ADO Den Haag-speelster Jet van Mierlo wint met Oranje O16 van Engeland

Het Nederlands meidenteam Onder 16 bleef op het UEFA Development Tournament vrijdag aan de goede kant van de score tegen Engeland Onder 16. Het team, met in de basis ADO Den Haag-speelster Jet van Mierlo (foto) won nipt met 2-1.

Een zwaarbevochten zege waarbij Oranje alles uit de kast moest halen om de wedstrijd uiteindelijk over de streep te trekken. Twee dagen eerder speelde Onder 16 in de eerste wedstrijd van het UEFA Development Tournament Italië bijkans van de mat. Met verzorgd aanvalsspel creëerde de ploeg veel kansen, maar vergat ze te benutten waarna Italië vervolgens twee penalty’s raak schoot en er met de buit vandoor ging: 1-2. Onder 16 kreeg zodoende een hard lesje effectiviteit op internationaal niveau.

Leerzaam

Met negen andere basisspeelsters was Nederland tegen Engeland O16 in het zonovergoten Vila Real de Santo António niet zo dominant – mede vanwege de andere spelopvatting van Engeland – maar besefte wel wat er in deze partij gevraagd werd. Na een half uur spelen kwam Oranje uit een standaardsituatie op een 1-0 voorsprong via Kiki Scholten, die raak kopte. Na rust verdubbelde Oranje in de 54e minuut de score via een wereldgoal van Zoë Zuidberg: 2-0. Oranje-coach Roos Kwakkenbos na het duel tegen OnsOranje: ,,Door de weerstand van Engeland hadden we soms moeite in onze opbouw. Daar vonden we dan een oplossing voor, waarna Engeland weer een tegenzet deed. Tactisch werd er veel gevraagd in deze wedstrijd. De meiden moesten constant nieuwe situaties herkennen en daar weer op anticiperen. Ontzettend leerzaam en interessant.”

Duitsland

Onder 16 speelt vandaag de laatste wedstrijd van het vierlandentoernooi in de Algarve. Dan is Duitsland de volgende toptegenstander.