Oranje-vrouwen doen zichzelf tekort op Wembley tegen Engeland

Het Nederlands vrouwenelftal kwam op een stampvol Wembley met 0-2 voor tegen regerend Europees kampioen Engeland, maar stond na de negentig en vijf extra minuten wel met lege handen: 3-2. Daardoor wordt de strijd om de poulewinst komende dinsdag in de laatste speelronde van de Nations League beslist.

Ondanks de nederlaag heeft Nederland dus nog kans op het bereiken van de Nations League Finals en het binnenhalen van een ticket voor de Olympische Spelen. Oranje begint als koploper aan de laatste speelronde en moet dinsdag in Tilburg zien af te rekenen met België. Tegelijkertijd moet de ploeg hopen dat Engeland op bezoek bij het al gedegradeerde Schotland niet gigantisch uit de slof schiet. Beide landen hebben negen punten. Het verschil in doelsaldo is momenteel +3 in het voordeel van Oranje. En niet te vergeten: ook België is met 8 punten nog in de race.

Blessures

Oranje deed zichzelf namelijk enorm tekort op Wembley. Na de eerste helft had de ploeg dankzij twee uitstekende goals van de Delftse Lineth Beerensteyn (foto) een 0-2 voorsprong. Oranje raakte echter in de tweede helft volledig de kluts kwijt, zag vier ervaren speelsters geblesseerd uitvallen en moest drie tegentreffers incasseren. De beginfase was voor Engeland, zonder dat het echt gevaarlijk werd. Wel kreeg de ploeg van Sarina Wiegman in de elfde minuut de eerste kans van de wedstrijd via Hemp. Keeper Daphne van Domselaar maakte die knap onschadelijk. Terwijl heel Engeland rekende op een hoekschop, besloot arbiter Olofsson anders en nam Oranje de aanval over. Niet veel later lag de bal aan de overkant in het netje. Ingeleid met een prachtige assist van Victoria Pelova die Beerensteyn langs de grond op maat bediende. De Oranje-spits schoot de 0-1 binnen.

Initiatief

Oranje nam het initiatief over van Engeland en bleef in de gehele eerste helft de baas op het veld. De ploeg speelde met rust en overtuiging. Martens en Van de Donk kregen schotkansen, terwijl een bedoelde voorzet van Roord pardoes op de bovenkant van de lat belandde. In de 35e minuut scoorde Beerensteyn – niet zonder geluk – haar tweede treffer met dank aan keepster Earps: 0-2. Beerensteyn gaat dinsdag haar honderdste interland spelen. Vlak voor rust had Oranje nog mazzel dat Kelly diagonaal net naast schoot.

De kalmte van de eerste helft verdween echter na rust als sneeuw voor de zon. De onrust en paniek sloeg toe en de achterhoede opereerde met de minuut onzekerder. Engeland had een kwartiertje nodig om de rollen om te draaien. Binnen een tijdsbestek van twee minuten trokken goals van Georgia Stanway en Lauren Hemp de stand weer gelijk: 2-2. Oranje leek rijp voor de slacht en moest nog een half uur zien te overleven. Tot overmaat van ramp vielen ook Dominique Janssen, Sherida Spitse en Daniëlle van de Donk nog geblesseerd uit. Aan Engelse zijde zette Wiegman al haar aanvallende krachten in.

Kunst- en vliegwerk

Oranje bleef met kunst- en vliegwerk overeind, maar in blessuretijd liet Brugts Ella Toone uit haar rug weglopen en die scoorde – door de benen van keepster Van Domselaar – de 3-2. Het lukte daarna om die stand over de streep te trekken.