ADO Den Haag behoudt kleine kans na nipte triomf bij De Graafschap

ADO Den Haag deed in Doetinchem, wat het moest doen! De volle buit pakken en dat het pas in de slotfase gebeurde, daar zal niemand treurig om zijn. Helaas pakte ook NAC Breda de drie punten bij FC Eindhoven, maar daardoor is de afstand van ADO Den Haag tot de club uit de ‘Lichtstad’ geslonken tot vijf punten. Er bestaat daardoor nog altijd een kleine kans op uitzicht richting nacompetitie.

Tekst: Ton Beije         |      Foto’s: Orange Pictures

Trainer Dick Advocaat moest het tegen De Graafschap doen zonder Tyrese Asante, Silvinho Esajas en Xander Severina. Daar tegenover stond de terugkeer in de basis van verdediger Finn van Breemen. Ook voor de vorige week goed spelende Mario Bilate was weer een plek ingeruimd op het middenveld. Ook Ricardo Kishna was weer terug in de ploeg, evenals Gregor Breinburg, die tegen zijn oude club in de basis mocht starten.

De Graafschap trok fel van leer en kwam sterk uit de startblokken. Oud-ADO Den Haag-speler Giovanni Korte was al snel gevaarlijk, maar zijn kopbal werd een prooi voor doelman Sonny Stevens. Na zes minuten kwam ADO Den Haag twee keer goed weg. Vlak na elkaar troffen Devin Haen en Basar Önal de Haagse paal. Aan de andere kant leek Joey Sleegers op aangeven van Kishna even gevaarlijk teworden maar doelman Hidde Jurjus kwam tijdig uit zijn doel om verder onheil voor de Superboeren te voorkomen.

Grip

Toch bleef De Graafschap, gesteund door een volgepakt stadion, de bovenliggende partij in het eerste bedrijf. Het zat de thuisploeg niet mee, want ook Camiel Neghli vond bij zijn doelpoging de (buitenkant) paal. Pas in de slotfase van die eerste helft kreeg de ploeg van Advocaat wat meer grip op de wedstrijd. Bijna waren de bezoekers nog succesvol, maar op aangeven van Guillem Rodriguez werd een schot van Ricardo Kishna geblokt.

Ook na de doelwisseling had De Graafschap aanvankelijk het meeste balbezit. Echt gevaarlijk werd het team van trainer Richard Roelofsen echter niet. Aan de andere kant probeerde Bilate het met een schotje, maar dat kon doelman Jurjus niet verontrusten. Met nog een half uur te spelen bracht Dick Advocaat twee wissels in het veld. Joey Sleegers en Gregor Breinburg werden bedankt voor bewezen diensten en voor hen kwamen Joël Zwarts en Amar Catric in het veld, twee snelle spelers op de vleugels. Dat leek enig soelaas te bieden, maar echt gevaarlijk kon ADO Den Haag toch niet worden. Ook Sacha Komljenovic (voor Bilate) en Malik Sellouki (voor Kishna) kwamen nog in het veld.

Redding

Toch pakten de bezoekers vlak voor tijd de zo broodnodige winst. Thomas Verheydt (met masker) knikte de bal na een voorzet van Joël Zwarts langs doelman Jurjus: 0-1. In een laatste poging probeerde De Graafschap alsnog langszij te komen, maar doelman Sonny Steevens hield – onder meer met een knappe redding na een inzet van Raterink – de nul voor ADO Den Haag vast.

Opstellingen

De Graafschap:
Jurjus; Fortes, Lammers (83. Hardeman), Hillen, Büttner; Brittijn, Kaak (70. De Jong), Neghli; Korte (70. Kaandorp), Haen (76. Raterink), Önal (83. Benschop).

ADO Den Haag:
Stevens; Rodríguez, Hall, Van Breemen, Kemper; Thomas, Breinburg (61. Zwarts), Bilate (65. Komljenovic); Kishna (76. Sellouki), Verheydt, Sleegers (61. Catic).

Lees verder