Bert de Best, de trainer ‘simply the best’

Onze redactie kreeg van Paul van der Aar het verzoek een uitgebreid artikel te plaatsen als carrière-overzicht van Bert de Best als trainer. Paul van der Aar heeft bepaalde delen van zijn carrière wekelijks mogen meemaken, eerst als vader van zoon Ronald van der Aar (Semper Altius-tijd), als voormalig jeugdtrainer en als toeschouwer bij DSO. Daarnaast zagen zij elkaar minimaal twee keer per seizoen wanneer zijn club met DSO de degens moest kruisen. ,,Daarnaast is Bert een zeer een aimabel persoon en dat heeft mij, in samenwerking met Bert, mede doen besluiten tot bijgaand artikel. Ik hoop dat Haaglanden Voetbal het wil publiceren”, aldus Paul van der Aar. Onderstaand zijn verhaal!

Tekst: Paul van der Aar

Het onlangs overleden rockidool Tina Turner zong in één van haar grootste hits ‘You’re simply the best – Better than all the rest – Better than anyone – Anyone I’ve ever met’. Voor vele amateurvoetballiefhebbers is bovenstaande de waarheid voor Bert de Best als trainer.

Natuurlijk zijn er vele goede trainers in het Haagse (geweest), maar hoeveel van deze trainers kunnen hetzelfde curriculum vitae overleggen met de daarbij behorende prijzenlijst als van Bert de best? In totaal negen keer promotie bewerkstelligd, waarvan zesmaal door een kampioenschap. De behaalde periodekampioenschappen buiten beschouwing gelaten.

Bert de Best begon zijn trainersloopbaan bij, hoe kan het ook anders, het toenmalige SV’35 als verantwoordelijke voor het tweede elftal en assistent-trainer bij het eerste onder André Ramsteijn. Echter na dat seizoen zocht hij zijn heil bij de A-landelijk van DSO. Maar ook hier vond hij één seizoen genoeg en vertrok naar Semper Altius, toen een vierdeklasser. In zijn eerste jaar direct een periode behaald, maar zijn tweede seizoen heeft een belangrijke rol gespeeld voor zijn verdere loopbaan. Semper Altius werd verstrekt met de zogenaamde ‘bende van elf ‘van RVC/Rijswijk. Allemaal meer dan gemiddeld goede voetballers, aangevoerd door leider Marco de Vroedt en spelers Jan-Willem Jonker, Robin Blokdijk en Peter de Brabander. De Best heeft hun kennis en kijk op voetbal tot zich genomen en als een geweldige aanvulling gezien op zijn eigen mening. Menig trainingsavond werd afgesloten in de kantine met gesprekken waarbij de bierflesjes over tafel werden geschoven als schakers doen met hun pionnen. Het was een geweldige leerschool en ook Semper profiteerde van de ontstane situatie optimaal. In de vijf jaar dat Bert de Best in Rijswijk werkzaam was, stopte de teller bij drie kampioenschappen en de nodige periodekampioenschappen (tel kwijtgeraakt). Hij leverde de club af in de eerste klasse (was toen het één na hoogste niveau bij de amateurs), ongekend voor zo’n kleine club.

Bert de Best-DHC


DHC / Voorschoten’97

Na één seizoen Die Haghe werd het gerenommeerde DHC zijn volgende club. Opvallend hierbij was dat dit contract binnen een halve dag geregeld was. Hij was op weg om bij een andere club te tekenen toen er een telefoontje binnen kwam van DHC of hij geïnteresseerd was. Bert de Best heeft toen aangegeven dat ze precies tot 17.00 uur de tijd hadden om één en ander te regelen, zowel het gesprek als de goedkeuring van de overige bestuursleden. Het is een klein wondertje dat dit gerealiseerd werd en de rest is geschiedenis. Hij betaalde dit vertrouwen al direct terug door het kampioenschap te behalen met de daaraan gekoppelde promotie. Na zijn tweede seizoen bij de Delftse club was het tijd om verder te kijken.

Voorschoten ‘97 werd zijn volgende club ondanks het gegeven dat hij voor dat niveau niet over de juiste papieren beschikte. De Best heeft dat meermaals aangegeven, maar de verantwoordelijke mensen bij Voorschoten ‘97 dachten dat ze daarmee wegkwamen. De druk van onder meer de KNVB werd echter zo groot dat het onvermijdelijke gebeurde. Bert de Best kreeg ontslag op het moment dat zijn elftal nog meedeed om het kampioenschap. Geen rancune omdat hij wist waaraan hij begon.

Bert de Best – sv Nootdorp


sv Nootdorp / HVC’10

De Best had geen (verplicht) sabbatical nodig want sv Nootdorp stond bij hem op de stoep. Ook daar was het meteen raak, als tweede geëindigd achter DSO met als beloning directe promotie. Ook de volgende twee seizoenen heeft hij er met veel plezier gewerkt. sv Nootdorp heeft nog op een andere manier een rol gespeeld in zijn ontwikkeling. Hij liet het leiden van de trainingen steeds meer over aan zijn assistent Chris Jansen en werd steeds meer observator.

Die lijn heeft hij doorgetrokken bij HVC’10 uit het ‘verre’ Hoek van Holland. Onderlinge strubbelingen als gevolg van een groot meningsverschil met het toenmalige bestuur maakte het eerste seizoen aldaar geen plezierige. Toch werd zijn contract verlengd omdat ook daar zijn talent als trainer/coach werd gezien. Dat betaalde zich uit met het winnen van de eerste periode en dus verzekerd van nacompetitie. En u raadt het al, ook dit toetje resulteerde in promotie naar de eerste klasse door tweemaal winst tegen de Amsterdamse club met de mooie naam Wilhelmina Vooruit – Hortus Eendracht Doet Winnen.

