Hagenaar Henk Houwaart vijfde op lijst van legendarische voetbaltrainers in België

Oud-ADO speler Henk Houwaart (foto) staat op de vijfde plaats in de door de Belgische voetbalwebsite VoetbalPrimeur gepubliceerde lijst van trainers met de meeste wedstrijden in de Belgische hoogste klasse.

Tekst: Peter Petit

Houwaart (58) kwam in zijn trainersloopbaan in België toe aan 641 wedstrijden en heeft misschien wel het langste cv op de lijst. Van 1977 tot 2016 was Houwaart, jeugdexponent van Oranjeplein, actief als trainer bij 22 clubs in 26 passages.  De om zijn goede techniek bekendstaande Houwaart, die na zijn tijd bij ADO speelde voor FC Twente, Club Brugge, FC Antwerp en het Amerikaanse Golden Gate Gales, begon als trainer bij SK Roeselare en eindige zijn loopbaan bij KSKV Zwevezele.

Grote namen

Andere grote namen in zijn levensloop als trainer zijn KV Kortrijk, Cercle Brugge, Club Brugge, KAA Gent, Royal Antwerp FC en STVV. Onder meer bij Cercle, waar Houwaart vijf jaar trainer was, kende hij grote successen met onder meer de bekerwinst en memorabele Europese campagnes. De lijst met trainers met de meeste wedstrijden in België op hun naam wordt aangevoerd door Robert Waseige met 808 duels. Naast Houwaart staat nog een Nederlandse trainer op deze lijst, de in 2020 in Gent overleden Amsterdammer Han Grijzenhout, die tot 570 wedstrijden kwam, goed voor een zevende plek in deze top tien. Hein Vanhaezenbrouck, trainer van KAA Gent, sloot zich zondag bij deze elitegroep aan. Tegen KRC Genk stond de tactisch sterke coach voor de vijfhonderdste keer aan het roer als trainer in de Jupiter Pro League.

Lees verder