Tegenvallend ADO Den Haag kansloos tegen fris Roda JC

Pakte ADO Den Haag op de eerste speeldag nog knap een punt bij De Graafschap (waar drie punten zelfs mogelijk waren), in de eerste thuiswedstrijd viel de ploeg door de mand en werd het een kansloze 0-3 nederlaag tegen Roda JC (dat een week eerder al met 4-1 won van Helmond Sport), een stand die al bij rust was bereikt.

Tekst: Ton Beije           |       Foto’s: Eric de Wit

Bij ADO Den Haag kreeg de van Arsenal overgekomen Joel Ideho van trainer Darije Kalezic een basisplaats en dat ging ten koste van Robin Esayas. De nieuwe centrale verdediger Noel Granli begon op de bank, waar naast twee keepers, slechts vijf spelers hadden plaatsgenomen.

ADO Den Haag begon niet scherp aan de wedstrijd en had al na luttele minuten op achterstand kunnen staan. Op aangeven van Matisse Didden wist Walid Ould-Chikh doelman Hugo Wentges te passeren, maar vlak voor de lijn bracht Tyrese Asante nog op tijd redding. Wentges moest vervolgens Enrique Pena Zauner van een doelpunt afhouden, maar in de tiende minuut was dezelfde speler wel trefzeker. Hij strafte matig optreden in de Haagse defensie resoluut af: 0-1. Bijna was de gelijkmaker een feit, maar een volley rand zestien van Dharoso Klas eindigde net naast het Limburgse doel.

Het zat ADO Den Haag niet mee na bijna een half uur spelen. Enrique Pena Zauner mocht van de assist-scheidsrechter in duidelijk buitenspelpositie doorgaan – en ook arbiter Jeroen Manschot gaf niet thuis – en scoorde simpel de 0-2. Het zou voor de pauze nog erger worden voor een zwaar tegenvallend ADO Den Haag. Geklungel in het rechter verdedigingsblok bij ADO Den Haag na een ingooi van Roda JC, gaf Walid Ould-Chikh de kans om rand strafschopgebied genadeloos hard uit te halen en de bal verdween buiten bereik van Wentges in de kruising: 0-3.

Het was duidelijk dat trainer Kalezic na rust zou ingrijpen. Hij wisselde twee spelers direct na de pauze (maar daar hadden er meer voor in aanmerking gekomen). Nieuweling Joel Ideho en Daryl Werker (die al tegen een gele kaart was aangelopen en niet mocht mopperen dat Manschot niet de rode prent trok) bleven in de kleedkamer achter en voor hen kwam Rafael Struick en Daniel Granli.

ADO Den Haag had duidelijk iets recht te zetten, speelde ook wat beter na rust, maar wist zich geen echte kansen te scheppen. Er waren wel wat mogelijkheden: een voorzet van de verdedigend enorm tegenvallende Henri Koudossou ging voorlangs en een kopbal van Henk Veerman verdween ook diagonaal naast het doel van Koen Bucker. Op rechts bracht Rafel Struick het er voetballend met enkele prima acties beter vanaf. ADO Den Haag moest wel attent blijven, want Roda JC probeerde er in de omschakeling nog een paar maal gevaarlijk uit te komen. In de stand kwam geen verandering meer en moest de Haagse ploeg met een teleurstellende 0-3 nederlaag het speelveld verlaten Als excuus werd na afloop vooral aangegeven, dat de ploeg nog niet compleet is en er duidelijk nog enige versterkingen bij (moeten) komen.

Volgend weekend gaat de ploeg van Darije Kalezic op bezoek bij FC Den Bosch en zal dan zeker beter voor de dag moeten komen.