Henk Ruijl (DUNO) krijgt fraaie KNVB-onderscheiding: Lid van Verdienste

Tijdens het jaarlijkse kerstdiner van DUNO werd Henk Ruijl, die tijdens de laatste ALV van de club terugtrad uit het bestuur, waarvan hij sinds 1985 deel had uitgemaakt, in het bijzijn van zijn vrouw door de KNVB onderscheiden met het predicaat Lid van Verdienste.

KNVB-ambassadeur Kees Wenneker nam – voordat hij de speld en oorkonde zou uitreiken – de geschiedenis van Henk Ruijl bij DUNO door. Op 13-jarige leeftijd al als vrijwilliger actief bij de club bij het krantje. Maakte later programmaboekjes voor de thuiswedstrijden van het eerste elftal, inclusief interviews met trainers en spelers. Als jongeling versterkte hij rond 1985 het bestuur, eerste met de portefeuille marketing & communicatie. Geholpen door zijn journalistieke talent en vaardigheden, maar ook vanuit zijn niet aflatende enthousiasme heeft Henk Ruijl gedurende dertig jaar enkele honderden wedstrijdverslagen geschreven, verslagen waar zowel binnen als buiten de vereniging naar uit werd gekeken.

Zo ontwikkelde hij de eerste DUNO-seizoenpresentatiegids. Goede, tijdige en open communicatie met de leden en de externe communicatie zorgden ervoor dat ‘zijn’ club DUNO op de kaart kwam te staan. Hij kan zonder uitgesproken te zijn kraakhelder onderwerpen op een charmante manier verwoorden.

Clubblad

Het wekelijkse clubblad “DUNOVUM’ veranderde ruim twintig jaar geleden onder zijn leiding tot één van de eerste professionele websites met dagelijks enkele honderden bezoekers, een voorbeeld voor veel andere verenigingen. Was ook actief als acteur bij DUNO TV, met Jan Linkerhof als Sjeik. Dat waren hilarische opnamen. Aandacht ook voor leden en hen waardering geven. Henk Ruijl heeft in 1992 het initiatief genomen om jaarlijks de “DUNO’ er van het jaar” te verkiezen. Deze prijs wordt door de leden zeer gewaardeerd en zorgt voor een gevoel van trots op de vereniging.

Voor de maatschappelijke rol van de vereniging heeft Ruijl zich met enkele andere bestuursleden bijzonder ingespannen voor de nieuwbouw van Haagse Dynamiek, het eerste echte multifunctionele clubgebouw in Nederland, gesitueerd in het centrum van de wijk. Dankzij de uitmuntende samenwerking met ontwikkelaar Staedion en de gemeente Den Haag werd dit vooraf als een onmogelijk gekwalificeerd project binnen vijf jaar ‘gewoon’ gerealiseerd met het grote en spectaculaire openingsfeest in 2007 als resultaat.

Scheidsrechter

Henk Ruijl fluit al meer dan 25 jaar verdienstelijk wedstrijden van de club. Tegenwoordig is hij – door zijn ruime ervaring – een meer dan verdienstelijk KNVB-scheidsrechter. Wedstrijden waar belangen en spanning op staan, zijn aan hem meer dan toevertrouwd en hij doet dat met plezier en inmiddels op zeer respectabel niveau. Als speler was hij ook actief bij DUNO, in de selectie en verdiende in 2001 zelfs het predikaart ‘beste speler van het jaar’ bij DUNO. Inmiddels fungeerde hij al vele jaren als vicevoorzitter van de club. Alles bij elkaar voor de KNVB reden genoeg om hem na tientallen jaren in het bestuur te hebben gefungeerd te benoemen tot Lid van Verdienste. Namens de voetbalbond mocht ambassadeur Kees Wenneker hem de speld en oorkonde overhandigen.

Lees verder