Tweede Divisie: Scheveningen opent seizoen met minimale nederlaag

Ondanks de goede voorbereiding voor het begin van de competitie, moest Scheveningen genoegen nemen met het feit, dat Spakenburg de drie punten mee naar huis nam. De kans om de wedstrijd in een gelijke stand te laten eindigen behoorde zeker tot de mogelijkheid, als het vizier van Scheveningen wat meer op scherp had gestaan.

Tekst: John Carlier      |     Foto’s: Aad van der Knaap

Scheveningen begon goed aan de wedstrijd. In de vierde minuut was er al een mogelijkheid om via een vrije trap net buiten het strafschopgebied gevaar te stichten. De bal ging wel over de muur, maar met een enorme reflex kon keeper Alessandro Damen de bal nog net tot corner tikken. Spakenburg, niet geschrokken van deze situatie, had daarop onmiddellijk een antwoord en het was Mukhatar Suleiman die alleen op Sven van der Maaten kon afgaan en de mogelijkheid had om te scoren, maar de assistent-scheidsrechter vlagde – terecht – voor buitenspel, waardoor het scoren om zeep werd geholpen.

Een attractieve start, want ook Scheveningen had bijna de 1-0 op het scorebord kunnen zetten. Vanuit een corner kon de bal nog net voor de doellijn worden weggewerkt. Hierna ontstond er een situatie waarbij Spakenburg toch beter ging voetballen en het initiatief naar zich toetrok, waardoor er in de tiende en vijftiende minuut twee mogelijkheden ontstonden voor de bezoekers om te scoren. Het was eerst Mukhtar Suleiman die een schot recht in de handen van keeper Sven van der Maaten zag belanden en vervolgens kon de Scheveningse goalie voor de tweede keer met een enorme reflex een schot van Sam van Huffel nog net tot corner verwerken.

Regie

Tot aan de rust ging het spel over en weer, waarbij Spakenburg iets meer de regie had en ook in de vierenveertigste minuut weer de kans had om te scoren. Het was wederom Sam van Huffel die wel een vrije trap over de muur schoot, maar zijn schot in de handen van Sven van der Maaten zag belanden. Het zag er naar uit dat de stand tot aan de rust gelijk zou blijven, maar geheel onverwachts zag de volkomen vrijstaande Wimilio Vink kans om in een scrimmage voor het doel de bal met het hoofd te verlengen. Met deze 0-1 ruststand kon het publiek nog vrede hebben en uitkijken naar een voor Scheveningen positieve tweede helft.

Die tweede helft startte dan ook veelbelovend, want Scheveningen scoorde in de zesenveertigste minuut de gelijkmaker. Het was Michael de Niet die zijn kopbal op miraculeuze zag worden gestopt door de keeper en vervolgens wist Barry Rog in de korte hoek het Spakenburgse doel te vinden: 1-1. De gelijkmaker gaf Scheveningen weer hoop op een goed vervolg. Helaas bleef dit uit, want Spakenburg nam toch weer het initiatief. Wellicht hierdoor moesten de bezoekers wel accepteren, dat zowel Nick Verhagen als Masies Artien tegen een gele kaart opliepen. Ondanks dat initiatief was er toch nog een mogelijkheid voor Michael de Niet, maar zijn schot ging net naast.

Of Spakenburg nu voor een gelijke stand wilde gaan of dat een aantal spelers nog niet de vereiste conditie had, blijft onbeantwoord. Maar een feit is wel dat Spakenburg drie spelers wisselde en daarmee het idee wekte, dat het voor het gelijke spel wilde gaan.

De praktijk bleek anders, want zowel in de zesenzestigste als achtenzestigste minuut was de ploeg van trainer Chris de Graaf dicht bij de 1-2. De grootste kans was voor Sam van Huffel, maar zijn schot werd door de uitstekend keepende Sven van der Maaten gestopt. Hierna werd door zowel Scheveningen als Spakenburg gewisseld. De lange Floris van der Linden werd bij Spakenburg ingebracht voor Ahmed El Azzouti. Een gelukkige wissel, want de boomlange Van der Linden zorgde in de achtenzeventigste met een prachtige kopbal voor de 1-2.

Trainer John Blok zag toch nog mogelijkheden voor een gelijke stand en bracht twee verse krachten in. Voor het publiek was het misschien onbegrijpelijk, dat Lex Immers eruit werd gehaald want met het hoofd kan hij nog voor veel gevaar zorgen. Maar de oud-prof is later bij de training aangesloten en het gebrek aan wedstrijdritme zal de reden zijn geweest.

Scheveningen bleef vechten voor die gelijkmaker en die had Michael de Niet zeker voor zijn rekening kunnen nemen. In de drieëntachtigste minuut kwam hij alleen voor de keeper en in plaats van beheerst in de linkerhoek te schieten, schoot hij de bal naast de rechterpaal naast. Dit was wel de laatste kans voor Scheveningen. Wel had Spakenburg nog via invaller Floris van der Linden de mogelijkheid voor de 1-3, maar weer wist Sven der Maaten met een spectaculaire redding een doelpunt te voorkomen. Bovendien had die stand een vertekend beeld gegeven van de wedstrijd.

Gezien het goede spel van Scheveningen kon het team toch met opgeheven hoofd het veld verlaten, al blijft een nederlaag in de eerste wedstrijd zuur.