Houdini-act van Oranjevrouwen levert vervolg op in Nations League

De Oranje Leeuwinnen gaan door naar de Nations League-finals en behouden daarmee een kans op een ticket voor de Olympische Spelen. Daar was wel een Houdini-act voor nodig. Even leek Engeland – dat Schotland klopte met 6-0 – door een beter doelsaldo als eerste te eindigen in de poule, maar twee late treffers in blessuretijd voor Oranje leverde een 4-0 winst op tegen België en dat was dan weer genoeg voor plek één.

Tekst: Ton Beije            |      Foto’s: Eric de Wit

De opdracht voor de Oranje-vrouwen was vooraf niet eenvoudig. Zelf winnen van België en vooral doelpunten maken, want de verwachting was dat Engeland, de ploeg van Sarina Wiegman, wel de nodige treffers zou produceren tegen Schotland. Als Engeland drie doelpunten meer zou maken dan Nederland, ging dat land verder.

Oranje had pech dat een snelle treffer van Lieke Martens werd afgekeurd wegens buitenspel. Toch ging Oranje met een 1-0 voorsprong de rust in door een treffer van de Delftse Lineth Beerensteyn. In Schotland had Engeland echter bij rust al een 4-0 voorsprong opgebouwd. Een monsterscore leek in het verschiet.

Na de doelwisseling kwam Engeland al snel op 5-0. Oranje bleef niet achter en wederom Beerensteyn  vond het Belgische net: 2-0. De ploegen stonden in doelsaldo gelijk, alleen Engeland had meer treffers voor en dat zou bij een gelijk doelsaldo de doorslag geven. Vervolgens stond de spectaculaire slotfase in zowel Schotland als het Koning Willem II Stadion in Tilburg te wachten. Damaris Egurrola bezorgde in blessuretijd Oranje een 3-0 voorsprong, maar ook Engeland scoorde (6-0), waardoor de ploeg van Wiegman weer op voorsprong stond. In extremis kopte wederom Egurrola in de extra tijd haar tweede treffer en de 4-0 voor Nederland binnen.

In Engeland was het duel al ten einde en op het veld moesten de Engelse vrouwen vernemen, dat Oranje met 4-0 had gewonnen en dus doorgaan in de strijd om de Nations League. En dat zorgde voor een uitzinnige vreugde in het stadion van Willem II: plaatsing voor de Nation League-finals én de droom een ticket de veroveren voor de Olympische Spelen was nog levend.

De andere teams in de halve eindstrijd zijn Spanje, Duitsland en Frankrijk. De loting is op 11 december. Frankrijk is als organiserend land al verzekerd van Olympische deelname. Daardoor strijden Nederland, Duitsland en Spanje van 21 tot met 28 februari 2024 om de twee beschikbare tickets. Bij winst in de halve finale is Parijs 2024 een zekerheid. Voor de verliezers is er nog een extra kans met de strijd om de derde plaats.

 

Lees verder