ADO Den Haag Vrouwen schiet met scherp tegen kansloos vv Alkmaar

In de eerste wedstrijden na de winterstop liet ADO Den Haag Vrouwen zich tot twee keer toe in de slotfase de kaas van het brood eten. Onder aanvoering van het Jong Oranje-duo Liz Rijsbergen en Jaimy Ravensbergen (foto boven) maakten de Haagse vrouwen vrijdag al ver voor het einde duidelijk dat maar één team zich na afloop als triomfator zou laten fêteren.

Voor het duel met vv Alkmaar in het Bingoal Stadion stuurde trainer Sjaak Polak Jaimy Ravensbergen als spits het veld in. Dat heeft de tegenstander geweten, want evenals haar ook voor Jong Oranje geselecteerde aanvalspartner Liz Rijsbergen was de schietgrage schooljuf negentig minuten lang ongrijpbaar. Vanaf de aftrap werd het Alkmaarse doel bijna voortdurend belegerd. Al in het eerste kwartier konden de verslaggevers vier doelpogingen en vier Haagse hoekschoppen noteren. Na een prima steekpass van Chloé van de Velde schroeide Nikki IJzerman de handschoenen van de Alkmaarse doelvrouw. In de 21ste minuut leverde een vrije trap van Daniëlle Noordermeer een nieuwe corner op. De lage voetzoeker van IJzerman vond net geen Haagse voet. Bij de herkansing krulde Rijsbergen de bal richting de eerste paal. Met Ravensbergen dreigend in de buurt draaide de bal rechtstreeks in het doel: 1-0.

Overstapje

Voor de thuisploeg was dat slechts een aansporing om met extra energie op jacht te gaan naar meer. Kayra Nelemans zag een kogel van afstand eindigen op de vuisten van de keepster. Na een trekbal van Rijsbergen en een overstapje van Ravensbergen vuurde Manon van Raay over. Uit een voorzet van Vanessa Susanna mikte Rijsbergen in volle vlucht naast. Van de Velde raakte van afstand de lat. Een tweede treffer kon niet uitblijven. Kort na het half uur was het zover. Vanessa Susanna deed met een subtiele voetbeweging het voorbereidende werk en Jaimy Ravensbergen vond moeiteloos de hoek: 2-0. Een prima combinatie tussen Ravensbergen en Van Raay maakte de weg vrij voor nummer drie. Liz Rijsbergen gleed de bal van dichtbij echter over.

Voortvarend

Het tweede bedrijf begon ADO Den Haag net zo voortvarend. Een poging met de hak van Liz Rijsbergen (foto onder) eindigde in handen van de doelvrouw. Een uithaal van IJzerman leverde een zoveelste corner op. Vrijgespeeld voor het doel liftte Susanna de bal over. Pas daarna leek het Haagse team wat gas terug te nemen.

Polak wilde daar niets van weten en joeg zijn pupillen weer naar voren. Dat resulteerde in nieuwe pogingen van Van Raay (over en gestopt), Susanna (net afgestopt) en Ravensbergen (rakelings naast). Bij het naderen van het Haags kwartiertje werd het enthousiaste publiek getrakteerd op een nieuwe lekkernij. Met een onweerstaanbare rush sneed Rijsbergen door de Alkmaarse linies en stelde Ravensbergen in staat haar tweede van de avond binnen te schuiven: 3-0.

Debuut

Daarmee was de koek nog niet op. Vier minuten voor tijd werd Rijsbergen zelf in stelling gebracht. Via de paal verdween de bal in het doel: 4-0. In de laatste minuut vloog de onvermoeibare Leidse dribbelaar nog eens over de vleugel en lanceerde een perfecte trekbal. Bij de tweede paal schoot Gina Viehoff juichend haar eerste Eredivisietreffer binnen: 5-0. In blessuretijd vierde Jill van den Ende haar Eredivisiedebuut. Met een inswingende corner plaatste zij bijna een uitroepteken. Wiëlle Douma zag haar kopbal terugketsen van de paal.

Opstellingen

ADO Den Haag Vrouwen:

Lorsheyd/Vonk, Noordermeer (91. Pijnacker Hordijk), Douma, Nelemans (91. Van den Ende)/Vande Velde, Van Raay (88. Raaijmakers), IJzerman/Rijsbergen, Ravensbergen, Susanna (84. Viehoff).

vv Alkmaar:

Louwes/Mol, Remijnse, Blom, Caprino/De Vette, Roosjen, Colin/Van der Most, Banarsie, Spaan.

(Bron: ADO Den Haag Vrouwen)

Lees verder