Zaterdag 2E: Cedric Aké (Wilhelmus) pakt tweede punt van HVC’10

De grote vraag na afloop van het duel HVC’10-Wilhelmus was wie de meeste zure druiven moest doorslikken. De thuisclub van Piet Boon moest zich heel wat meer voorgesteld hebben van de terugwedstrijd tegen de rode lantaarndrager Wilhelmus, dat slechts één punt had gehaald uit dertien wedstrijden. En ja wel, dat werd behaald in de thuiswedstrijd tegen HVC’10. Of keek Wilhelmus het meest op haar neus, omdat het elftal tot twintig minuten voor tijd nog met 1-3 leidde?

Tekst: Cees van der Pol

Of misschien was het wel Cedric Aké, die met drie doelpunten Wilhelmus de weg wees naar boven, maar toch niet de matchwinner werd? Aan Hoekse kant stond er ook zo’n speler: Khalid el Menkouzi (foto) behoedde vooral voor rust HVC’10 nog voor een grotere achterstand met goede reddingen, maar hij werd dus toch drie keer gepasseerd. Dat vinden keepers nooit leuk.

Degradatiepot

Je kunt de wedstrijd van de twee ploegen gewoon een degradatieduel noemen: het spel was ernaar: namelijk slecht. Nou mag je van een ploeg die slechts één punt heeft gehaald geen wonderen verwachten, maar HVC’10 gaf de eerste helft gewoon niet thuis. ,,We begonnen niet scherp genoeg, leden zoveel balverlies en de tweede bal was steeds voor Wilhelmus. Khalid redde ons in die fase. En ja, ze gingen er stevig in, maar je gaat tot zover de scheids het toelaat, ” aldus Piet Boon.

Van den Bos boos

De teruggekeerde spelmaker Michael van den Bos was in de eerste helft betrokken bij de eerste gele kaart al na acht minuten. Scheidsrechter David van Dis gaf die nogal gemakkelijk weg, maar hij keek de andere kant op, toen dezelfde Van den Bos drie minuten later werd weggetrokken bij een volgende Voorburgse aanval. Het werd meteen de 0-1 door Cedric Aké. ,,Ik ben laatste man en dan maak je natuurlijk geen schwalbe, als je de bal ook gemakkelijk kunt wegwerken. Maar de scheids zei in de rust tegen me dat hij het niet gezien had”, aldus Michael van den Bos.

Khalid el Menkouzi

De volgende twee minuten waren voor de Hoekse doelman, toen hij zijn reputatie in twee een-op-een-situaties volledig waarmaakte. Mika Lammers faalde evenzoveel keer. Wilhelmus probeerde steeds de lange bal achter de Hoekse verdediging te leggen en dat was een succesvolle bestrijdingsmethode. Het had dus evengoed 0-3 kunnen staan.

Boon en de vrije trap

De thuisclub overleefde het gevaarlijke countervoetbal en daarna mocht vrije trappenspecialist Glenn Boon twee keer laten zien wat hij kan. De centrale verdediger mikte de eerste keer in de muur, maar één minuut later lag de bal gunstiger en hij ‘streepte’ de bal achter de te kleine keeper Tom Ebens in de kruising: 1-1. Het was al het vierde doelpunt van Boon in deze competitie. Er waren dertig minuten gespeeld en HVC’10 leek terug in de wedstrijd. Maar het liep daarna nog steeds voor geen meter en in de 38e minuut kopte Cedric Aké na een corner de bal aan de andere kant in de kruising: 1-2.

De laatste tien minuten waren voor irritaties, van beide kanten overigens. Kay van den Bos en Cedric Aké kregen het een paar keer met elkaar aan de stok en Nick Hendrikse ging een sollicitatieprocedure aan voor geel. Maar David van Dis hield nu de kaarten op zak tot irritatie van de Hoekse spelers.

