Zaterdag 2E: Westlandia bluft HVC’10 af in Westlandse derby

Vanaf het eerste begin zette Westlandia in de derby tegen HVC’10 druk op de ketel. Al in de derde minuut kreeg Stefan Bron een enorme kans, toen Dylan Bogaards verkeerd timede, Khalid el Menkouzi al gepasseerd werd en Bron simpel de 1-0 had kunnen binnenschuiven. Maar centrale verdediger Kay van den Bos achterhaalde de rappe buitenspeler en kon ten koste van een corner de Hoekse meubels nog redden. Het moest een waarschuwingsteken voor de Hoekenaren zijn.

Tekst: Cees van der Pol          |        Foto’s: Danny Ploegaert

Het zit HVC’10 bepaald niet mee. Het miste de clubtopscorer Mitchell Bouwhuis (geschorst na vijf keer geel) en op de dag van de wedstrijd belde ook centrale verdediger Glenn Boon naar zijn vader dat hij wegens ziekte niet kon meedoen. Dat betekende bijna een geheel nieuwe achterhoede, want Michael van den Bos moest het gat van Bouwhuis en de weer geblesseerde Daniël Storm op het middenveld compenseren. Bovendien werd Badr ben Mohammed in het tweede opgesteld.

Trainer Theo Verbeek had wel op de aanwezigheid van Badr ben Mohammed gerekend en ook met Jorno Reurink en Kyrill Slutskyy als spitsen. In tegenstelling tot de meeste Hoekse (en waarschijnlijk neutrale) toeschouwers vond Verbeek dat de scheids wel goed had gefloten. En ook dat Westlandia over een bredere selectie beschikt dan HVC’10. ,,Wij  kunnen blessures gemakkelijker opvangen.” Dat laatste lijkt zeker waar.

Een belangrijk kantelpunt in de wedstrijd was de wel of niet rode kaart die Lars van der Berg zou hebben moeten krijgen. Nadat HVC’10 pas in de twintigste minuut een eerste behoorlijke aanval opzette en daarmee meteen doel trof, was er even een paar minuten paniek bij de Naaldwijkers. Na een mooie pass van eerst Jorno Reurink, daarna Slutskyy en een afronding van Beau van der Toorn, was de Hoekse ploeg tegen de verhouding op 0-1 gekomen.

De overtreding van centrale verdediger Lars van der Berg (een klap tegen de doelpuntenmaker) een paar minuten later was aanleiding voor een serieus opstootje. Daarna trok Mats Blaak twee keer geel voor Lars en Dennis Verbeek. Het vreemde commentaar na afloop was dat hij de klap niet gezien had. Het was dan raar dat hij wel geel, maar geen rood trok. Als je niets gezien hebt, hoef je ook geen kaart te geven. De boosdoener zelf gaf na afloop toe dat hij geluk had gehad. Maar in plaats van een plek op de tribune speelde Van der Berg daarna een puike wedstrijd. ,,Ja, rood, tegen tien man en met 1-0 voor”, zei Boon, ,,maakt natuurlijk wel heel wat uit.”

Op de penalty die de thuisclub een paar minuten heel wat verder hielp, was gewoon niets aan te merken. Tim van der Voort (altijd lastig als tegenstander) liet zich gemakkelijk (en bovendien onnodig) naar beneden trekken door Kay van den Bos. Omdat hij een week ervoor een strafschop gemist had, liet Van der Voort het voltrekken van het vonnis deze keer graag over aan Timothy le Duc. Die gaf de Hoekse doelman geen kans: 1-1. Van der Voort testte daarna nog de vuisten van Khalid el Menkouzi en die bleken op dat moment in orde. De ruststand was in principe gerechtvaardigd, al had de thuisclub meer mogelijkheden om te scoren gehad.

