ADO Den Haag komt knap terug bij FC Emmen en pakt in slotfase volle buit

ADO Den Haag keek binnen een klein half uur uit tegen FC Emmen tegen een 2-0 achterstand aan. De ploeg van trainer Darije Kalezic kwam voor rust terug in de wedstrijd en sloeg in de slotfase twee keer hard toe en pakte alsnog de drie punten bij een concurrent: 2-3.

Tekst: Ton Beije        |       Foto’s: Orange Pictures

Trainer Kalezic had weer een basisplaats ingeruimd voor Bart van Hintum. Voor hem moest Justin Ché plaatsmaken. Ook spelers die tijdens de interlandbreak waren uitgevlogen, waren weer van de partij.

Na wat aftasten in het begin van de wedstrijd kwam FC Emmen toch al vrij snel aan de leiding. De ADO Den Haag-defensie kreeg de bal rand zestien niet weg en deze viel ineens voor de voeten van Piotr Parzyszek, die met een schuiver doelman Kilan Nikiema het nakijken gaf: 0-1. De thuisploeg kreeg niet lang daarna kansen de marge te verdubbelen, maar liet wat mogelijkheden liggen. Na twintig minuten spelen kreeg ADO Den Haag een volgende klap te verwerken. Eerst werd de bal tot tweemaal toe bij een schotpoging geblokt en bij een volgend schot op doel kwam de bal ongelukkig op de hand van Tyrese Asante en wees scheidsrechter Jeroen Manschot gedecideerd naar de penaltystip. Jarik Vlak schoot de bal door het midden, terwijl doelman Nkiema voor de rechterhoek koos: 2-0.

Het was duidelijk dat ADO Den Haag snel iets terug moest doen om nog kans te maken niet met lege handen naar Den Haag terug te moeten reizen. Dat lukte zes minuten na de 2-0. Dhoraso Klas bediende met een heerlijke pass buitenkant schoen op links Mohamed Hamdaoui, die de achterlijn haalde, goed keek naar de doelmond en de bal bij de tweede paal op maat voorgaf voor Henk Veerman, die zwaar gehinderd feilloos binnenknikte: 2-1. ADO Den Haag kwam beter in de wedstrijd te zitten, maar was bij vlagen toch slordig, waardoor er mogelijkheden ontstonden voor de gastheren. Eenmaal mocht de Haagse ploeg doelman Kilian Nikiema dankbaar zijn met een knappe redding, waardoor het verschik bij rust nog slechts één treffer was.

Trainer Kalezic hield in de rust Asante achter in de kleedkamer en bracht voor hem Justin Ché. De eerste kans na de thee was weer voor de thuisploeg. Doelman Nikiema kon een schot niet lekker onder controle krijgen, maar FC Emmen zag geen kans iets te doen in de rebound. Naarmate de tweede helft vorderde kwam ADO Den Haag beter in de wedstrijd. Bij de Hagenaars kwam na dik een uur spelen Malik Sellouki in het veld voor Klas en tien minuten later mocht Joel Ideho binnen de lijnen komen voor Mohamed Hamdaoui.

Het was duidelijk dat ADO Den Haag op zoek ging naar de gelijkmaker. De bal werd diep gespeeld op de helft van FC Emmen, knap doorgekopt door Henk Veerman, waarna en Malik Sellouki zeer attent reageerde door de bal achter doelman Jan Hoekstra te schieten: 2-2. ADO Den Haag dacht een punt mee te kunnen nemen uit Emmen, maar het werd zelfs nog meer. Drie minuten na de gelijkmaker was de Haagse ploeg weer succesvol.

Daryl van Mieghem kwam vanaf rechts naar binnen, Burnet leek de bal in de verdediging van FC Emmen nog te blokken, maar Van Mieghem zette door en zag de bal via een verdediger van de thuisploeg over doelman Jan Hoekstra in het lege doel verdwijnen: 2-3. In de ruime extra tijd probeerde FC Emmen alsnog langszij te komen, maar ADO Den Haag hield stand. Een knap herstel van ADO Den Haag, na de snelle 2-0 achterstand toch nog met een 2-3 zege vertrekken uit Drenthe.