Matteo Waem (ADO Den Haag): ,,De wisselspelers zijn net zo belangrijk als spelers in de basis”

Afgelopen maandag won ADO Den Haag haar uitwedstrijd bij Jong PSV in de laatste seconden. Door treffers van de invallers Sacha Komljenovic en Malik Sellouki waren de geelgroenen de ploeg die profiteerde van puntverlies van de andere clubs in de top van de ranglijst van de Keuken Kampioen Divisie.

Tekst: Glenn Duijzer

Centraal in de Haagse verdediging staat, naast de ervaren Bart van Hintum, de jonge Belgische verdediger Matteo Waem. Bijna werd Waem de matchwinner in Eindhoven, maar er was onduidelijkheid of zijn inzet wel over de lijn was. Gelukkig maakte Malik Sellouki enkele seconden later aan alle onzekerheid een einde door de bal alsnog hard in het net te schieten. Waem mist misschien het Haagse uiterlijk van een Michel Adam of het charisma van Tom Beugelsdijk, maar de Antwerpse verdediger staat wel degelijk zijn mannetje achterin.

Na afloop van Jong PSV uit, sprak Haaglanden Voetbal met jonge Antwerpen-supporter Waem.

Het was een zwaarbevochten overwinning.

,,Dat kun je wel stellen. De eerste helft was niet heel goed en wij speelden onherkenbaar. We speelden niet ons eigen spelletje. Na rust gingen vanaf het begin vol druk zetten en dat heeft uiteindelijk z’n vruchten afgeworpen.”

Bij een eerder interview gaf Daryl van Mieghem aan, dat ADO altijd uitgaat van haar eigen spel en dat ook zal blijven spelen ondanks de score er anders uitziet.

,,Dat was vooral in de tweede helft zo. Voor rust was het dramatisch. We kregen van de trainer een paar aanknopingspunten in de rust en tweede helft hebben we ons eigen voetbal weer gespeeld. Heel dominant en bijna niets weggeven. Daarmee trekken we wel die overwinning over de streep.”

De gelijkmaker viel heel laat in de wedstrijd, had je toch verwacht dat die winnende ook nog zou vallen?

,,Absoluut. We wisten dat Jong PSV in de laatste fase van de wedstrijd heel veel doelpunten tegen krijgt. Daarbij waren wij zo dominant in de tweede helft dat ik die 1-2 wel verwachtte.”

Je geeft aan dat de eerste helft dramatisch was, wat wordt er dan in de rust gezegd door de trainer of spelers?

,,De trainer was woest, niet in woorden, maar we wisten allemaal dat hij boos was. Hij heeft aangegeven wat er allemaal niet goed ging en dat hebben we na de rust van ons afgegooid. Dat heeft uiteindelijk wel geresulteerd in een 1-2 overwinning.”

Hoe hou je dat geloof er dan in? De doelman pakt na rust echt veel ballen en die gelijkmaker valt dan ook nog eens heel laat.

,,Juist omdat we heel veel kansen hadden, geloofde ik er nog wel in. Dat had de hele ploeg ook. Je moet er gewoon in blijven geloven. Ik denk dat het misschien wel het sterkste punt van ADO is dit seizoen. Er tot het einde in blijven geloven. We hebben genoeg wilskracht in de ploeg. Diverse spelers weten precies wat er gevraagd wordt op te blijven presteren.”

De invallers Ideho, Sellouki en Komljenovic, brengen die in de laatste fase dan net dat extra stukje snelheid erin zodat de wedstijd alsnog over de streep kon worden getrokken?

,,Dat is zeker zo. De wisselspelers zijn net zo belangrijk als de spelers die in de basis starten. Het zijn toch spelers met specifieke kwaliteiten. Ze hebben echt alle drie hun steentje bijgedragen aan deze overwinning. Zeker als er van de drie ook nog eens twee een doelpunt scoren.”

Zo goed als het nu met ADO gaat, zoveel minder gaat het nu met FC Antwerp in de Champions League.

,,Ja, helaas maar het is wel de eerste maal dat FC Antwerp in de Champions League speelt en dat is voor Belgische ploegen nooit makkelijk. Zeker als je dan ook nog eens ploegen als Porto, Shakhtor en Barcelona in je poule hebt. Ik denk dat heel Antwerpen en de Bosuil allemaal genieten van Champions League voetbal. Ik ben helaas niet in de gelegenheid geweest om thuiswedstrijd te bezoeken, maar de thuiswedstrijd tegen Barcelona ga ik op zeker bezoeken. Ik heb nog geen kaartje, maar dat gaat zeker lukken.”