CKC-toernooi: SVC’08 wint Jan van Dessel-toernooi

Na een 2-0 winst afgelopen dinsdag tegen Dilitant, speelde SVC’08 zaterdag de finale van het Jan van Dessel-toernooi tegen Antibarbari, dat gewonnen had van de organiserende thuisploeg CKC. Hiermee kwam er een herhaling van de finale van vorig jaar. De verassing voor de man wiens naam gekoppeld is aan dit toernooi kwam na afloop. Want bij de prijsuitreiking stond daar plots de burgemeester van Capelle aan de IJssel, Peter Oskam, die een koninklijke onderscheiding mocht uitreiken aan Jan van Dessel.

Tekst & foto’s: Jaap Lolkema

De wedstrijd was nog maar nauwelijks begonnen of SVC’08 kwam al op voorsprong. In de tweede minuut kopte Jeremy Keus een voorzet in en zag de bal via een verdediger in het doel verdwijnen. Een mooie opsteker, want Antibarbari is een tegenstander van hetzelfde niveau als SVC’08 en zeker niet gemakkelijk te verslaan, dat hadden de Hagenaars vorig jaar ondervonden. Beide ploegen speelden in een hoog tempo wat bij de gestadig neervallende regen op een glad kunstgrasveld aan beide kanten veel balverlies op leverde. In de twaalfde minuut kwam Antibarbari langszij. Ongelukkig uitverdedigen werd afgestraft door Niels de Visser die de stand op 1-1 bracht.

Vijf minuten later kwam Antibarbari zelfs op voorsprong. Dit was een gevolg van het feit dat de SVC’08-middenvelders niet in hun eigen zone bleven spelen, waarvan de veel bewegende middenlinie van Antibarbari gretig gebruik maakte. Een vloeiende aanval over links werd afgerond door Maarten Smeets, die onhoudbaar inschoot: 1-2. SVC’08 zat echter niet bij de pakken neer en in de zeventiende minuut stuurde Thomas Hughes vanaf links de bal naar het hoofd van de als rechteraanvaller spelende Youssef Massaoudi, die keurig inkopte: 2-2.

De ploegen hielden elkaar keurig in evenwicht en de toeschouwers die droog op de tribune zaten, konden genieten van een levendige wedstrijd. SVC’08 kreeg nog twee kansen om op voorsprong te komen. In de dertigste minuut onderschepte Jeremy Keus een pass, waardoor SVC’08 bij het strafschopgebied in overtal kwam, maar dit werd niet zorgvuldig uitgespeeld. En een paar minuten later bracht de keeper van Antibarbari redding op een hard schot van Jordy de Bruin. Waar de trainer van Antibarbari ervoor koos om constant door te wisselen, hield trainer Michael Ros de wissels tot de rust op de bank.

Na rust kwam Nathan Martina in het veld voor Bart Markering en vond de inmiddels gebruikelijke keeperswissel plaats aan SVC’08-zijde. Beide clubs bleven zoals bij een finale betaamt, vol voor de winst gaan en hielden het tempo hoog. Maar de uitgespeelde kansen waren schaars. In de vijfenzestigste minuut mocht Thomas Hughes op links een vrije trap nemen. Zijn strakke voorzet werd door Jeremy Keus, die goed voor zijn tegenstander kwam, tot doelpunt gepromoveerd: 3-2.

Bij SVC’08 werden Matthew Boelhouwer en Marco Mos vervangen door Stan Rog en Pepijn Knoester. Antibarbari moest risico’s gaan nemen om de gelijkmaker te forceren, ging achterin één-op-één spelen en zette er een aanvaller bij. Aan SVC’08-zijde kwam de snelle Norvin Mercera in het veld voor de licht geblesseerde Jeremy Keus. Vijf minuten voor de officiële speeltijd maakte SVC’08 een eind aan alle twijfel. Jordy de Bruin bereikte Youssef Massaoudi, die de bal in de verre hoek tegen het zijnet schoot: 4-2.