ADO Den Haag blijft ongeslagen in 2023, maar moet diep gaan bij Jong PSV

ADO Den Haag pakte op De Herdgang maandagavond een benauwde 1-2 winst. De ploeg van Dick Advocaat kwam al snel op een 0-2 voorsprong, maar kreeg het daarna heel zwaar. Voor rust werd het al 1-2 en met het nodige geluk werd die stand vastgehouden tot het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Hensgens.

Foto’s: Orange Pictures

In de Haagse ploeg was weer een plaats ingeruimd voor Joey Sleegers en Xander Severina, die beiden het bekerduel tegen Go Ahead Eagles aan zich voorbij moesten laten gaan. Ook Gregor Breinburg had een plek op het middenveld en in de spits posteerde Advocaat Max de Waal in de plaats van Joël Zwarts.

ADO Den Haag ging goed van start en zag Jong PSV-doelman Peersman een inzet van Joey Sleegers onschadelijk maken. ADO Den Haag gokte in die fase op snelle tegenstoten. Na negentien minuten spelen kon de Haagse aanhang in Eindhoven juichen. Nadat een voorzet van Ricardo Kishna onvoldoende was weggewerkt door de PSV-defensie, kwam de bal voor de voeten van Max de Waal, die vervolgens net binnen de zestien knap het Eindhovense net bol liet staan: 0-1. Terwijl Jong PSV nog aan het bijkomen was van die tegentreffer, wist ADO Den Haag al snel de marge te verdubbelen. Titouan Thomas vond Xander Severina, die na enkele knappe voetbewegingen succesvol doelman Peersman wist te passeren: 0-2.

Stip

Jong PSV wilde zich duidelijk niet naar de slachtbank laten brengen en probeerde de bakens te verzetten. Het leverde ook enkele kansen op, maar het Haagse doel van Sonny Stevens bleef vooralsnog schoon. Daar kwam zes minuten voor rust verandering in. Finn van Breemen beging een overtreding in de zestien en arbiter Hensgens twijfelde niet en wees naar de stip. Jason van Duiven, topscorer van Jong PSV, bracht de spanning terug in de wedstrijd: 1-2. Jong PSV kreeg meer mogelijkheden – onder meer een stift op de paal – maar de stand van 1-2 stond ook bij rust nog op het scorebord.

 

ADO Den Haag begreep, dat de winst nog niet binnen was en kreeg het gelijk al zwaar te verduren, maar had geluk dat een Brabantse inzet voor het Haagse doel langs rolde. Daarna waren de teams een periode aan elkaar gewaagd en na een uur spelen kopte spits Van Duiven tot opluchting van de Haagse bank de bal uit een vrije trap over het doel. Naarmate de tweede helft vorderde ging Jong PSV wat meer risico nemen, op zoek naar de gelijkmaker, waardoor ADO Den Haag aanvallend wat meer mogelijkheden kreeg. Een kopbal van de meegekomen Boy Kemper na een hoekschop van Kishna verdween naast het doel van Peersman. Ook De Waal en Breinburg hadden bij hun pogingen het vizier niet op scherp staan.

Wissels

Het bleef voor ADO Den Haag oppassen om niet de gelijkmaker om de oren te krijgen. Met nog een klein kwartier te gaan bracht Dick Advocaat twee wissels in. Kishna en Sleegers gingen naar de kant en Amar Catic en Silvinho Esajas namen hun plaatsen over. Jong PSV wilde zich nog steeds niet gewonnen geven en bleef het proberen. In de slotfase was de meegekomen Tyrese Asante nog bijna succesvol voor ADO Den Haag met een kopbal net over, maar andere kant waren corners vlak voor tijd van Jong PSV ook niet ongevaarlijk.

Na het laatste, bevrijdende fluitsignaal van Hensgens kon ADO Den Haag de balans opmaken en staat de formatie van Advocaat nu tweede in de periodestrijd, achter PEC Zwolle – komende vrijdag de opponent in het Bingoal Stadion – dat overigens ook al een periodetitel op zak heeft. Diverse clubs hijgen – met slechts een punt minder – in de nek van ADO Den Haag.

Opstellingen

Jong PSV:
Peersman; Comenencia, Seelt, Leysen, Tytens; Tielemans, Geerts (46. Babadi), Nassoh; Sealy (59. Priske Flyger), Van Duiven, Colyn (67. Jimenez).

ADO Den Haag:
Stevens; Hall (63. Rodriguez), Asante, Van Breemen, Kemper; Thomas, Breinburg (82. Wehrmann), Kishna (77. Esajas); Severina, De Waal, Sleegers (77. Catic).

Lees verder