Bekervoetbal: ADO Den Haag schakelt na sterke eerste helft Sparta uit

ADO Den Haag stapte terecht als winnaar van het veld na het bekerduel in het Bingoal Stadion tegen Eredivisionist Sparta. De Rotterdammers konden geen vuist maken. In een sterke eerste helft van Haagse zijde nam de ploeg van trainer Darije Kalezic een 1-0 voorsprong door een treffer van Daryl van Mieghem. Die in de tweede helft maakte invaller Joel Ideho aan alle onzekerheid een einde door de 2-0 te scoren.

Tekst: Ton Beije        |      Foto’s: Eric de Wit

Trainer Darij Kalezic had met zijn staf ook al enigszins rekening gehouden met het laatste competitieduel van zaterdag, uit tegen Jong AZ. Amir Absalem en Sacha Komljenovic hadden een basisplaats gekregen en Finn de Bruin mocht zijn debuut in de hoofdmacht maken. Topscorer Henk Veerman zat niet bij de wedstrijdselectie.

ADO Den Haag kwam goed uit de startblokken en zocht brutaal tegen de Eredivisionist de aanval. Al binnen vijf minuten kon de Haagse aanhang juichen. Enkele malen werd een aanval op het doel van Sparta afgeslagen, maar toen de bal op rechts bij Daryl van Mieghem belandde, schoot hij bijna evenwijdig aan de achterlijn de bal langs doelman Olij in het Rotterdamse doel: 1-0. ADO Den Haag bleef ook na dat doelpunt de toon zetten en zocht het doel van Sparta op. Kürsad Sürmeli probeerde het een keer van afstand, maar vond doelman Nick Olij op zijn weg.

Sparta kon geen vuist maken, laat staan gevaarlijk worden voor het Haagse doel. De ADO Den Haag-spelers konden elkaar uitstekend vinden en legden enkele prima aanvallen op de mat. Bijna was het zelfs 2-0 – en dat had zeker verdiend geweest op dat moment – maar op aangeven van de weer volop zwoegende Jort van der Sande mikte Daryl van Mieghem op de paal. De bal stuitte daarna terug in handen van de Sparta-doelman.

Wissels

In de rust hield Kalezic drie spelers in de kleedkamer achter en ook dat had te maken met het duel van zaterdag in Noord-Holland. Silvinho Esajas, Joel Ideho en Henri Koudossou kwamen binnen de lijnen. Zij waren de vervangers van Daryl van Mieghem, Bart van Hintum en Gylermo Siereveld. Sparta wilde zich niet zomaar gewonnen geven en kwam feller uit de kleedkamer. Trainer Jeroen Rijsdijk bracht vanaf het begin van de tweede helft slechts één wissel binnen het veld, Rayvien Rosario voor Sergi Rosanas Moragas. Na dik een uur spelen kwam er nog een debutant in de ploeg bij ADO Den Haag: Maikey Houwaart, Hij kwam als vervanger in het veld van Jort van der Sande, die ook rust kreeg voor de wedstrijd van zaterdag.

Ook in het tweede bedrijf kreeg ADO Den Haag kansen. Tot tweemaal toe werd een bal vanaf de zijkant voor het doel getrokken, maar beide malen was er niemand van Haagse kant om het beslissende tikje te geven. Sparta bleef het proberen met lange hoge ballen in de zestien van ADO Den Haag, waar vooral Tyrese Asante een puike wedstrijd speelde en heerste in de lucht. Sparta kreeg nog wel een kans om langszij te komen via verdediger Djevencio van der Kust, maar zijn inzet verdween over het doel van Tim Coremans.

Onzekerheid

Bij zo’n geringe voorsprong bleef het gevaar aanwezig, dat Sparta nog langszij kon komen en ADO Den Haag dan een verlenging zou moeten spelen, waar natuurlijk niemand – met het duel van zaterdag in gedachte – aan moest denken. Vier minuten voor tijd maakte Joel Ideho aan alle onzekerheid een einde, door net binnen de zestien de bal – na goed doorzetten van debutant Houwaart – met veel gevoel langs Nick Olij in het Sparta-doel te laten verdwijnen: 2-0. Sparta was geklopt en de naam van ADO Den Haag gaat donderdag in de kokers voor de loting van de achtste finales.

Voor de competitie in de Keuken Kampioen Divisie wacht de ploeg van Kalezic zaterdag de laatste wedstrijd, uit tegen het niet te onderschatten Jong AZ, dat afgelopen vrijdag nog Cambuur in Leeuwarden wist te verslaan.