Venlose spits, die ADO in bekerfinale 1959 das omdeed, overleden

Voormalig VVV-aanvaller Hans Sleven is op 86-jarige leeftijd overleden. De Duister was speler in het elftal van VVV, dat in 1959 in het Zuiderparkstadion de finale tegen de favoriete thuisclub ADO won.

Tekst: Peter Petit

De Duitse spits scoorde het tweede van de uiteindelijk vier Limburgse doelpunten, ADO kwam die mooie zomeravond niet verder dan een openingstreffer van Roel Timmer, na een combinatie tussen Theo Timmermans en Mick Clavan. Na de 1-1 van Herman Teeuwen was het Hans Sleven die de 1-2 scoorde. In de 35e minuut bleef de Haagse verdediging als één man staan voor vermeend buitenspel, maar het fluitsignaal van leidsman Piet Roomer bleef uit. Hans Sleven was het meest attent en het snelst, want met een razendsnelle uitbraak en fabelachting lichaamsschijnbeweging was hij iedereen van ADO, inclusief doelman Piet Oostrum, te snel af.

Onverwacht

De Venlose topschutter kon zo voor open doel de 1-2 binnenschieten. Nadat Roel Timmer vanaf elf meter tegen gelegenheidsdoelman Herman Teeuwen faalde, zorgden Jan Klaassens en Jan Schatorjé voor de 1-4 eindzege en ging de KNVB-beker volkomen onverwacht naar het noorden van Limburg.  Sleven, die ook nog twee seizoenen in Utrecht voor het toenmalige DOS uitkwam, maakte in totaal 121 doelpunten voor de Koelploeg. Alleen Maurice Graef, all-time topscorer van VVV, heeft meer goals op zijn naam staan.

Lees verder