ADO Den Haag voor tweede maal dit seizoen te sterk voor PEC Zwolle

PEC Zwolle verloor tot vrijdagavond slechts drie duels. Eén daarvan was thuis tegen ADO Den Haag, toen nog onder leiding van Dirk Kuijt. Nu in het Bingoal Stadion was de Haagse ploeg, onder supervisie van Dick Advocaat de koploper in een enerverende wedstrijd met 3-1 de baas.

Tekst: Ton Beije             |     Foto’s: Aad van der Knaap

Dick Advocaat liet donderdag bij de persconferentie al weten, dat zijn ploeg vrijwel volledig fit was en dat alleen Mario Bilate niet tot de wedstrijdselectie zou behoren. Na een uitsluiting van twee duels was ook spits Thomas Verheydt weer van de partij en mocht – zoals verwacht – weer starten in de basis.

ADO Den Haag startte, net als een week eerder uit tegen Jong PSV, uitstekend. Binnen vier minuten nam de thuisploeg de leiding. De voorzet kwam van rechts van Xander Severina, de bal werd niet goed verwerkt door PEC Zwolle-verdediger Bram van Polen, waarna Joey Sleegers attent reageerde en de bal door de benen van doelman Jasper Schendelaar in het Zwolse doel liet verdwijnen: 1-0.

Bijna had PEC Zwolle al direct het antwoord klaar. Een prima aanval van de bezoekers door het hart van de ADO Den Haag-defensie, maar doelman Sonny Stevens reageerde attent op een inzet van de sterk spelende Thomas van den Belt en via zijn been verdween de bal tot hoekschop. In plaats van op gelijke hoogte te komen, keek PEC Zwolle na elf minuten al tegen een 2-0 achterstand aan. De bal werd van achteren bij ADO Den Haag ver naar voren gespeeld, waar Joey Sleegers de bal oppikte en op snelheid richting de zestien van PEC Zwolle sprintte. Toen ook Thomas Beelen nog uitgleed, kwam de Haagse aanval in een overtal-situatie terecht en behield Sleegers het overzicht en bereikte Xander Severina, die simpel de 2-0 kon binnenschieten.

ADO Den Haag binnen elf minuten in eigen huis op een 2-0 voorsprong tegen de koploper. Het kon niet beter. Binnen een minuut kwam PEC Zwolle echter terug in de wedstrijd. De Haagse verdediging was niet alert genoeg bij een vrije trap van de Zwolse ploeg.  Thomas van den Belt controleerde de bal knap en liet Sonny Stevens kansloos: 2-1. En dat overkwam ADO Den Haag een week eerder ook al tegen Jong PSV. Een 2-0 voorsprong werd in kort tijdsbestek teruggebracht tot 2-1. Duidelijk werd, dat de thuisploeg alle zeilen zou moeten bijzetten om een goed resultaat te behalen voor eigen publiek. PEC Zwolle werd in het vervolg van die eerste helft beter en kreeg ook de nodige kansen, maar kwam niet tot scoren. In de extra tijd van de eerste helft was ADO Den Haag plots dicht bij de 3-1, maar een kopbal in de benedenhoek van Thomas Verheydt werd knap tot hoekschop verwerkt door doelman Schendelaar.

ADO Den Haag dacht al snel na het begin van het tweede bedrijf recht te hebben op een pingel omdat er hands zou zijn gemaakt door Bram van Polen in de zestien bij PEC Zwolle. De matig leidende Robin Gansner had het dit keer echter bij wel het juiste eind. Gaandeweg de tweede helft probeerde PEC Zwolle eruit te komen en ging op weg naar de gelijkmaker. De Haagse defensie stond goed en gaf nauwelijks een echte scoringskans weg. Na dik een uur op de klok bracht de Zwolse trainer Dick Schreuder drie wissels tegelijk in het veld om nog meer stootkracht aanvallend te krijgen.

Vlak voor het begin van het Haags Kwartiertje scoorde ADO Den Haag op een belangrijk moment. Bij een hoekschop van Ricardo Kishna kreeg Thomas Verheydt voorbij de tweede paal wel erg veel vrijheid. Zijn harde kopbal richting verste hoek werd nog extra met het hoofd bijgestuurd door captain Boy Kemper en de bal viel zomaar in het Zwolse doel: 3-1. Onbegrijpelijk, dat Verheydt – van wie bekend is dat hij sterk in de lucht is – zoveel vrijheid kreeg. Kemper vierde de treffer vervolgens met het publiek op Midden-Noord. Trainer Dick Advocaat wist dat deze voorsprong vastgehouden moest worden en bracht Gregor Breinburg en Daryl Werker (met masker) in het veld voor Ricardo Kishna en Joey Sleegers.

ADO Den Haag hield verdedigend goed stand, doelman Sonny Steevens haalde nog een keer een bal knap onder de lat vandaan en aan de andere kant pikte de ingevallen Amar Catic bijna een doelpuntje mee. Zijn schot werd door doelman Schendelaar met hulp van de lat toch gepakt. Na vijf minuten extra tijd – en nog een gele kaart voor Finn van Breemen – floot arbiter Ganser voor de laatste maal en kon het feest in het Bingoal Stadion beginnen. ADO Den Haag op kop in deze periode.