Met die twee woorden kon je het begin van de tweede helft best noemen. Eerst beproefde Van der Voort nog een keer de vuisten van de Hoekse doelman, maar na vijf minuten was het ineens raak. Een voorzet van links werd door middenvelder Vince Olsthoorn nauwelijks beroerd en Khalid el Menkouzi wilde blijkbaar de bal naast zijn heiligdom kijken, maar tot zijn en (ieders) verrassing hobbelde de bal sloom over de lijn: 1-2. Piet Boon: ,,Ik wist niet wat ik zag, die bal haalt de lijn niet, dacht ik.” Het inschattingsfoutje bleek bijna al fataal.  Op een enkele uitzondering na gingen de Hoekse kopjes naar beneden. Toen ook nog Jorno Reurink zich moest laten vervangen (invaller Jari Wagemakers) was het bij HVC’10 helemaal over. Twee minuten later namelijk maakte Tim van der Voort gebruik van een misverstand in de Hoekse aanval (terug verdedigen was er niet bij) en hij mocht in de daaropvolgende counter ongestoord doorlopen naar El Menkouzi, die hij routineus passeerde: 1-3. Het was de vijftiende seizoenstreffer van de Westlandse topscorer, die vooral tegen HVC’10 altijd op stoom lijkt.

HVC’10 liet zich in het restant helemaal afbluffen. Alleen Rico Sterrenberg loste nog een schot op doel dat door Jari Duijvestein kundig tot corner werd verwerkt. Daarna zorgde dezelfde doelman voor nogal wat reuring op het veld, toen hij de doorgebroken Kay van den Bos net buiten het strafschopgebied torpedeerde.

Mats Blaak wachtte lang, totdat iedereen was opgekalefaterd en toonde Duijvestein de rode kaart. Nu vond de Naaldwijkse aanvang het wegzenden weer onterecht. (“Het is een gewone botsing.”)  Nee, Mats Blaak (26-de jonge scheids uit Barendrecht) had bepaald zijn dag niet. Maar het was natuurlijk niet zo slim van de Naaldwijkse doelman met de 3-1 stand het risico te lopen. De frontale botsing zag er van een afstandje niet erg prettig uit.

Invaller Thomas van der Goes kon nog twintig minuten vrij werkloos in het doel staan en buitenspeler Stefan Bron ruimde het veld. HVC’10 bakte er daarna helemaal niets meer van. De moedeloosheid droop van de kicksen en de ploeg moest toch met leedwezen op de kaken toezien hoe weer Tim van der Voort een eén-tweetje opzette met invaller Jari Lievaart. Die stond meteen oog in oog met El Menkouzi en ook hij scoorde gemakkelijk: 1-4. Toen leek de Hoekse pijp helemaal leeg. Ondanks langdurige blessurebehandelingen van onder meer Kay van den Bos en Jari Duijvestein telde Mats Blaak geen seconde bij. Misschien was dat voor HVC’10 ook maar het beste, want nog iets zinnigs op de kunstmat leggen zat er deze middag niet meer in.

Het team van Henk en Piet Boon zal snel de gelederen moeten sluiten, want er volgt in maart een slopende reeks tegen de drie topclubs. Volgende week moet eerst de 1-3 voorsprong tegen Berkel nog over de streep worden getrokken. Dat zal op deze manier nog een lastig vaatje worden.

Daarna volgen respectievelijk Vitesse Delft (thuis) en daarna twee uitwedstrijden tegen SVC’08 (op de landelijke stakingsdag 11 maart – hoe komen ze vanuit De Hoek op tijd in Wassenaar? ) en daarna FC Skilzz. En dan ook nog in de wetenschap dat je met gelijke spelen in deze broeiende klasse 2E niet veel opschiet. Westlandia heeft die zorgen veel minder, want na drie achtereenvolgende nederlagen tegen dezelfde tegenstanders die nu op HVC’10 wachten zijn CWO, VFC en Full Speed tegenstanders van een ander kaliber. Bovendien kan HVC’10 de redelijke kans die het nog had op de tweede periodetitel uit de bol zetten. Eerste zorg zal nu zijn genoeg punten pakken om de degradatienacompetitie te ontlopen.

 

Lees verder