O21 1A: ADO Den Haag Onder 21 in topvorm vloert koploper FC Twente/Heracles

In haar beste wedstrijd van het seizoen tot dusver boekte ADO Den Haag Onder 21 zaterdag in Hengelo een belangrijke zege van 0-1 op koploper FC Twente/Heracles. Invaller Elijah Velland ontpopte zich in de zeventigste minuut tot matchwinner. Voor hem persoonlijk was dit een bekroning van zijn rentree na weken van blessureleed.

Tekst: Frans Leermakers            |       Foto’s: Rick van Zon

ADO Den Haag bestreed FC Twente/Heracles vanaf het beginsignaal van scheidsrechter Ordelmans met aanvallende intenties door hoog druk te zetten. De veldbezetting van de Hagenaars bleek in alle opzichten te kloppen. Hierdoor strandden de gastheren voortdurend op ADO’s middenveld. Daarin vertolkte Kay van Houwelingen als stofzuiger een belangrijke rol. In de laatste lijn viel met name na rust het corrigerende werk van centrale verdediger Nigel Owusu op.

FC Twente/Heracles kwam gewoonweg niet aan kansen toe, ondanks het feit dat het na ruim een kwartier het spel wel enigszins wist te verplaatsen. Toen had ADO Den Haag al wat mogelijkheden gehad om de score via Sacha Komljenovic te openen. Bij zijn eerste inzet moest doelman Sam Kassies van de thuisclub languit om redding te brengen. De tweede inzet van Komljenovic, die overigens tobde met maagklachten, eindigde boven de kruising van het Twentse doel. Vlak voor rust bood een combinatie tussen Finn de Bruin en Robyn Esajas mogelijkheden, maar de rust ging toch in met een dubbelblanke stand.

Overwicht

Het spelbeeld veranderde in de tweede helft nauwelijks. ADO Den Haag domineerde en had FC Twente/Heracles volkomen in haar greep. Alleen slaagde de formatie van trainer Giovanni Franken er vooralsnog niet in het overwicht in de score tot uitdrukking te brengen. Nadat Komljenovic in de 65e minuut in kansrijke positie iets te zacht inschoot was het vijf minuten later wel raak. De na rust voor Lorenzo Maasland ingevallen Elijah Velland vond op aangeven van Kaj van Houwelingen vanuit een toch moeilijke hoek het Twentse net. Daarna was het voor ADO Den Haag een kwestie van de 0-1 over de streep trekken. Invaller Sofyan El Hannoudi (voor Gylermo Siereveld) leek nog voor 0-2 te zorgen, maar zijn inzet ging voor het doel langs. In blessuretijd ontpopte doelman Thijmen de Koning zich als reddende engel van de Haagse zege door een schot van Iraki Yegoian met verve te pareren.

Door de zege in Hengelo is ADO Den Haag geen hekkensluiter meer en vond het de aansluiting met de brede middenmoot. Alleen De Graafschap steekt er momenteel enigszins bovenuit en is de nieuwe koploper. Komende zaterdag speelt ADO Den Haag thuis op De Aftrap tegen FC Volendam. Het duel begint om 15.00 uur.