Zaterdag 1B: Eerste gelijkspel van Die Haghe levert DSO tweede periodetitel op

In een niet goede, maar bol van de spanning staande wedstrijd tussen de nummers één en twee van de ranglijst was het DSO dat er door het 2-2 gelijkspel met de periodetitel vandoor ging, daar waar in de hectische slotfase Die Haghe bij die stand een 100% strafschop werd onthouden.

Tekst: Wim van de Graaf             |      Foto’s: HMA-Fotografie

Dankzij de hulp van de afdeling Buitensport van de Gemeente Den Haag kon deze kraker ondanks de voorafgaande regenval op het gezellige- en zeer drukbezochte (gras)hoofdveld worden afgewerkt. Die Haghe moest het stellen zonder de ongelukkige Roy van der Ven, die op de training wederom geblesseerd was geraakt, maar verder waren beide teams op oorlogssterkte.

Die Haghe stoof uit de startblokken en stond binnen vijf minuten al met 1-0 voor nadat Noah Abid na een scrimmage voor het DSO-doel de bal knap binnen wist te werken. Drie minuten na dit doelpunt werd Noah Abid keihard aangepakt waarvoor scheidsrechter Thomas Groenendijk de DSO-dader een gele kaart voorhield, waar een rode kleur meer recht aan de aard van de overtreding had gedaan. Die Haghe bleef de druk op het DSO-doel opvoeren en Jelle Halsema leek de 2-0 binnen te koppen, maar DSO-doelman Sven Wolsheimer voorkwam dit met een katachtige reflex. Het stevige spel van beide teams leverde door de spanning ook wat opstootjes op waarbij de arbiter telkens de weg van ‘waar twee vechten hebben twee schuld’ koos, wat niet altijd een juist besluit was.

Spanning

Bij een uitval van de rood-groenen belandde de bal op de paal naast Die Haghe-doelman Justin van Look en de rebound werd ternauwernood van de lijn gehaald. Na een klein half uur was er ineens een dieptepass op DSO-speler Timo Reinhardt, die de bal net goed meekreeg en deze over de uitgestrekte arm van Justin van Look in het doel schoot: 1-1. Hierna moest Jesse Bakker zich met hoofdletsel laten vervangen door Mark van Kippersluis en kort hierop weer een opstootje waarbij de arbiter voor dezelfde makkelijke oplossing koos. Zo was het in de laatste fase tot de rust een gelijk opgaande wedstrijd, die bol van de spanning bleef staan. Tijd voor wat rust en thee.

Na de rust moest de thuisploeg alles op alles zetten om die periodetitel binnen te halen. Sami Aoulad Said koos voor een hoge bal richting de verre paal van het DSO-doel, maar Sven Wolsheimer was weer paraat. Het was DSO dat in de tweede helft steeds beter ging spelen. Het team van trainer Bert de Best kreeg steeds meer mogelijkheden en een kiezelhard schot ging boven Justin van Look over de lat. Een prachtige pass van Noah Abid bereikte de voor het doel staande Sami Aoulad Said net niet goed genoeg. Nu voerde Die Haghe weer de druk op met twee gevaarlijke hoekschoppen op een rij.

Dwarsligger

Met nog een kwartier op de klok zag de arbiter een overtreding op een Die Haghe-speler zomaar over het hoofd waarna DSO had kunnen scoren, maar de bal werd net te veel vooruit gespeeld, waardoor Justin van Look redding kon brengen. Een minuut hierna schoot Sander de Jong hard op de Zoetermeerse dwarsligger en kwam DSO met de schrik vrij. Tien minuten voor tijd was er een mooie aanval over vele schijven van de koploper, waarna Timo Reinhardt knap zijn team op een 1-2 voorsprong zette.

De terecht toegekende lange blessuretijd leverde eerst nog de gelijkmaker voor Die Haghe op. Een uit de Zoetermeerse doelmond weggewerkte bal werd een prooi voor invaller Tony Bergsma, die zijn harde schot gesmoord zag worden waarna Sander de Jong de terugspringende bal hard binnenschoot: 2-2. Nog was de koek niet op want twee minuten later wist Sami Aoulad Said zich binnen de zestien meter vrij te spelen waarna hij door een DSO-verdediger met beide handen naar de grond werd gewerkt. Een 100% strafschop, maar arbiter Groenendijk durfde de bal niet op de stip te leggen.

In het begrijpelijke protest dat op zijn beslissing volgde werd Die Haghe-speler Junior Nelson tegen de arbiter aangeduwd. Nelson had geen enkele intentie om de leidsman aan te raken, maar moest wel met een zeer onterechte rode kaart van het veld. Dit soort beslissingen horen bij het voetbalspel dat nu eenmaal door mensen wordt gespeeld en door mensen wordt begeleid. Je moet daar als voetballer, hoe zuur ook, maar vrede mee hebben. Uiteindelijk was het gelijkspel een terechte weergave van de wedstrijd en won DSO hiermee de tweede periodetitel. Die Haghe moet gewoon doorgaan met voetballen, te beginnen volgende week in Voorburg tegen Forum Sport. Die Haghe mag dan een veldslag hebben “verloren” maar zeker nog niet de “oorlog”.