Sir Winston Cup: Quick pas laat langs Wilhelmus

Op het eigen Nieuw Hanenburg speelde Derde divisionist Quick tegen tweedeklasser Wilhelmus in de achtste finale van het Haaglanden Voetbal Toernooi om de Sir Winston Cup. Op papier een haast ongelijke strijd en dit bleek qua spelbeeld ook wel. Alleen draait het in het bekervoetbal ook nog altijd om het maken van doelpunten en daar moesten de toeschouwers erg lang op wachten.

Tekst: Marcel de Kler      |      Foto’s: Aad van der Knaap

Van meet af aan trokken de Haantjes ten aanval en dit leverde een aantal kansen op in het eerste kwartier. Het vizier bleek tweemaal niet scherp genoeg afgesteld te zijn, waardoor het zijnet het eindpunt werd. Ook de lat bracht redding bij een hoekschop en tenslotte was de uitblinkende Wilhelmus-doelman Philip Kooper tot tweemaal toe de redder in nood bij een scrimmage voor het doel.

Hierna wilde Quick wel doorpakken, maar het speelde in een te laag tempo om de bezoekers kapot te spelen. Ook de vele voorzetten waren vaak niet goed op maat, of eindigden in een mêlee van Wilhelmus-verdedigers. Na flink wat halve kansen was pas vlak voor rust weer enige opleving, maar een goede voorzet werd niet binnengelopen en een kopbal van Thomas van Haaften ging net naast. Aan de andere kant probeerde Wilhelmus op de counter gevaarlijk te worden, maar nimmer kwam hier een kans uit voor de rust.

Redding

Na de hervatting schoot Quick andermaal uit de startblokken. Nabil Haddadi dwong al snel Wilhelmus doelman Kooper tot een goede redding, maar al snel had het scorebord bediend moeten worden. Enoch George kwam goed opzetten en legde de bal panklaar voor Issaac Dijkhuizen, die van dichtbij wonderbaarlijk over schoot. Nog binnen een uur spelen leek Lennaert Massar de openingstreffer te kunnen noteren, toen hij doelman Kooper gepasseerd was. Zijn schot was te gehaast en ging uit een lastige hoek over het Wilhelmus-doel.

Wilhelmus doelman Kooper groeide duidelijk uit tot beste speler op het veld. Hij ranselde enkele goede schoten uit zijn doel en toen hij verslagen leek, stond er nog een verdediger op de lijn om hem te hulp te schieten. Met man en macht probeerde Wilhelmus de Haantjes van scoren af te houden en dit lukte vrij aardig. Al moet wel gezegd worden dat de afwerking, zelfs van erg dichtbij, wel erg zwak was van Quick-kant. Het dichtste bij een doelpunt kwam de ingevallen Frank van der Heiden, maar die zag een kwartier voor tijd zijn inzet op de paal eindigen.

Stunt

Met nog tien minuten op de klok begon Wilhelmus in een stunt te geloven, want bij een gelijke stand zouden strafschoppen het verschil moeten maken. Uiteindelijk kwam het niet zover, want precies op dat moment sloeg Quick wel toe. Mo Oukhattou had een goede actie in huis en gaf de bal perfect voor het doel, waar Lennaert Massar klaarstond om de bal van dichtbij binnen te tikken; 1-0. Wilhelmus wilde hierna nog wel de gelijkmaker forceren, maar een schot op doel viel niet. Enkele dreigende momenten na een hoekschop of vrije trap werden vakkundig verdedigd door de Haantjes, waardoor doelman Zunderdorp niet tot een redding werd gedwongen door de Voorburgse ploeg.

In de blessuretijd viel de 2-0 pas en ook nog op ongelukkige wijze. Enoch George werd in de diepte gestuurd, alleen op doelman Kooper af. Cedric Aké had een geweldige verdedigende actie in huis en gleed met de sliding de bal weg van de voeten van George. Dit was jammer genoeg voor Wilhelmus in het eigen doel en ook doelman Kooper kon de bal net niet meer uit zijn doel houden. Scheidsrechter Toonen floot hierna de sportieve wedstrijd meteen af. Waar Quick terug zal kijken op een wedstrijd van de gemiste kansen, was het aan Wilhelmus-kant vooral goed te zien met hoeveel positieve inzet het Quick lang van scoren kon afhouden. Door dit resultaat zal Quick dus in de kwartfinale thuis tegen FC Skillz spelen op dinsdag 4 april.