André van Herk, voorzitter Blauw Zwart: ,,Geen alcohol in sportkantine, het is gewoon van de gekke”

Donderdag kwam het bericht naar buiten, dat Staatssecretaris van Volkgsgezondheid Maarten Van Ooijen overweegt om alcoholgebruik in sportkantines aan banden te leggen. Haaglanden Voetbal ging langs bij enkele clubvoorzitters uit de regio om hun reactie te vragen op deze gedachtegang. Hier de mening van André van Herk (foto), voorzitter Blauw Zwart.

Tekst: Ton Beije

Het beleid van Van Ooijen komt voort uit het preventieakkoord, waarbij het kabinet overgewicht, roken en problematisch alcoholgebruik wil aanpakken. Nadat eerst het roken hard werd aangepakt door het kabinet, gaat het nu kijken naar de mogelijkheid om op te treden tegen alcohol. De Telegraaf meldde: ,,Volgens ingewijden draait het om zaken als het verbieden van alle alcoholische dranken in sportkantines, een verbod op het verkopen van speciaalbier en wijn in supermarkten, geen alcoholmarketing meer in de sport (dus ook niet meer voor 0.0 bier) en het ophogen van de accijns op alcoholhoudende dranken met wel vijftig procent.” Na de zomer zou het eerste pakket aan maatregelen gepresenteerd moeten worden.

Wordt niets

,,Het is gewoon van de gekke überhaupt om zonder goed na te denken zoiets naar buiten te brengen”, reageert André van Herk, al jaren voorzitter van het Wassenaarse Blauw Zwart. ,,Ik koppel dit aan een slechte jeugd en in een container opgegroeid. Ik weet ook zeker dat het niks gaat worden, we mogen al geen snoep meer verkopen, geen frituur en nu dan het idee geen alcohol. En alle subsidies aan sportverenigingen worden gekort of zijn niet toereikend om dat te betalen waar wij toe gedwongen zijn, energie, WOZ, huren etc.”

,,Het zou goed zijn als deze politieke, niet nadenkende mensen, met elkaar gaan praten, want aan de andere kant van de politiek wordt er weer veel uitgegeven om te sporten en sporten is leuk ook met een gezellige nazit in een kroeg wordt soms meer omgezet in een uur dan in een week in de sportkantine”, aldus André van Herk.

Lees verder