ADO Den Haag houdt voorsprong tegen NAC wel vast

ADO Den Haag heeft haar laatste thuisduel voor de competitie (woensdag komt Sparta Rotterdam nog op bezoek voor de beker) winnend weten af te sluiten. Na een 1-0 achterstand boog de ploeg van trainer Darije Kalezic nog voor rust de achterstand om in een 3-1 voorsprong en wist die nu ook vast te houden. Wat een week eerder tegen Willem II dus niet lukte, het vasthouden van een voorsprong, lukte nu wel!

Tekst: Ton Beije         |          Foto’s: Eric de Wit

In de opstelling nogal wat wijzigingen. In de defensie waren er basisplaatsen voor Tyrese Asante, die de zieke Henri Koudossou verving en Gylermo Siereveld kreeg een plek in het centrum van de defensie naast Matteo Waem. Bert van Hintum verhuisde naar de linksbackpositie in verband met de schorsing van Amir Absalem. Op het middenveld was captain Kürsad Sürmueli terug na een week schorsing. Daniel Granli was geblesseerd en ontbrak achterin en Lasse Vigen kon vanwege een blessure ook niet spelen. Voor hem zou Malik Sellouki spelen, maar die ging vlak voor de wedstrijd ziek naar huis. Voor hem speelde nu Silvinho Esajas. Kortom, de technische staf heeft heel wat moeten puzzelen.

ADO Den Haag begon fanatiek aan de wedstrijd en kreeg de eerste mogelijkheden. Het bleef vooralsnog 0-0, maar NAC Breda kwam al snel op voorsprong. Op links liep Daryl van Mieghem te laat met zijn man mee, waarna de bal voor het doel kwam en doorschoot naar Roy Kuijpers, die met dank aan doelman Tim Coremans zijn ploeg op 0-1 zette. Lang kon de NAC-aanhang niet genieten van die voorsprong, want op aangeven van Van Mieghem zette Henk Veerman al snel met een heel fraaie lob de gelijkmaker op het scorebord: 1-1.

ADO Den Haag bleef aanzetten op zoek naar meer. Die tweede treffer viel al snel. De goed spelende Joel Ideho vond Henk Veerman, die diagonaal raak schoot, maar hij deed dat volgens de assistent-scheidsrechter in buitenspelpositie. Arbiter Jannick van der Laan keurde de treffer dan ook terecht af. De 2-1 kwam er echter toch. Een fraaie pass over grote afstand van Silvinho Esajas kwam bij de op snelheid liggende Daryl van Mieghem, die de bal knap over de te ver voor zijn doel staande Roy Kortsmit tegen de touwen schoot.

ADO Den Haag bleef in die fase de bovenliggende partij en zou zelfs op een 3-1 voorsprong komen. Joel Ideho ging snel op links knap langs zijn tegenspeler en trok de bal op maat langs de grond voor, waarna Daryl van Mieghem bij de eerste paal de bal als een raket binnenschoot. Doelman Kortsmit zal de bal alleen gehoord hebben: 3-1. ADO Den Haag kon met die 3-1 voorsprong de rust in, tegen een ploeg die de laatste vier competitieduels in de KKD toch knap had gewonnen.

Na rust moest ADO Den Haag, net als een week eerder tegen Willem II terug. Het werd weer een kwestie van tegenhouden. NAC kreeg ook wat mogelijkheden om terug te komen in de wedstrijd, maar de Haagse defensie hield, soms met wat geluk, stand. Net als tegen Willem II was de helft van NAC vaak helemaal onbespeeld. Alleen doelman Kortsmit stond ver op eigen helft. ADO Den Haag probeerde het met een enkele tegenstoot, maar kon niet echt gevaarlijk meer worden. Nadeel was wel dat arbiter Van der Laan in dit sportieve duel liefst zeven keer de gele kaart wist te trekken. Vijfmaal voor een speler van ADO Den Haag: Gylermo Siereveld, Silvinho Esajas, Henk Veerman, Daryl Werker en Matteo Waem.

ADO Den Haag wacht nog twee duels dit jaar. Woensdag het bekerduel thuis tegen Sparta Rotterdam en volgende week zaterdag de uitwedstrijd tegen Jong AZ.