Giovanni Franken: ,,We kwamen onze afspraken voor de rust niet na’’

ADO Den Haag O21 had afgelopen dinsdag in de thuiswedstrijd tegen De Graafschap O21 goede zaken kunnen doen in de strijd om de degradatie te ontwijken. Winst op De Graafschap O21 zou de nodige lucht verschaffen, maar de bezoekers trokken uiteindelijk met 1-4 aan het langste eind.

Tekst: Glenn Duijzer

Vooral voor rust waren de bezoekers heer en meester en kwamen de geelgroenen met een 0-2 ruststand goed weg. Ondanks het overwicht, hadden de bezoekers toch onoplettendheden in de Haagse verdediging nodig om te scoren. Een terugblik et trainer Giovanni Franken (foto).

De Graafschap was voor de rust de sterkste ploeg, maar had wel Haagse fouten nodig om tot scoren te komen.

,,Vooral in de eerste helft was De Graafschap de sterkste ploeg, na rust kwamen we terug. Dat we het laatste kwartiertje inzakken, kwam door de tik van de 0-3. Maar we hebben de wedstrijd voor rust verloren. De Graafschap speelde zoals we vooraf hadden verwacht, maar wij voerden de taken gewoon niet uit. Het is wel jammer om te zien dat duidelijke, echt duidelijke afspraken niet worden nagekomen.’’

De Graafschap zette hoog druk, zeg maar tot het strafschopgebied, maar jullie bleven maar opbouwen vanaf de keeper.

,,De bedoeling was dat we op die manier De Graafschap naar voren zouden lokken. Dat betekent dat hun verdediging op de middenlijn staat. Daarachter heb je dus vijfenveertig meter de ruimte. Hoe vaak heb je onze spitsen die ruimte zien gebruiken voor de rust? Daar was ik zo teleurgesteld over. Dat ligt aan de loopactie van de aanvallers, maar ook aan de spelers met de bal. De verdedigers, maar ook de doelman, hebben niet één keer de mogelijkheden gebruikt om met de lange bal de aanval op te zetten.’’

Is dat vanaf de zijkant dan niet te coachen?

,,Dat vroeg ik mij op de bank ook af. Maar het is ook een vorm van leren. Als wij voor de resultaten zouden moeten gaan, dan had ik wel geroepen dat ze een lange bal moesten spelen. Weg is weg. Maar wij zijn een opleidingselftal. Ik was benieuwd naar wie en op welk moment er een speler zou inzien dat dit niet de juiste manier van opbouwen was. Dat heb ik de spelers in de rust ook gevraagd, maar niemand had dit ingezien. Dat was wel de les die we vandaag hebben geleerd.’’

Maar door de nederlaag ook een dure les.

,,Zeker, want we hadden bij een overwinning mooie zaken kunnen doen op de ranglijst. Dat was voor ons de doelstelling van de wedstrijd tegen De Graafschap O21. Het is een heel goede competitie, waarbij de ploegen dichtbij elkaar staan. We hadden bij winst goede zaken kunnen doen.’’

Miste je bepaalde spelers? Ik denk dan aan Nick Broekhuizen.

,,Nee, dat vind ik niet. In deze competitie weet je ook niet tegen wie je precies speelt. Dat verschilt ook per wedstrijd. Maar als je het hebt over ervaren spelers, dan wel. Dan mis ik een Finn van Breemen en Silvinho Esajas, want die kunnen ook nog in de O21 spelen. Maar daar kijk ik niet naar. Ik accepteer met wie ik de wedstrijd moet spelen.’’

Hoe bevalt een midweekse competitiewedstrijd? Dat is ook voor iedereen nieuw.

,,Dat gebeurt heel weinig. De voorbereiding is ook heel anders. Misschien was dat een reden voor het niet nakomen van de afspraken. Je gaat toch kijken wat er anders is dan normaal. Want de laatste weken ging het goed. Ik weet het ook niet. Misschien door de start van de ramadan en dan bedoel vooral het eten op bepaalde tijden. Tel daarbij die speciale wedstrijd tegen Vitesse O21 afgelopen zaterdag. Ondanks de dertig minuten zuivere speeltijd, hadden de spelers het idee dat de wedstrijd veel langer had geduurd.’’