Hoge temperaturen: attent zijn bij wedstrijden en trainingen

Gedurende elk voetbalseizoen vinden er periodes plaats met meerdere warme en droge dagen achter elkaar. Op die dagen is het belangrijk om tijdens trainingen en wedstrijden rekening te houden met de hitte. De KNVB geeft advies!

Het is volgens KNVB-arts Edwin Goedhart uiteraard belangrijk om goed te blijven drinken, ook vóór de training of wedstrijd al. ,,Bij zulke temperaturen transpireer je tijdens het sporten veel en het is zaak dat je dit vochtverlies weer aanvult. Daarnaast zorgt extra drinken voor verkoeling van het lichaam”, laat hij weten op de site van de voetbalbond.

Risico op oververhitting

Volgens de arts is het belangrijk dat voetballers tijdens het trainen of een wedstrijd opletten dat ze niet oververhit raken. ,,Bij warm weer is het risico op oververhitting extra hoog. Zeker als ook de luchtvochtigheid hoog is. Het is voor het lichaam dan veel moeilijker om de warmte af te voeren. Als dit niet goed gebeurt, loopt de lichaamstemperatuur op en dit kan leiden tot het uitvallen van bepaalde hersenfuncties. Je krijgt bijvoorbeeld coördinatieproblemen of hebt moeite om je te concentreren.”

Bij temperaturen boven de 32 graden is het volgens Goedhart eigenlijk al niet meer verantwoord om te sporten. Je kunt dan beter een ander moment kiezen om te gaan voetballen.

Jeugdwedstrijden

Zeker voor kinderen is het extra lastig om zich aan te passen aan het warme weer. Goedhart wil coaches en trainers dan ook meegeven om bij jeugdwedstrijden extra op te passen. ,,Je kunt problemen voorkomen door bijvoorbeeld extra drinkpauzes in te lassen, of de wedstrijden in te korten.”

Kies lichte, luchtige kleding die de verdamping van zweet niet belemmert. Gebruik dus ‘ademende’ kleding. Stof die niet goed ademt plakt tegen je huid, houdt zweet en warme lucht vast. Dat wil je juist voorkomen. Moderne sportkleding is vaak vervaardigd van vezels die ademen en vocht afvoeren.

Koele kleedkamers

Tijdens een wedstrijd kun je dus rekening houden met hitte en luchtvochtigheid, maar ook voor en na de wedstrijd kunnen er maatregelen worden getroffen. ,,Het is bijvoorbeeld heel belangrijk om de kleedkamers zo koel mogelijk te houden. Daarnaast kan de warming-up worden ingekort en is het slim om voor de wedstrijd al veel te drinken. Zorg voor een goede cooling-down om te voorkomen dat je bloeddruk ineens daalt. Na afloop is het goed om koud af te douchen. Drink en eet wat om vocht, mineralen en koolhydraten aan te vullen en trek lekkere droge kleding aan.”

In de kantine is het dit weekend slim om de alcoholische versnapering te laten staan. ,,Omdat het vocht aan het lichaam onttrekt, werkt alcohol eigenlijk alleen maar versterkend.” Voor voetballers die na de wedstrijd toch graag een biertje willen drinken is het dan ook raadzaam om daarnaast aan de bar ook een glas water te bestellen.

Bescherming huid

Zomers weer gaat vaak gepaard met hoge zonkracht en dus méér risico op verbranding van de huid. Vaker verbranden, zeker op jonge leeftijd, vergroot de kans op het ontstaan van huidkanker. Een aantal zonbeschermende maatregelen kan helpen dat te voorkomen. ,,Zoek tijdens pauzes de schaduw op, zeker op die momenten van de dag (pakweg tussen 11.00 en 15.00 uur) dat de zonkracht het hoogst is. Gebruik zonnebrandcrème (elke twee uur, minimaal factor 30). En draag rondom de wedstrijden beschermende kleding en een pet.”

In het kort

  • Blijf goed drinken, zowel voor als na de wedstrijd of training
  • Las tijdens de wedstrijd extra drinkpauzes in
  • Houd kleedkamers koel
  • Kies lichte, luchtige kleding
  • Kort de warming-up in
  • Ga na afloop koud afdouchen
  • Laat alcoholische versnaperingen staan
  • Bescherm de huid tegen verbranding
Lees verder