst, maar ook met het oog op de periodetitel.

NAC begon de eerste tien minuten voortvarend, onder aanvoering van een langs de zijlijn constant aanwijzingen gevende trainer Peter Hyballa. Dat leverde een mogelijkheid op voor Elias Mar Omarsson, maar doelman Stevens reageerde attent. Daarna nam ADO Den Haag het initiatief over en wist zich, met goed voetbal, kansen te scheppen. Nieuwkomer Joey Sleegers was zeer actief op de linkerflank en had pech bij een inzet die net naast de voor ADO verkeerde kant van de paal belandde. Xander Severina liet regelmatig zijn directe tegenspeler staan, die alleen ten koste van een overtreding de snelle Haagse buitenspeler kon afstoppen.

Halverwege het eerste bedrijf stak Ricardo Kishna Joey Sleegers sluw weg richting achterlijn. Zijn voorzet kwam voorbij de tweede paal bij Thomas Verheydt, die knap met het hoofd teruglegde op de inkomende Jordy Wehrmann, die hard en hoog uithaalde en de bal via de onderkant van de lat in het Bredase doel zag verdwijnen: 1-0. Vervolgens kreeg de snelle Xander Severina een tweetal mogelijkheden. Eerst mikte hij net naast en bij een tweede kans ontdeed hij zich knap van zijn tegenspeler, ging alleen op het doel af, maar zag doelman Roy Kortsmit zijn inzet nog net met de vingertoppen tot hoekschop verwerken.

Met nog zes minuten op de klok in de eerste helft wist ADO Den Haag de marge te verdubbelen. Thomas Verheydt zocht het doel bij een scrimmage en via verdediger Tijs Velthuis verdween de bal langzaam rollend in het Bredase doel: 2-0. Die 2-0 achterstand was voor NAC-trainer Hyballa reden om in de rust in te grijpen en liefst vier spelers te wisselen. Bij ADO Den Haag bleef Ricardo Kishna in de kleedkamer achter (hij was vlak voor rust aangetikt en geblesseerd geraakt). Voor hem kwam Malik Sellouki in het veld.

Ook na rust startte ADO Den Haag goed, maar langzamerhand werd de druk van NAC groter op de helft van de thuisploeg. ADO Den Haag moest achteruit en een tegentreffer hing in de lucht, wat een ommekeer in de wedstrijd zou kunnen betekenen. Net op het moment, dat het Haagse Kwartiertje begon, sloegen de bezoekers toe. Invaller Jarchinio Antonia (ex-ADO Den Haag) slingerde vanaf de rechterkant de bal op maat voor het Haagse doel, waar Odysseus Velanas inkwam en met een kopbal doelman Sonny Stevens volkomen kansloos liet: 2-1. NAC voelde dat er wellicht nog meer inzat en schakelde een tandje bij. Ook bij ADO Den Haag bracht Dick Advocaat de nodige wissels in het veld.

ADO Den Haag leek een zware slotfase tegemoet te gaan met tien man, omdat Thomas Verheydt – die weinig goed kon doen bij scheidsrechter Van der Eijk – een rode kaart kreeg voorgehouden na een overtreding ter hoogte van de middenlijn. Verheydt na afloop: ,,Een belachelijke rode kaart, hij had hoogstens geel kunnen geven. Hier baal ik stevig van.”

ADO Den Haag hield stand, ook in de zes extra minuten en dat leverde drie heel belangrijke punten op. Zowel voor de ranglijst, voor de periode als voor het zelfvertrouwen van de ploeg.