2e klasse D: DHC verzuimt meer te scoren, Westlandia wint nipt (nagekomen verslag)

Zaterdagmiddag – bij de wedstrijd DHC – Westlandia (zat.) – bleef het ook aan de Delftse Brasserskade alsmaar regenen, maar ondanks de in totaal vijf gescoorde doelpunten had het nog veel meer doelpunten voor de thuisclub moeten regenen. DHC verzuimde uit de vele kansen meer te scoren dan de tweemaal die het nu deed, terwijl Westlandia veel effectiever met haar kansen omging en door drie doelpunten met de zege huiswaarts trok.

Tekst: Wicher Schreuders            |            Foto’s: Alex Pronk

De allereerste kans was voor Westlandiaan Tim van der Voort, die al na twee minuten alleen voor doelman Oussama Zayzaoui verscheen, maar zijn schot ging voorlangs het doel. Kort hierna werd een goed schot van DHC-er Stefan Moreira tot hoekschop verwerkt. Na vijf minuten kopte Kubilay van Oosten, die in de voorste linie startte, buiten bereik van de Westlandse verdediging op de paal. DHC zat daarmee goed in de wedstrijd en drong Westlandia terug in de verdediging. Na een kleine twintig minuten spelen trok aanvoerder Giovalli Serbony de bal van de achterlijn terug naar de zestien meter-lijn, waar vandaan Joey Klijn in schoot, maar zijn schot werd met de voeten ternauwernood gekeerd door doelman Tim Janssen.

Kort hierna, na 21 minuten spelen, kwam dan toch de 1-0 op het scorebord toen Kubilay van Oosten alert reageerde op een verkeerde terugspeelbal in de Westlandse defensie richting doelman Janssen. Van Oosten kwam er op snelheid tussen en plaatste de bal langs de doelman in de verre hoek: 1-0. Een verdiende voorsprong, die een minuut later bijna werd verdubbeld toen dezelfde Van Oosten de bal net over het Westlandse doel schoot. Tegen de verhouding in kopte in de daaropvolgende minuut, halverwege de eerste helft, aan de andere kant Stefan Bron uit een hoekschop fraai de 1-1 binnen. DHC kon opnieuw op jacht naar een voorsprong. Die kwam al heel snel hierna, want na 26 minuten speelde Serbony de bal op Kubilay van Oosten, die op keurige wijze zijn tweede treffer liet aantekenen: 2-1. DHC bleef de bovenliggende partij, Westlandia probeerde tevergeefs wat terug te doen. Kort voor het rustsignaal van de uitstekende fluitende Manon Plandsoen (Leidschendam) ging een goed schot van Stefan Moreira net naast de kruising. De rust kwam hiermee dan ook met slechts een 2-1 voorsprong voor de thuisclub. In de rust vroeg menigeen zich af waarom er niet een aantal treffers meer door de thuisclub waren gescoord. Maar die zouden dan in de tweede helft wel volgen, zo was de verwachting.

Na de warme thee liet de tweede helft aanvankelijk eenzelfde spelbeeld zien. Zes minuten na de hervatting een fraaie ‘Fallrückzieher’ van DHC-aanvoerder Serbony vanaf de rand van het strafschopgebied. Buiten bereik van doelman Janssen belandde de bal tegen de onderkant van de lat, maar stuiterde terug het veld in, net voor de doellijn, om vervolgens weggewerkt te worden. DHC kreeg daarna nog enkele kansen op meer doelpunten, maar langzamerhand gingen de bezoekers meer aandringen en kreeg Westlandia geloof in minimaal een punt. Halverwege de tweede helft raakte DHC’s rechtervleugelverdediger Luis Tumba halverwege het veld bij de zijlijn tijdens een duel geblesseerd, hij bleef liggen, maar scheidsrechter Plandsoen liet door spelen. Westlandia had de bal intussen diep op rechts gespeeld, waar de opkomende Tim van der Voort de bal langs doelman Zayzaoui schoot: 2-2. Vlak hierna werd aan de andere kant een inzet van Sinan Ocal door een Westlandse verdediger goed geblokkeerd. Vervolgens claimde de thuisclub een strafschop na een duel waarbij Kubilay van Oosten binnen de beruchte lijnen onderuitging. Arbiter Plandsoen zag er echter geen reden in om naar de stip te wijzen. Met nog een kwartier op de stadionklok kregen de bezoekers net buiten het strafschopgebied een vrije trap te nemen. Tim van der Voort wist deze langs de muur en in de hoek buiten bereik van Zayzaoui tegen het net te schieten, waarmee het 2-3 stond. Dit tot verbijstering en verdriet van alle DHC-ers, maar tot grote vreugde van de Westlanders. Ondanks diverse ingebrachte wisselspelers in het slotkwartier slaagde DHC er niet in om alsnog de gelijkmaker te scoren, waarmee de thuisclub met lege handen achter bleef en de Westlanders de drie punten mee naar huis namen. Scheidsrechter Plandsoen kon het overigens afdoen zonder één enkele kaart te geven.

Westlandia was in deze wedstrijd met dit resultaat de gelukkigste. DHC kon zich afvragen waarom met name in de eerste helft, waarin uitstekend werd gespeeld, niet meer doelpunten werden gescoord, want er waren kansen genoeg. Een andere vraag is waarom die goede eerste helft na de rust een minder vervolg kreeg, waardoor Westlandia terug in de wedstrijd kon komen. De bezoekers grepen die geboden mogelijkheid heel effectief aan en scoorden uit minder kansen toch drie keer. DHC had dan weliswaar op de paal en op de lat geschoten, maar dat leverde ook deze keer geen punten op. Westlandia staat met 14 uit 8 nu op de gedeelde vierde plaats, terwijl DHC met 8 uit 8 op plaats acht (van de 13) staat. De stand is door een nogal ongelijk aantal gespeelde wedstrijden echter nogal onoverzichtelijk. Zo heeft DHC’s eerstvolgende tegenstander (pas op 2 december a.s.) Neptunus-Schiebroek pas vijf wedstrijden gespeeld en staat met 4 uit 5 op plek 12.