KNVB: Onder 18-competities Divisies worden vanaf 2024-2025 Onder 19-competities

De Onder 18-competities in de Divisies worden vanaf komend seizoen Onder 19- competities. De huidige O18-competities op het hoogste niveau bieden onvoldoende kansen aan 18-jarigen om zich te ontwikkelen. Over de overige O18-competities (Hoofdklasse en B-categorie) valt later een besluit.

Momenteel kan een beperkt aantal 18-jarigen met dispensatie in de O18-Divisies spelen. Maar dit dispensatiebeleid geeft onvoldoende kansen aan deze spelers om zich te ontwikkelen. Ze spelen tegen fysiek jongere tegenstanders, terwijl ze behoefte hebben aan meer weerstand. Bovendien zit er ook een psychosociaal aspect aan het ‘moeten meedoen’ met een jongere lichting. Spelers (en hun omgeving) voelen dit als een degradatie. Tegelijkertijd blokkeren ze in sommige gevallen de doorstroom van andere, jongere, spelers.

Besluit

Daarom is in de KNVB-bondsvergadering van juni 2023 het besluit genomen de Onder 18-Divisiecompetities te vervangen door Onder 19-competities. In deze competities kunnen dan twee jaargangen actief zijn: 17-jarigen en 18-jarigen. De Onder 19-competitie zal leidend worden voor een UEFA Youth League-ticket. Alle andere wijzigingen ingevolge de besluitvorming van de bondsvergadering van december 2019 met betrekking tot de vorm van de competitie blijven gelijk. Dus de opzet met het aantal wedstrijden, P/D-regeling en landskampioenschap.

Momenteel wordt uitgewerkt op welke manier de competities per seizoen 2024-2025 worden opgebouwd en welke P/D-regelingen hieraan vastzitten voor het huidige seizoen. Deze worden voor aanvang van de voorjaarscompetitie gepubliceerd.

(Bron: KNVB)

Lees verder