Derde Divisie: OJC wint openingsduel competitie van TOGB

Het Brabantse OJC Rosmalen heeft op Sportpark Het Hogeland de volle drie punten gepakt in het openingsduel van de competitie in de Derde Divisie. Een valse start voor de equipe van TOGB-trainer Jonathan Jonk in een wedstrijd die eigenlijk geen winnaar verdiende gezien de krachtsverhouding op het veld. Het was Mouad Hassan die in de tachtigste minuut trainer Willem Leushuis de drie punten bezorgde. De Brabantse oefenmeester zag de treffer niet vanaf de bank gescoord worden, doordat hij met tweemaal geel naar de tribune was gestuurd door arbiter Kuijntjes.

Tekst & foto’s: Ron Fruining

Zowel TOGB als OJC Rosmalen speelden geconcentreerd. Met verzorgd opbouwend voetbal probeerden beide teams het gat in elkaars defensie te vinden. Vervelend voor de aanvallers was dat beide verdedigingen stonden als een huis, waardoor het lastig was om een uitgespeelde mogelijkheid te creëren en beide teams elkaar gedurende de wedstrijd in evenwicht hielden.

In minuut vijf viel de eerste doelpoging van TOGB te bewonderen toen Anthony Slierendrecht aan kon leggen. De inzet van de centrumaanvaller werd geblokt door de OJC- defensie, waardoor de bal naast het doel van Luuk Vogels eindigde. Na een half uur spelen was er het eerste echte gevaar van de bezoekers. Tom Pijnenburg kon aanleggen randje zestien, maar schoot niet hard in en bovendien recht op TOGB-goalie Moreno Zwarteveld af, die de bal eenvoudig onschadelijk kon maken.

Veldoverwicht

In het laatste kwartier voor rust was het TOGB dat een veldoverwicht had en tweemaal op doel kon schieten. Na 32 minuten zagen de toeschouwers een vloeiende aanval over rechts, die zorgde dat TOGB-captain Jay Zandbergen van buiten de zestien aan kon leggen. Zandbergen raakte de bal niet zoals hij graag had gewild en zag zijn poging over het OJC-doel verdwijnen. Zes minuten later vonden Max le Fevre, Twan Verdel en Leroy Zwarteveld elkaar makkelijk. Zwarteveld was degene die vanuit de tweede lijn besloot te schieten. OJC-doelman Vogels hoefde niet in te grijpen en zag de inzet naast zijn doel verdwijnen.

Dezelfde tweeëntwintig spelers als in de eerste helft startten aan de tweede. OJC Rosmalen bleek een gehaaide tegenstander, die met kleine en slimme overtredingen het ritme van TOGB wist te ontregelen. Vlak na rust leek TOGB na een afgeslagen OJC-corner er snel uit te kunnen komen. OJC’er Tom Pijnenburg nam een risico door een overtreding te maken en kreeg hiervoor de eerste gele kaart van de wedstrijd voorgehouden van scheidsrechter Kuijntjes, waardoor de Brabander de rest van het duel op moest passen om niet met rood naar de kant te moeten. Wel onderbrak hij met zijn actie een veelbelovende TOGB-aanval.

Slim

OJC was in de tweede helft iets gevaarlijker en vooral slimmer dan TOGB, waar de thuisploeg in de eerste helft gevaarlijker was dan de bezoekers. Zo werd in het tweede bedrijf TOGB-aanvoerder Zandbergen een gele kaart bezorgd, nadat er een overtreding was gemaakt op het moment dat TOGB er snel uitwilde. Zandbergen ging verhaal halen bij de arbiter en moest dit ageren met geel bekopen.

OJC leek in de vijfenvijftigste minuut via Luuk Vogels op weg naar de openingstreffer. Echter trof Vogels een uitstekende Moreno Zwarteveld tegenover zich die met een reflex de inzet pareerde. Bovendien werd Vogels afgevlagd voor buitenspel.

Na een uur spelen ging de van Feyenoord naar TOGB teruggekeerde linkerverdediger Jordan Weegman mee naar voren. Weegman kon alleen ten koste van een overtreding worden gestuit, waardoor TOGB op een fijne plek aan mocht gaan leggen voor succes. De vrije trap van de voet van dezelfde Weegman eindigde in de muur, waarna Max le Fevre de rebound naast schoot.

Nieuwe regel

De bank van OJC werd met nog twintig minuten te gaan geconfronteerd met de nieuwe regel over commentaar op de arbitrage. Teammanager Tonnie van den Akker en trainer Willem Leushuis kregen beiden geel. Nadat Leushuis in discussie ging met arbiter Kuijntjes kreeg de oefenmeester nogmaals geel en mocht hij met rood de rest van de wedstrijd vanaf de tribune bekijken.

Nadat beide teams verschillende wissels hadden doorgevoerd, viel eigenlijk uit het niets toch een treffer. Mouad Hassan pikte de bal aan de rechterkant bij de zijlijn op namens OJC Rosmalen. De vleugelaanvaller passeerde op weg naar het doel verschillende TOGB-verdedigers, om met een geplaatste schuiver vervolgens TOGB-sluitpost Zwarteveld te passeren en de 0-1 op het scorebord te zetten. Het bleek de enige treffer van de middag, waarmee OJC Rosmalen de drie punten pakte in een wedstrijd die eigenlijk geen winnaar verdiende gezien de veldverhoudingen.

Vertrouwen

Na afloop gaf Jonathan Jonk zijn mening op het verlies in de openingswedstrijd. ,,We verliezen, maar eigenlijk was 0-0 een betere afspiegeling geweest denk ik. Zij hebben één keer op doel geschoten en die zat meteen. In de eerste helft laten we het liggen denk ik gezien de redelijk goede kansen die wij hadden. Zij spelen de wedstrijd vervolgens goed uit en halen het maximale uit hun kwaliteiten. OJC weet zo de wedstrijd te winnen, waarvan iedereen dacht dat deze in 0-0 zou eindigen. Dat is gewoon jammer. We oefenen komende dinsdag nog tegen Capelle en zetten daarna de focus op de volgende wedstrijd in de competitie uit bij Gemert. Met iedere training en wedstrijd worden we iedere week sterker en fitter. We moeten nog beter gaan voetballen om zo wedstrijden te beslissen op de momenten dat het moet, daar heb ik vertrouwen in.”