TOTO KNVB-beker: ADO Den Haag niet zonder geluk naar kwartfinale

Het is heel lang geleden – seizoen 2004-2005 – dat ADO Den Haag zich wist te plaatsten voor de kwartfinale van de KNVB-beker. Door donderdagavond laat in het Bingoal Stadion te winnen (1-0) van Go Ahead Eagles is dat nu werkelijkheid en gaat de naam van ADO Den Haag zaterdagavond bij de loting in de kokertjes.

Tekst: Ton Beije             |       Foto’s: Aad van der Knaap

Thomas Verheydt was geschorst en nam plaats op de tribune, Joey Sleegers en Mario Bilate waren niet inzetbaar vanwege een blessure en ook Xander Severina ontbrak op het appèl. Dat betekende dat Amar Catic, Amir Absalem en Joël Zwarts een plek in de basis kregen. Ook was er een plek ingeruimd op het middenveld voor Silvinho Esajas. Ook bij Go Ahead Eagles had trainer René Hake flink wat andere spelers – zes in totaal – in zijn basisformatie opgenomen. Zo was er ook weer een plek in de laatste linie voor voormalig ADO Den Haag-speler Jamal Amofa.

ADO Den Haag koos voor een defensieve instelling om van daaruit op snelheid eruit te komen. Maar ook de Deventenaren drongen ADO Den Haag veelal terug op eigen helft. De bezoekers hadden het grootste deel van de wedstrijd het meeste balbezit. Go Ahead Eagles werd het eerst gevaarlijk met een vrije trap van Philippe Rommens,, die van buiten het strafschopgebied in het zijnet mikte.

De bezoekers bleven het meeste balbezit houden en het Haagse strafschopgebied opzoeken. Halverwege het eerste bedrijf mocht ADO Den Haag van geluk spreken, dat de matig leidende scheidsrechter Edwin van de Graaf geen strafschop zag in een overtreding net binnen de zestien van Amir Absalem op Jahnoah Markelo. Aan de overkant weigerde Van de Graaf ook te fluiten toen Absalem wat gretig naar de grond ging in het zestienmetergebied. Toch bleef Go Ahead Eagles druk zetten op de Haagse defensie. Doelman Sonny Stevens redde goed op een inzet van Rashaan Fernandes en vlak daarna redde Titouan Thomas op de doellijn op een schot van Sylla Sow en de rebound trof geen doel en na die afgeslagen aanval schoot captain Philippe Rommens snoeihard op de lat.

ADO Den Haag kwam dus een paar keer goed weg , maar vlak voor rust mochten de gasten niet klagen dat de nul op het scorebord bleef staan. Denzel Hall ging er op de rechtervleugel op snelheid vandoor en bediende net binnen de zestien Ricardo Kishna, die in één beweging uithaalde, maar de bal net naast zag gaan. Bij rust dus een dubbelblanke stand: 0-0.

Trainer Dick Advocaat hield de tegenvallende Amir Absalem in de rust in de kleedkamer en bracht voor hem Max de Waal, die in het centrum van de aanval ging spelen en Joël Zwarts meer aan de linkerkant te vinden was. Go Ahead Eagles bleef voetballend de bovenliggende partij met het meeste balbezit. Na dik een uur spelen leek Go Ahead Eagles de leiding te nemen toen Sylla Sow een prima kans kreeg, maar Tyrese Asante kon zijn inzet nog net blokken, zodat het de bezoekers niet meer dan een hoekschop opleverde. Advocaat bracht met nog zo’n twintig minuten op de klok Gregor Breinburg en Dhoraso Klas in het veld voor Kishna en Esajas. Pal daarop wist ADO Den Haag een gat te vinden in de Deventer defensie. De Waal stuurde Amar Catic op rechts weg. Op snelheid zag hij in het centrum Joël Zwarts insprinten en zijn voorzet op maat werd door Zwarts onberispelijk langs doelman Erwin Mulder geschoten: 0-1.

Voor Go Ahead Eagles was dat het sein om alles op de aanval te gooien. Voor ADO Den Haag was het nu zaak de gelederen gesloten te houden. De bezoekers gooiden de ballen veelvuldig voor het doel, maar de defensie met een sterk spelende Asante – die eerder in het tweede bedrijf niet mocht klagen dat de bal niet op de stip ging toen hij zijn tegenspeler vasthield in kansrijke positie – hield stand en de nul vast. Na zes extra minuten floot arbiter Van de Graaf (Go Ahead Eagles-trainer na afloop: ,,Ik vond hem gewoon slecht”) af en was de kwartfinale voor ADO Den Haag een feit.

Vrijdagavond in ons TV-programma Studio ADO (vanaf 18.00 uur op het TV-kanaal van Den Haag FM en deze website)blikken wij terug op dit bekerduel met de spelers Tyrese Asante en de maker van de enige treffer Joël Zwarts.