Derde Divisie: TOGB met lege handen terug uit Gemert

TOGB heeft ook het tweede duel van dit seizoen verloren. Gemert was voor eigen publiek met 2-1 te sterk. De gastheren kwamen voor rust op 1-0 via Matt Bolhuis. Na rust kwam TOGB via een eigen goal van Gemert verdediger Meyssen langszij en had vervolgens de kansen op een tweede treffer. De geelzwarten incasseerden in de tweede helft een rode kaart en zagen Gemert vlak voor tijd een tweede treffer tegen de touwen werken. Het gevolg was een 2-1 nederlaag, waarmee TOGB voor de tweede week op rij te weinig kreeg.

Tekst: Ron Fruining

De wedstrijd begon ruim drie kwartier later vanwege onweer en hoosbuien. Beide teams dachten na een kort uitstel te kunnen gaan voetballen, maar moesten na 53 seconden alweer naar de kleedkamer, vanwege opnieuw onweer. Het uitstel werd geen afstel want rond kwart voor drie, het moment dat eigenlijk de rust zou moeten beginnen, startte het duel definitief.

Gelijk opgaand

In de eerste helft waren beide teams gelijkwaardig. De gastheren keken wat de grens was van scheidsrechter Kuiper. De leidsman liet veel toe van de thuisclub en zag drie handsballen door de vingers. Bolhuis loste namens de gastheren het eerste schot op doel, maar TOGB-goalie Zwarteveld hoefde niet echt in actie te komen.

Nadat TOGB met veel manschappen voor de bal was vanwege een corner, sloeg de thuisploeg toe. Een corner vanaf links kon door niemand van TOGB binnengekopt worden. De afgeslagen bal leverde de thuisploeg een razendsnelle uitval op. De bal werd naar de gevaarlijke Eon Herman gespeeld. De linker aanvaller lokte twee TOGB-verdedigers mee, waardoor de restverdediging van TOGB niet goed functioneerde. Herman leverde de bal perfect af voor Matt Bolhuis, die met een schuiver de thuisploeg op 1-0 zette. In het restant van de eerste helft slaagde beide teams er niet in om uitgespeelde kansen te creëren en zochten de tweeëntwintig acteurs de kleedkamer op.

Geluk

Na de pauze had TOGB het geluk aan haar zijde. Een voorzet van Deben werd door Kemper namens Gemert op de lat gekopt. Twee minuten later had Gemert het geluk aan haar kant, toen een schot van de TOGB-aanval voor het doel van invaller-doelman Koen van den Tillaart verdween. Dezelfde Tillaart was later in de tweede helft betrokken bij de gelijkmaker van TOGB.

Eon Herman mocht van geluk spreken dat een slaande beweging door scheidsrechter Kuiper werd afgedaan met geel, waar Herman eigenlijk met rood heengezonden had moeten worden. Wangedrag behoort volgens de nieuwe regel, waaronder een slaande beweging gekwalificeerd kan worden, met rood bestraft te worden. Geluk voor de thuisploeg dat het in deze fase van de wedstrijd moeilijk had met TOGB en af en toe paniekvoetbal speelde. Zonder uitgespeelde kansen te creëren kwam TOGB langszij. De Brabantse doelman schatte een terugspeelbal niet goed in. Via Gemert verdediger Yentl Meyssen, belandde de bal in het doel en kwam TOGB gezien de inzet in de tweede helft verdiend langszij: 1-1.

Rood

Een forse overtreding op Michel van der Elst werd door de arbitrage niet bestraft. Bij een duel om de bal van Jordan Weegman (foto) en een zwartwitte tegenstander, werd volgens scheidsrechter Kuiper te fors door Weegman ingegrepen. De actie werd beloond met geel. Het was de tweede voor Weegman, die er met rood af moest en TOGB door met tien man. Gek genoeg was TOGB met tien de bovenliggende partij en kreeg het team van trainer Jonk meerdere mogelijkheden op de 1-2. De beste kwam uit een aanval over links. Michel van Elst stoomde op en bracht de bal uitstekend in de Gemert-zestien. Anthony Slierendrecht maakte met een mooie loopactie ruimte voor Twan Verdel. De inzet van Verdel die volgde, landde op de lat, waar de bal met iets meer geluk in het doel was geëindigd.

Slotfase

In de slotfase trok Gemert de wedstrijd naar zich toe. Onnodig en ook onverdiend gezien de veldverhouding over negentig minuten. Twee minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd, zette Brent Achten zijn voet tegen de bal. Achten was alert in de TOGB-zestien waar de bal door iedereen gemist leek te worden. De actie leverde de tweede treffer voor de thuisploeg op, die in de resterende minuten de overwinning niet meer weggaven.

TOGB-trainer Jonk over het verlies. ,,De wedstrijd ging redelijk gelijk op. Gemert was in de eerste helft iets beter en toonde meer dan wij te willen winnen. Dat heb ik in de rust ook aangegeven. Jullie moeten met meer power spelen en laten zien dat je als winnaar van het veld wilt stappen. Bewust of onbewust speelde de scheidsrechter vandaag een bepalende rol. Zo liet hij in de eerste helft meerdere malen hands van Gemert, doorspelen en bestrafte hij een forse overtreding op Michel van der Elst niet. Daarnaast kreeg een Gemert-speler voor een slaande beweging slechts geel, terwijl een duel om de bal van Jordan Weegman, mijn verdediger, een tweede keer geel opleverde, waardoor wij door moesten met tien. In de tweede helft hadden wij meer het initiatief, kwamen wij hierdoor op 1-1 doordat wij de druk erop hielden. Ook nadat wij met tien man door moesten, hielden wij het initiatief en kregen we kansen om op voorsprong te komen. We verloren vandaag op een gelijke manier als bij IJsselmeervogels. Daar moeten wij aan werken om hier in de toekomst zonder tegengoal uit te komen. Waar wij minimaal recht hadden op een punt vandaag, staan wij nu weer met lege handen.”

Volgende week speelt TOGB op sportpark Het Hoge Land tegen Oss’20. De aftrap op zondag 3 september is om 14.00 uur.