ADO Den Haag komt terug van achterstand, maar staat toch met lege handen

ADO Den Haag keek in de uitwedstrijd tegen Helmond Sport al na negen minuten tegen een 2-0 achterstand aan. Slap beginnen aan de wedstrijd gebeurde niet voor de eerste maal. Henk veerman repareerde met een treffer voor en na rust de achterstand (2-2), maar een late strafschop voor Helmond Sport nekte ADO Den Haag alsnog en moest de ploeg van Kalezic met lege handen terug richting Den Haag.

Tekst: Ton Beije         |        Foto’s: Orange Pictures

Trainer Darije Kalezic had één mutatie in zijn ploeg aangebracht in vergelijking met de ontmoeting van maandag tegen Jong FC Utrecht. Centraal achterin stond weer Matteo Waem, want Bart van Hintum moest toekijken, omdat hij eerder in de week tegen zijn vijfde gele kaart was aangelopen.

Het was koud in het GS Staalwerken Stadion. De toeschouwers van de thuisploeg hadden daar snel geen last meer van. Al in de vierde minuut kon de aanhang van Helmond Sport juichen, want Arno van Keilegom kon geheel vrij in het zestienmetergebied doelman Kilian Nikiema het nakijken geven: 1-0. Daarmee was de slechte start van ADO Den Haag nog niet compleet, want vijf minuten na de openingstreffer gaf het scorebord ook al de 2-0 aan. Nu kreeg de gemakkelijk scorende Martijn Kaars te veel ruimte in de Haagse defensie en maakte van Nikiema voor de tweede maal een geslagen doelman.

En dat betekende dat ADO Den Haag, zoals vaker (té vaak) dit seizoen in de achtervolging moest. Halverwege het eerste bedrijf wisten de bezoekers de aansluitingstreffer te scoren. Jort van der Sande bediende Henk Veerman met een prima steekpass, de Haagse topscorer liet doelman Van der Steen staan en zorgde voor de 2-1 stand. Na die treffer kwam ADO Den Haag wat beter in de wedstrijd, maar wist nog niet echt gevaarlijk te worden.

Na rust had ADO Den Haag bijna op een 3-1 achterstand gestaan, maar doelman Nikiema redde fraai op een schot van buiten de zestien van Van den Hurk. Maar ook ADO Den Haag kwam beter voor de dag en binnen het kwartier was ook de gelijkmaker een feit. Een voorzet op maat van Joel Ideho belandde op het hoofd van Henk Veerman, die doelman Van der Steens geen kans gaf: 2-2. Diezelfde Veerman had bijna zijn derde treffer te pakken, maar nu verdween zijn kopbal net over het Brabantse doel. Nadat doelman Nikiema zich weer onderscheidde bij een schot van Giannis-Fivos Botos, was het toch ADO Den Haag dat op jacht ging naar de voorsprong. Dat lukte niet, integendeel Helmond Sport kwam tien minuten voor tijd op 3-2 via een strafschop van Martijn Kaars. Die elfmetertrap werd door scheidsrechter Hensgens toegekend na een overtreding in het strafschopgebied van Amir Absalem: 3-2. Na die pingel bracht trainer Kalezic nog drie wissels in het veld (Hamdaoui, Komljenovic en Siereveld) om te proberen er alsnog een gelijkspel uit te halen, maar dat lukte niet.

Een tegenvallend resultaat voor de Hagenaars, die zich nu kunnen opmaken voor de clash met de koploper Willem II. De Tilburgers klopten op eigen veld FC Emmen met 3-0. Vrijdagavond wordt dat duel in het Bingoal Stadion gespeeld en ADO Den Haag staat nu acht punten achter op Willem II.