Indrukwekkende cijfers Graaf Willem II VAC geen garantie op titel in 4D

Graaf Willem VAC is één van de ruim vijftig nog ongeslagen amateurteams in competitieverband dit seizoen 2022-2023. De ploeg uit Wassenaar deelt dit predicaat met nog vijf andere ploegen afkomstig uit het district West II. Op zaterdag 11 maart kan de ploeg uit Wassenaar in de topper tegen naaste concurrent IJVV de Zwervers de eerste stap naar promotie naar de derde klasse zetten.

Tekst: Peter Petit

De cijfers die Graaf Willem II VAC tot nu in dit seizoen kan tonen zijn impressionant. In bijna alle statistieken van de tot nu toe gespeelde wedstrijden in de zaterdag vierde klasse D staat het elftal van succestrainer Jan de Jong (foto) bovenaan. De ‘graven’ zijn in alle tot nu toe gespeelde wedstrijden ongeslagen, slechts de eerste wedstrijd van deze competitie, op 26 september van het vorige jaar, leverde een remise (3-3) op tegen het dit seizoen zo verrassend voor de dag komende vv Groeneweg uit Zevenhuizen.

Periodetitels

De spelers van Graaf Willem II VAC waren in de tot nu vijftien gespeelde wedstrijden goed voor 55 doelpunten voor, en slechts zes tegen. De Roggewoning-bewoners werden zowel kampioen van de eerste als van de twee periode. De grootste overwinning werd tot nog toe in de vertrouwde omgeving van de Buurtweg genoteerd tegen sv Ommoord: 8-0. Ook in de statistieken van het aantal behaalde punten uit en thuis staan de groen-geel verticaal gestreepten aan de leiding in deze klasse. Uit acht thuiswedstrijden werden 22 punten gehaald, dat hadden er 24 kunnen zijn als vv Groeneweg daar dus niet een stokje voor had gestoken. Voor wat betreft de uitwedstrijden moet Graaf Willem met 21 punten uit zeven duels de koppositie delen met grote concurrent IJVV Zwervers, tweede in de stand, met slechts één punt achterstand op de Wassenaarders.

Ook wat betreft het minste aantal verliespunten, zowel uit als thuis, is Graaf Willem II VAC leidend; acht thuiswedstrijden leverden twee verliespunten op, zeven uitwedstrijden nul, je zou dus kunnen concluderen dat de ploeg, cijfermatig, op verplaatsing, beter is dan thuis.

Clean sheets

Alleen wat betreft het aantal gescoorde doelpunten moet Graaf Willem II VAC de eer laten aan twee andere concurrenten,  tegen de 55 Wassenaarse doelpunten staan de 59 van vv Groeneweg en de 58 van IJVV Zwervers. Opvallend dat het verschil tussen het aantal gescoorde doelpunten uit en thuis best groot is; tegen de 36 doelpunten thuis, staan de 19 doelpunten uit gescoord. Ook vermeldenswaard is de eerste plek van de Graaf Willem II Voetbalvereniging Aloysius College op de tabel van minste doelpunten tegen; slechts drie tegen in thuiswedstrijden en drie tegen uit, maar liefst elf keer werd de nul (clean sheet) gehouden.

Garantie

Indrukwekkende cijfers die echter nog geen garantie bieden voor de titel in 4D. Immers, de voorsprong op naaste concurrent IJVV de Zwervers bedraagt slechts één punt, dus één ‘uitglijder’ en de wereld ziet er weer heel anders uit voor de ‘Graaf Willemmers’. Hoe dan ook is zaterdag 11 maart voor de voetballiefhebbers uit Den Haag en omgeving een datum om naar uit te kijken, wanneer beide grootmachten elkaar op de Roggewoning tegenkomen.

Lees verder