TOTO KNVB-beker: Op veel posities aangepast ADO Den Haag buigt voor PSV

Vooraf waren de kansen al niet erg hoog ingeschat om de volgende ronde te bereiken van de TOTO KNVB-beker. Trainer Dick Advocaat had vooraf ook al aangekondigd meer belang te hechten aan de competitie, waarin zijn ploeg de ranglijst aanvoert in deze periode, dan aan de bekerstrijd.

Tekst: Ton Beije             |      Foto’s: Orange Pictures

Op twee posities na, bracht Advocaat een compleet ander team in het veld dan hij normaliter met de basis in de competitie in actie komt. Alleen doelman Sonny Stevens en verdediger Tyrese Asante van de basiself stonden in het veld. ADO Den Haag ging na een 2-0 stand bij rust met 3-1 onderuit in Eindhoven.

PSV startte, zoals verwacht, fanatiek en geconcentreerd. De doelstelling was snel op voorsprong te komen. In de aanvangsfase wist ADO Den Haag de gelederen gesloten te houden, maar toch was het al na twaalf minuten raak voor de thuisploeg. Al kwam er wat geluk bij kijken. Op aangeven van Patrick van Aanholt nam Johan Bakayoko de bal ineens op de schoen en zag het speeltuig via het been van Dhoraso Klas achter doelman Sonny Steven in het Haagse doel belanden: 1-0.

Druk

PSV bleef druk zetten op het Haagse doel. De bezoekers moesten zich beperken tot het tegenhouden van de Brabantse aanvallen en ervoor zorgen niet te snel op een grote achterstand te worden gezet. Halverwege het eerste bedrijf wist PSV de marge te verdubbelen. Jarrad Branthwaite stond aan de basis van deze treffer en Guus Til troefde bij de eerste paal Klas af en scoorde de 2-0.

Wellicht had ADO Den Haag nog stiekem gedacht aan een stunt na de 1-4 winst van Spakenburg eerder deze week bij FC Utrecht, maar bij deze 2-0 stand zat die verrassing er niet meer in. ADO Den Haag kon zelf aanvallend geen potten breken, maar hield in het verdere verloop van de eerste helft achterin de zaak gesloten. Bij rust wees het scorebord dan ook een 2-0 stand aan.

Kruising

Trainer Dick Advocaat bracht na de rust Xander Severina in het veld en hield Max de Waal in de kleedkamer achter. Door deze wissel ging Jeffrey Zwarts in de punt van de aanval spelen. PSV was ook na de pauze de bovenliggende partij en kwam al na negen minuten op een 3-0 voorsprong. En wat voor een treffer. Van net buiten het strafschopgebied knalde Ibrahim Sangaré ongelooflijk hard de bal de kruising in. Stevens zal de bal waarschijnlijk alleen gehoord hebben: 3-0.

Binnen twee minuten na die knappe treffer deed ADO Den Haag verrassend iets terug. Na een prima actie wist Malik Sellouki het Eindhovense net te vinden achter doelman Joël Drommel: 3-1. Even kwam er een fase waarin ADO Den Haag wat meer te zien was op de helft van PSV en verscheen ook voor het vijandelijke doel. Bijna werd het nog 3-2, maar Jeffrey Zwarts kon net niet bij de bal komen na een voorzet vanaf rechts van Amar Catic. Een tweede Haagse treffer zat er niet meer in en ook PSV was slordig in de afwerking en moest het bij drie doelpunten houden. Eindstand dus 3-1 en het bekeravontuur zit er voor ADO Den Haag op. De ploeg van Advocaat kan zich nu volledig richten op de competitie, met komende maandag in het Bingoal Stadion als tegenstander sc Heracles.