Zaalvoetbal: Oranje Futsal speelt laatste kwalificatieduel voor WK 2024

Oranje Futsal speelt woensdag 20 december tegen Azerbeidzjan de laatste kwalificatiewedstrijd voor het WK 2024 in Oezbekistan. De wedstrijd begint om 18.30 uur en wordt gespeeld in het Topsportcentrum van Almere.

Na protest van de KNVB tegen het meedoen van niet speelgerechtigde spelers bij Roemenië in de twee onderlinge kwalificatieduels in oktober (1-1 en 2-1 verlies), heeft UEFA beide wedstrijden omgezet in een 5-0 overwinning voor Nederland. Daarom werden de kwalificatiewedstrijden tegen Kazachstan (uit) en Azerbeidzjan (Almere) plotseling cruciaal. Na het 2-0 verlies in Kazachstan heeft het Oranje Futsal-team van coach Miguel Andrés Moreno (foto) tegen Azerbeidzjan aan één punt genoeg om zich te plaatsen voor de play-offs voor het WK 2024 in Oezbekistan.

Tweede

Oranje Futsal staat met zes punten op een tweede plaats in groep A achter koploper Kazachstan (twaalf punten). Roemenië en Azerbeidzjan zijn met allebei vier punten derde en vierde in de groep. De nummer één van de groep kwalificeert zich rechtstreeks voor het WK. De vier beste nummers twee van de vijf groepen plaatsen zich voor de play-offs en strijden daarin om twee WK-tickets. Bij een gelijke stand tussen twee teams in de groep geldt eerst het onderling resultaat, dan het onderling doelsaldo en tenslotte de meeste doelpunten voor. Bij het vergelijken van de beste nummers twee van iedere groep geldt eerst het hoogste puntenaantal, dan het doelsaldo, dan de meeste doelpunten voor en tenslotte het laagste aantal disciplinary-punten (gele en rode kaarten, etc.).

Finaleronde

Voor de finaleronde van de WK-kwalificatie zijn twintig landen geplaatst. Deze landen zijn verdeeld in vijf groepen van vier. In totaal strijden de teams om zeven startbewijzen voor het WK 2024 in Oezbekistan. Deze startbewijzen gaan naar de vijf groepswinnaars en naar de twee teams die na een tweede plek in hun groep en de play-off om de resterende twee tickets als de winnaars uit de bus komen.

Lees verder