ADO Den Haag haalt moeizaam drie punten op bij Jong AZ

Na de bekerwinst afgelopen woensdag op Sparta, was het zaak om ook de laatste wedstrijd in de reguliere competitie winnend af te sluiten. Gastheer Jong AZ wilde daar aanvankelijk niet erg aan meewerken. ADO Den Haag keek bij rust tegen een 1-0 achterstand aan. Na de doelwisseling wist de ploeg van trainer Darije Kalezic de achterstand om te buigen in een 1-2 overwinning.

Tekst: Ton Beije      |     Foto’s: Orange Pictures

En dat betekent, dat ADO Den Haag als nummer drie de winterstop ingaat. Een resultaat dat weinigen bij aanvang van de competitie voor mogelijk hadden gehouden.

Bij ADO Den Haag was Henk Veerman, die tegen Sparta ontbrak, weer terug in de basisformatie. Ook Silvinho Esajas mocht vanaf minuut één starten. Met de wind tegen begon ADO Den Haag goed aan de wedstrijd en kreeg de eerste grote mogelijkheid via Henk Veerman, maar zijn inzet werd geblokt. Pech was er voor de bezoekers dat Tyrese Asante al snel met een blessure het veld moest verlaten. Zijn plaats werd ingenomen door Henri Koudossou. Ook Daryl van Mieghem kreeg een kans om de Hagenaars aan de leiding te helpen, maar kwam niet tot een schot. Ook Matteo Waem dacht – na een fout in de defensie bij Jong AZ – doeltreffend uit te halen, maar zijn schot belandde op de paal.

ADO Den Haag zag dus geen kans als bovenliggende partij de score te openen. Jong AZ was daar vervolgens dichtbij, maar de snelle Ricuenio Kewal verprutste, alleen op doelman Tim Coremans afgaande, de kans, waardoor Waem nog reddend kon optreden. Toch kwam de thuisploeg vijf minuten voor rust op voorsprong. Ro-Zangelo Daal gaf met zijn schot langs de grond vanaf de rand zestien doelman Tim Coremans geen kans: 1-0. Het had nog een gelijke stand kunnen zijn op slag van rust, maar Daryl van Mieghem zag zijn inzet in handen van doelman Kuijsten verdwijnen.

Een lelijke tegenvaller voor ADO Den Haag om de tweede helft, weliswaar met de wind in de rug, te moeten beginnen met een 1-0 achterstand. Malik Sellouki, in het veld gekomen voor Esajas, dacht dat een speler van Jong AZ een bal van hem met de hand beroerde, maar arbiter Thomas Hardeman zag er geen strafschop in. Na dik een uur spelen leek Jort van der Sande de bal binnen te koppen, maar het speeltuig vloog over het Alkmaarse doel. Maar vlak daarna was de gelijkmaker wel een feit. Henk Veerman stelde Malik Sellouki in staat om de bal langs doelman Tristan Kuijstens te schieten: 1-1. En daarmee was de koek nog niet op voor ADO Den Haag, want nauwelijks twee minuten later kon de Haagse aanhang weer juichen. Op aangeven van Van der Sande liep Joel Ideho de 2-1 binnen.

Voor de formatie van Kalezic was het nu zaak om hardwerkend te proberen die voorsprong over de meet te trekken. Dat moest de Haagse ploeg doen zonder Matteo Waem, die een kwartier voor tijd met een blessure naar de kant moest. In zijn plaats kwam Amir Absalem in de ploeg. ADO Den Haag slaagde erin de nipte voorsprong vast te houden en kon zodoende met een 1-2 zege vertrekken uit Wijdewormer en met een goed gevoel de winterstop ingaan.

Na een korte rust begint de selectie van Kalezic weer op 2 januari, met een training op het eigen complex om later die dag te vertrekken naar Malaga, waar het een trainingskamp belegt. De eerstvolgende competitiewedstrijd is op 12 januari, als ADO Den Haag dan De Graafschap ontvangt in het Bingoal Stadion.