Semper Altius heeft Surinaamse international in vrouwenteam

Bij het eerste vrouwenelftal van het Rijswijkse Semper Altius speelt sinds eind vorig jaar een heuse international mee. Shania Tjoen-A-Choy, 22 jaar en sinds november lid van de Hoekpolder club, heeft meerdere wedstrijden van het Surinaamse vrouwenelftal op haar naam.

Tekst: Peter Petit

Tjoen-A-Choy komt uit een echte voetbalfamilie, vader voetbalde, broertje voetbalde en mede dankzij het spelen met hem kwam ook bij haar de liefde voor de voetbalsport. Zij werd lid van dezelfde club als haar broertje, waar ze tussen de jongens voetbalde, wat ze maar al te leuk vond. Op haar vijftiende werd Tjoen-A-Choy lid van Ascona en kreeg ze een uitnodiging voor haar eerste interland bij de U17 van Suriname, een invitatie die ze bekroonde met het maken van haar eerste doelpunt als jeugdinternational.

Studie

Na Ascona stapte Tjoen-A-Choy over naar Transvaal, om in 2018 voor haar studie richting Nederland te gaan. Zij kwam in Delft terecht bij de TU en meldde zich dan ook prompt aan als lid van de studentenvoetbalvereniging Taurus, waar ze een half jaar actief was in het zaalvoetbal. Maar de studie was niet helemaal wat ze zocht en een jaar later, in 2019, keerde Tjoen-A-Choy dan ook weer terug naar haar geboorteland. Daar ging ze weer op het veld spelen en dat de keuzeheren van de Surinaamse voetbalbond haar niet vergeten waren, mag blijken uit de uitnodiging die ze kreeg voor het Surinaamse vrouwenteam, verwikkeld in de strijd om de CONCACEF Gold Cup. Tijdens dit belangrijkste voetbaltoernooi voor landen uit Noord- en Centraal Amerika alsmede het Caribisch Gebied kwam Suriname uit tegen Mexico, een ongelijke strijd door de Mexicaanse vrouwen met grote cijfers gewonnen. Beter ging het de huidige speelster van Semper Altius af tegen landenteams uit Midden-Amerika.

Semper Altius

Afgelopen zomer besloot Tjoen-A-Choy weer naar Nederland terug te keren om ditmaal te gaan studeren aan de Haagse Hogeschool met als studierichting sportkunde, een studie die veel beter bij haar past. Zij meldde zich aan bij Semper Altius, waar de oorspronkelijke rechtsback, een plek in het centrum van de verdediging kreeg toebedeeld. Of Tjoen-A-Choy in de toekomst nog kan rekenen op een uitnodiging voor het Surinaamse vrouwenelftal is afwachten geblazen.

Lees verder