Henk de Zeeuw: ,,Zwaluwen ideaal podium voor jong talent en ambitieuze routiniers”

Oefenmeester Henk de Zeeuw (foto) is bij Vierde Divisionist Zwaluwen alweer bezig aan zijn derde seizoen. De Zeeuw, die eerder werkzaam was bij HVC’10 en Excelsior’20, had bij zijn aantreden de nobele taak om het gat, dat was ontstaan door het vertrek van veel spelers, op te vullen met bijna een geheel nieuwe selectie. Op dit moment doen de Vlaardingers met een uitgebalanceerde selectie weer keurig mee in de sterke Vierde Divisie A.

Tekst: Cees van der Pol

,,Het was even aanpoten in het begin inderdaad, op drie spelers na en de keeperstrainer was er helemaal niets meer”, kijkt De Zeeuw terug naar de periode dat hij begon aan zijn avontuur aan de Zwaluwenlaan. ,,We kunnen er heel eerlijk over zijn dat ons budget om een selectie samen te stellen relatief gezien niet heel groot is. Dit houdt in dat je heel creatief moet zijn en moet uitblinken op andere gebieden. Door heel veel gesprekken te voeren en kritisch te selecteren op een profiel dat echt bij Zwaluwen past, hebben we heel veel jongens kunnen binden. De meeste die hier drie seizoenen geleden zijn begonnen aan dit avontuur zitten er nu nog. Dit geeft wel aan dat het team en de binding met de club zeer hecht is. Om dit te waarborgen heb ik bij mijn aanstelling de term “Zwaluwen jongen” geïntroduceerd. Dat ben je als je drie jaar bij Zwaluwen speelt, uit de jeugd komt of naast voetballen iets extra’s voor de club doet. Het streven is om de helft van de selectie hieruit te laten bestaan. Dit geeft de club de tijd om de jeugdopleiding beter neer te zetten. Want deze gaat op de korte termijn helaas nog niet voor doorstroom zorgen.”

Sociale gezelligheid

Net als zoveel clubs in amateurvoetballand worden de gesprekken over het volgend seizoen al in een zeer vroeg stadium gevoerd. ,,Ja, je moet als club en als trainer wel meegaan met deze trend anders vis je achter het net,” weet De Zeeuw. ,,Wij hebben het geluk dat onze selectie vrijwel in tact blijft, zodat we kunnen zoeken naar echte versterkingen waar we direct wat aan hebben. Ik denk dat de kracht van Zwaluwen echt een mooie combinatie is van voetballen op divisieniveau en sociale gezelligheid. Het is een mooi platform voor jonge spelers die dit niveau kunnen gebruiken als springplank naar bijvoorbeeld de topamateurs of een BVO. Mocht dat niet lukken kunnen ze nog jaren voor Zwaluwen uitkomen. Maar we zijn ook aantrekkelijk voor relatief oudere spelers van dat niveau om met iets meer “vrijheden” op een heel goed niveau hun laatste jaren bij ons te komen voetballen. Naar die mix zijn we op zoek.”

Posities

Concreet gezien noemt De Zeeuw het vertrek van routinier Stefano Goncalves (35), in het verleden ook actief voor Spijkenisse, Smitshoek en IJsselmeervogels, die lager gaat voetballen. ,,Stefano was voor mij als trainer echt een verlengstuk in het veld. Met zijn ervaring brengt hij rust en sturing in het team. Ik hoop dat zich weer een goede opvolger aandient! Verder zoeken we wat scorend vermogen in een buitenspeler en een aanvallende middenvelder. Aan de TC om deze drie posities in te vullen. Dan hebben we volgend seizoen weer een goede selectie staan.”

(Bron: WaterwegSport.nl)

Lees verder