Passie

Piet Boon greep in de rust in. Hij bracht Jorno Reurink in de ploeg (die een week skivakantie had gevierd) voor Wessel Vijverberg en Dave Kram verving Badr ben Mohammed. Dat kwam inderdaad het Hoekse spel ten goede en er kwam meer passie in het spel. Het leverde nu ook Wilhelmus een gele kaart op na en charge op Dave Kram, maar door de vrijwel onleesbare nummers op de geel-zwart gestreepte shirts kon de dader niet meteen herkend worden. Een paar minuten later kreeg ook HVC’10 weer geel en dat werd een dure kaart. Mitchell Bouwhuis, toch één van de betere Hoekse spelers onderbrak een aanval van Wilhelmus om en nabij de middenlijn, kreeg geel en mist daardoor de enige Westlandse derby tegen Westlandia volgende week.

Fataal

De drang naar voren werd HVC’10 in die fase fataal. Nadat Brandon Poncin in ogenschijnlijke buitenspelpositie mocht doorgaan van de Hoekse assistent, rondde Aké zijn voorzet onberispelijk af: 1-3. Het was de zestigste minuut. De aanvaller had direct ook zijn vierde en vijfde treffer kunnen maken, faalde maar hij kreeg felle tegenwerking van El Menkouzi. Het spel lag nu helemaal open. HVC’10 ging één op één spelen en Michael van den Bos ging in de voorhoede lopen. Bij Wilhelmus kwamen Phiras Chehoudi, Tim Vreeswijk en Kevin Adebesin in het veld en er kon werkelijk van alles gebeuren.

Foutje keeper

In de 68e minuut ging doelman Tom Evens in de fout op de rand van het strafschopgebied: hij liet de bal uit zijn handen vallen en Michael van den Bos lobde de bal daarna over alles en iedereen in het doel: 2-3. Zo’n meevaller helpt de ploeg die terugkomt van een achterstand en verzwakt de ploeg die onderaan staat. De wedstrijd werd nog rommeliger, Wilhelmus rekte steeds meer tijd, wat weer een gele kaart opleverde. Het was vrouwen en kinderen eerst bij de ploeg uit Voorburg. Die mocht van geluk spreken dat bij een overtreding op Beau van der Toorn de bal niet op de stip, maar op de rand van het zestienmetergebied werd gelegd. Aan de andere kant was invaller Kevin Adebesin slim en ontregelend bezig, waardoor Wilhelmus kansen bleef houden op 2-4.

Gelijkmaker

Acht minuten voor tijd gebeurde dan toch waar de Voorburgers zo bang voor waren. Een corner van de ingevallen Jorno Reurink werd ingekopt door Kay van den Bos: 3-3. De gelijkmaker betekende ook dat dezelfde drie verdedigers als vorige week in het gestaakte duel tegen Berkel nu opnieuw scoorden. In het slotgevecht kregen Kay van den Bos en trainer Piet Boon ook nog geel. De trainer omdat hij te veel reageerde tegen de scheids, toen de assistent van Wilhelmus een aanval onderbrak door te vlaggen, terwijl de bal nog twintig centimeter voor de lijn was. Boon maalde niet om het geel: ,,De bal was zo’n stuk binnen de lijn. Dan reageer je uit emotie, dat mag niet altijd. Maar bij het eerste doelpunt werd Michael van den Bos onderuit getrokken, Beau werd neergelegd in het strafschopgebied, maar de bal werd op de rand gelegd en het “Pröppertje” bij de volgende vrije trap van Glenn Boon werd weer niet gezien. Maar de nederlaag hebben we uiteindelijk aan onszelf te danken. Khalid hield ons voor de rust in de race.”

,,Daar sta je voor”

De Marokkaanse doelman reageerde laconiek. ,,Ja, daar sta je nu eenmaal voor. De eerste helft was van onze kant gewoon slecht. Er lag zoveel ruimte tussen de linies, maar ik kon ze lekker pakken. Een overwinning zou misschien gestolen zijn, maar in de tweede helft gebruikten we veel meer energie.”

Maar tevreden terugkijken op zijn eigen optreden mag hij na deze wedstrijd zeker wel. Datzelfde geldt voor Cedric Aké: hattricks alhoewel geen ‘zuivere’ maak je immers niet elke week.