Beker Groep 1 poule 2: SVC’08 blijft strijdend overeind tegen sterk Spijkenisse

Onder tropische omstandigheden van boven de dertig graden was het geen pretje voor de spelers en officials om aan te moeten treden op het kunstgrasveld van het Oostersportpark. De meeste toeschouwers verkozen dan ook zeer verstandig de schaduw achter het doel aan de zuidzijde boven een plekje op de tribune.

Tekst & foto’s: Jaap Lolkema

SVC’08 speelde vorige week de eerste wedstrijd in de poulefase gelijk tegen Verburch en moest dus nu minimaal gelijkspelen wilde het nog enig vooruitzicht hebben op plaatsing voor de volgende fase. Geen gemakkelijk opgave tegen eersteklasser Spijkenisse.

Het was dan ook geen verrassing dat nieuwbakken hoofdtrainer Michael Ros koos voor een behoudende tactiek. Rechts achterin was dit keer de voorkeur gegeven aan Nathan Martina boven Bart Markering en mocht Jermey Keus na zijn goede invalbeurt van vorige week rechts voorin in de basis beginnen. Spijkenisse dat over een fysiek sterke ploeg beschikt had veelal de bal en SVC’08 zakte in loerend op een snelle omschakeling.

Deze tactiek leidde in de twaalfde minuut tot succes. Jersylee Riley stond met een knappe dieptepass door het centrum aan de basis van de openingstreffer. Jermey Keus verraste zijn tegenstander en keeper Ragip Ozrak was te laat zodat hij werd omspeeld door Keus die kundig afrondde: 1-0. Spijkenisse reageerde rustig op deze toch onverwachte achterstand. Via spelverdeler op het middenveld Daan Bourgonje werden de aanvallen opgezet, waarbij veel werd gezocht naar Enver Bezemer op de rechterflank. Maar in plaats van de gelijkmaker, die in de lucht hing, was het SVC’08 dat in de zevenentwintigste minuut opnieuw scoorde. Opnieuw stond Jersylee Riley aan de basis. Hij bereikte Jordy de Bruin die dwars door centrum van de verdediging van Spijkenisse een opening zag. In eerste instantie stuitte hij op keeper Ragip Ozrak, maar de rebound kon hij alsnog binnenschieten: 2-0. Wat een weelde voor keihard werkend SVC’08.

Maar gezien het spelbeeld kon de aansluitingstreffer van Spijkenisse niet uitblijven en die viel dan ook in de zevenendertigste minuut. Enver Bezemer werd op de rechterflank bereikt en zijn harde voorzet bereikte Julien Gret, die knap met het hoofd afrondde: 2-1. Met deze stand gingen de ploegen rusten. Na rust kreeg de wedstrijd een ander spelbeeld. Spijkenisse ging veel korter op de man spelen in een hoger tempo en met veel beweging. SVC’08 kwam dan ook nog nauwelijks gevaarlijk op de helft van de tegenstander.

Snoeihard

In de tweeënvijftigste had Julien Gret voor Spijkenisse moeten scoren, maar van dichtbij schoot hij de bal hard naast. Hierdoor bleef SVC’08 in leven.  En was het Spijkenisse-doelman Ragip Ozrak die in de zestigste minuut nog op moest treden bij een schot van Thomas Hughes om een doelpunt te voorkomen. Drie minuten later was het de beurt aan SVC’08 doelman Wesley van der Wel, die handelend moest optreden op een schot van Kevin le Duc. Spijkenisse bleef aandringen en de gelijkmaker hing in de lucht. Zo knalde Keven le Duc in de achtenzeventigste minuut snoeihard op de paal en werd de bal in de rebound ternauwernood van de lijn gehaald.

Spijkenisse raakte steeds meer gefrustreerd. Wat het best tot uiting kwam in een onsportieve actie van aanvoerder Julien Gret, die na een opgooibal werd verondersteld de bal terug te spelen op de SVC’08-keeper, maar dit op een dusdanige manier deed dat de bal over keeper Wesley van der Wel in het doel verdween. In plaats van het doelpunt goed te keuren floot scheidsrechter Massaoui voor een vrije trap voor SVC’08. Of dit regeltechnisch de juiste beslissing was vroeg iedereen zich af, maar het was wel de juiste om de wedstrijd verder rustig te laten verlopen.  De wedstrijd vorderde gestaag naar de negentigste minuut en SVC’08 leek de overwinning over de streep te trekken. Toch was er nog een opmerkelijk moment in de blessuretijd.

Buitenspel

Spijkenisse pompte de bal erin en de vlag van de assistent-scheidsrechter van SVC’08 ging de lucht in. De bal bereikte de buitenspel staande Spijkenisse-speler niet, maar werd door de weliswaar gehinderde Bart Markering van SVC’08 in eigen doel geschoten. Scheidsrechter Massaoui keurde het doelpunt echter af wegens buitenspel. Zo behaalde SVC’08 een op basis van de krachtsverhoudingen een gestolen overwinning, maar gezien de tomeloze inzet onder extreme weersomstandigheden zeker een verdiend afgedwongen prestatie.