Autivoetbal meets Walking Football bij RVC Celeritas

Een voetbaluitdaging tussen twee doelgroepen van RVC Celeritas. De Rijswijkse club heeft een primaire missie om iedereen te kunnen laten sporten. Professioneel, amateur, jong, oud, gehandicapt of auti, alles is mogelijk en wordt gelijkwaardig gefaciliteerd.

Soms komen uit enthousiasme bepaalde krachtvelden elkaar tegen en wordt er spontaan iets in het leven geroepen. Deze week hebben de mannen en vrouwen van het Walking Football op een woensdagavond een wedstrijd gespeeld tegen het wedstrijdteam van de auti-jeugd. Dit was een spannende en vermakelijke sportinspanning die eindigde met een 5-9 overwinning voor de auti-jeugd.

Walking Football

Walking Football is in Nederland een begrip geworden. Senioren kunnen via een aangepast systeem voetballen. Walking Football is niet alleen sportrecreatie, maar ook een platform om met leeftijdsgenoten te socialiseren. De deelnemers uit het Walking Football bestaan uit ervaren voetballers en reguliere individuen (55+ers) die lekker willen bewegen.

Auti-voetbal

De auti-groep bestaat uit jongeren die in het autistisch spectrum vallen. Ze hebben in veel gevallen geen significante lichamelijke mankementen om in G-voetbal te worden ondergebracht en zijn geestelijk vrij goed ontwikkeld. Door bepaalde gedragskenmerken is er een veilige omgeving noodzakelijk waarin met gelijkgestemden sportplezier kan worden beleefd.

Uitdaging

De toppers van deze twee Celeritas-doelgroepen gingen de uitdaging aan om tegen elkaar te spelen. De ene groep heeft jaren voetbalervaring, mensenkennis en de deskundigheid om met zo min mogelijke inspanning het maximale te bereiken. De andere groep; conditie, snelheid en een instelling dat ieder gedrag van de sporters accepteert. Twee uitersten op het veld.

Zo, verliep ook de partij. De Walking Footballers konden regelmatig doorbreken door strategisch goed met de ruimtes om te gaan en zo een route naar het doel uit te stippelen. Dit leverde vijf geweldige trffers op. De auti’s trokken met hun snelheid en conditie na de rust aan het langste eind. Als de auti’s de bal onder controle kregen, werd de turboknop aangezet en stonden ze alweer bij het doel van de Walking Footballers. Ze konden negen keer scoren waarvan de laatste door een junior werd gemaakt die pas twee keer een wedstrijd had gespeeld. Samenvattend was het een geweldige avond waarin twee doelgroepen een vriendelijke sportieve ontmoeting hebben gehad. Respect voor de Walking Footballers, die waarschijnlijk de volgende ochtend hier en daar een gevoelige spier hebben gevoeld. Al met al een avond die voor beide partijen voor herhaling vatbaar is.

Lees verder