Bert de Best – SVC’08


SVC’08

Maar al in december van 2013 werd de roep van zijn club SVC’08 zo sterk dat hij niet kon weigeren om daar met ingang van het seizoen 2014-2015 als technisch manager aan de slag te gaan. Als trainer werd Ron de Jager aangesteld, een goede vriend van Bert de Best. Tot groot verdriet van heel SVC’08 – en zeker niet in de laatste plaats van De Best – werd dit geen onverdeeld succes. Vanwege gezondheidsredenen, welke gerelateerd waren aan het vak van trainer, moest Ron de Jager stoppen. Alle ogen gingen in de richting van SVC’08-technisch manager om als vervanger in te stappen. Het had zeker niet de voorkeur van De best, maar zijn club in de steek laten was ook geen optie. Samen met zijn ‘assistent’ Chris Jansen zette hij zijn schouders eronder, wat resulteerde in winst van de derde periode. Maar SVC’08 ging in de nacompetitie al snel onderuit tegen, jawel HVC’08.

Ook de voor het seizoen 2015-2016 aangestelde trainer John de Letter haalde het einde van de competitie niet. Ondanks de tweede plaats die SVC’08 op dat moment (winterstop) bezette werd per direct afscheid genomen en stapte Bert de Best voor de tweede keer in als interim-trainer. Hij geeft nu volmondig toe dat dit zijn grootste fout in zijn carrière is geweest ondanks het feit dat ook nu de vlag in top kon vanwege het in de laatste wedstrijd van het seizoen behaalde kampioenschap. Hij had zijn lesje echter wel geleerd, want ook de voor seizoen 2016-2017 aangestelde Wim Schaap werd gedurende de winterstop bijgezet bij het SVC’08-trainerskerkhof. Bert de Best nam de honneurs niet voor de derde keer waar en had intussen besloten om na het seizoen te stoppen bij zijn vroegere geliefde clubje.

Bert de Best – Be Fair


Be Fair / DSO

De drie seizoenen bij zijn club SVC’08 hadden echter zijn sporen nagelaten en hij besloot om een sabbatical in te lassen. Echter het bloed kroop waar het niet gaan kan, hij miste het werken met een groep mensen te erg en zijn keuze viel op het Waddinxveense Be Fair. Hooglijk verbaasd waren ze daar dat iemand met zo’n imposante CV voor hun club koos. Bert de Best heeft echter ambitie en gedrevenheid bij een club altijd boven reputatie en niveau gesteld. Dat zijn keuze weer de juiste was bewees hij door het behalen van een periode. Helaas voor Be Fair (en natuurlijk ook voor De Best zelf) verloor het de finale van DoCos door penalty’s. De volgende twee seizoenen werden gekenmerkt door persoonlijk leed en corona.

Het moest zo zijn dat uitgerekend DSO zijn laatste kunstje werd. Na diverse mislukte pogingen om als trainer bij de Zoetermeerders aan de slag te gaan, lukte het uiteindelijk. In de twee jaar onder zijn leiding promoveerde DSO twee keer. De eerste promotie werd bewerkstelligd door de finale van de nacompetitie te beslissen via winst in de finale tegen HVC’10 met 3-1 (op het DHC-terrein). Om dit bij te kunnen wonen moest Bert de Best zijn vakantie op het Griekse Kos onderbreken. Hij heeft het er graag voor over gehad. Zijn laatste seizoen als trainer was dus het afgelopen seizoen 2022-2023, afgesloten met een prachtig kampioenschap en zo zijn club achter latend in de Vierde Divisie landelijk. Een hele prestatie met een moeilijke club als DSO. Hij gaat nu door als technisch manager en gaat beleid ontwikkelen en implementeren (wat niet makkelijk is) om zo DSO tot een stabiele factor te laten groeien op landelijk niveau.

People-manager

Wat maakte Bert de Best tot zo’n goede trainer? Eén van zijn beste eigenschappen is de omgang met zijn spelers. Duidelijk maken dat iedere selectiespeler telt en ertoe doet. Discipline, rechtvaardig naar iedereen, maar ook een keer iets bewust niet willen zien. Iedereen duidelijk maken dat de kracht van een team meer is dan de optelsom van individuen, het smeden van een hecht collectief, alle kikkers in de kruiwagen houden, kortom hij was een geweldige people-manager.

De wil om beter te willen zijn dan gisteren, juist ook als trainer en deze gedachte over brengen op zijn spelers. Maar ook tactisch stond hij zijn mannetje. Bert de Best zorgde ervoor om voor iedere wedstrijd informatie te verzamelen over de tegenstander. Nooit hetzelfde verhaaltje vertellen tegen zijn spelers, ervoor zorgen dat je je spelers raakt om door het vuur te gaan. Maar hij was ook in staat een spelsysteem te wijzigen, zodat zijn stroef draaiend elftal daardoor de geest en weer vertrouwen kreeg. De juiste spelers aantrekken, zodat de selectie een kwaliteitsimpuls kreeg, maar de samenhang in de selectie niet werd verstoord.

Zoals ook uit bovenstaand relaas blijkt is de voetballerij niet altijd rozengeur en maneschijn. Hij sluit af met de volgende quote ’de voetballerij heeft mij veel gebracht, maar ook veel gekost’. Zonder de onvoorwaardelijke steun van zijn vrouw Aline was dit alles niet gelukt.

 

 

 

Lees verder