ADO Den Haag verliest kansloos van Willem II

De start van de vierde periode was afgelopen maandag niet goed. Wel herstelde ADO Den Haag zich enigszins van de kansloze 0-3 nederlaag tegen Heracles, maar de 1-1 tegen FC Eindhoven viel tegen. Tegen het met vijf punten hogerstaande Willem II stond vrijdagavond de aansluiting naar de middenmoot op het spel. Het werd een 1-3 nederlaag.

Tekst: Pieter Donath           |     Foto’s: Aad van der Knaap

ADO Den Haag begon goed. Na één minuut en twintig seconden stond de 1-0 op het scorebord. De goed opgekomen rechtsachter Guillem Rodriguez gaf een voorzet die bij de tweede paal werd ingekopt door Joel Zwarts. Een ideale stand om in een thuiswedstrijd de tegenstander onder druk te zetten en de score verder uit te breiden. Maar dit gebeurde niet.

Willem II speelde met soms één en soms twee man meer op het middenveld waar ADO Den Haag de geblesseerde Ricardo Kishna erg miste. De Tilburgers combineerden goed en kregen mogelijkheden om gevaarlijk te worden. Middenvelder Titouan Thomas kreeg na een half uur spelen de eerste gele kaart na een lichte overtreding op zijn diepgaande tegenstander. Wie dat was blijft onduidelijk door de zeer slecht te lezen rugnummers op de rood wit blauw gestreepte shirts. Aan de andere kant werden er geen echte kansen gecreëerd en Thomas Verheydt kon niet in scoringspositie worden gebracht. De spits verkeert in een vormcrisis. Niet alleen door niet te scoren, maar ook door het slordig aanspelen van kaatsende medespelers.

Na de rust begon Willem II nog aanvallender te spelen. Een licht gegeven vrije trap op twintig meter van het doel werd in de 52e minuut met een streep in de kruising geschoten door verdediger Matthias Verreth: 1-1. ADO Den Haag nam daarna het initiatief over om snel weer op voorsprong te komen. Het liep echter anders. Na een uur spelen scoorde Elton Kabangu binnen tien minuten twee keer, waarna de wedstrijd gespeeld was. De 1-2 werd bij de eerste paal ingetikt waarbij doelman Sonny Stevens niet overtuigend optrad. De 1-3 ontstond na onnodig balverlies van centrumverdediger Tyrese Asante.

ADO Den Haag probeerde wel bij het doel van Willem II te komen maar doelman Joshua Smits hoefde geen enkele keer reddend op te treden. Aan de andere kant had de ingevallen Thijs Oosting de 1-4 kunnen scoren maar grabbelend voorkwam Sonny Stevens een nog grotere eindstand. De nederlaag is een fikse tegenvaller voor de ploeg van Dick Advocaat die nu al een grote achterstand heeft in de vierde periode. Zo spelend als in de laatste drie wedstrijden, waarin slechts één punt is behaald, is de kans om mee te doen aan de nacompetitie en dus promotie, nog heel ver weg.