Zondag Vierde Divisie A: Strafschop vlak voor tijd houdt HBS van driepunter af

HBS ging op bezoek bij concurrent Hoogeveen. Bijna had de ploeg van trainer Ekrem Kahya de volle buit meegenomen, maar vlak voor tijd wist Hoogeveen alsnog gelijk te komen: 2-2. Van de concurrenten deed alleen Purmersteijn met een nipte winst goede zaken.

Tekst: Ton Beije

Het eerste gevaar kwam in de wedstrijd van HBS via Martijn le Congé (foto), maar zijn schot ging over het Hoogeveense doel. Even later was Le Congé wel succesvol en zette HBS op een 0-1 voorsprong. De thuisploeg was al snel dicht bij de gelijkmaker, maar doelman Delano Kortstam had een fraaie redding in huis. De volgende mogelijkheid was voor Luca van Leeuwen, die op weg leek naar de 0-2, maar de bal richting Hoogeveen-doel verspeelde.

Druk

Hoogeveen verhoogde de druk op HBS en kreeg een prima kans om langszij te komen, maar op dat moment kwamen de Kraaien goed weg. Door het druk zetten van Hoogeveen, kreeg HBS mogelijkheden in de counter. Ilias Kariouh kwam goed door, maar schoot zelf en zag Luca van Leeuwen over het hoofd, die er beter voor stond. Na vijfentwintig minuten kwamen de gastheren toch op gelijke hoogte door een treffer van Sem Nijkamp.

Rechterflank

In de eerste helft was Hoogeveen vooral gevaarlijk over haar rechterflank, maar richting de rust kreeg HBS ook dat beter onder controle en wist de bal langer in de ploeg te houden. Hoogeveen kreeg nog een goede kans vlak voor rust, maar met een 1-1 stand gingen de beide teams aan de thee.

Commotie

In de aanvangsfase van de tweede helft mocht HBS via Niels van Pelt een vrije trap nemen op zo’n twintig meter van het Hoogeveen-doel. Hij kwam echter niet verder dan de muur. Er ontstond wat commotie bij een gehele kaart voor Kevin Schutte. De spanning nam toe. Martijn le Congé leek te profiteren van een verre uittrap, maar de Hoogeveen-goalie bleef de situatie meester. Na bijna een uur spelen kwam HBS wederom aan de leiding. Niels van Pelt kopte de bal via de binnenkant van de paal binnen: 1-2. De bezoekers kregen zelf dé kans om op 1-3 te komen, maar de bal werd van de lijn gehaald bij Hoogeveen.

Counter

Hoogeveen wist dat het iets moest forceren om nog tot succes te komen en bracht twee extra spitsen in het veld. Bij HBS was Kevin Schutte er al geblesseerd vanaf gegaan en vervangen door Ian Baggerman. Terwijl Hoogeveen op jacht ging naar de gelijkmaker, kon HBS er via de counter gevaarlijk uitkomen. Ilias Kariouh kreeg nog een kans, maar zag zijn inzet voorlangs het Drentse doel gaan. Met nog een kwartier op de klok bracht Kahya Mink Hueting in het veld voor Fabian Hilpert.

Strafschop

Nadat HBS-doelman Delano Kortstam eerst nog een schitterende redding had verricht, moest hij vlak voor tijd weer aan de bak, toen Hoogeveen een strafschop kreeg toegewezen na een overtreding in de zestien van Marko Mos. Jamai Kriekjes wist wel raad met die elfmetertrap en bracht de stand op 2-2. Vooraf zou er echter volgens HBS sprake zijn geweest van buitenspel.

Het zou nog een spannende slotfase (met extra minuten) kunnen worden. Jim Roberti kwam bij HBS nog in het veld. In de 2-2 stand kwam geen verandering meer, want die stond bij het laatste fluitsignaal van de leidsman ook nog op het bord.