Oud-speler en trainer Ron Baay plotseling overleden

Ron Baay, oud-speler en oud-trainer is op 3 januari jl. op 73-jarige leeftijd onverwacht overleden. Zaterdag 13 januari is er gelegenheid om afscheid te nemen in de aula van crematorium Haagse Duinen, Wijndaelersingel in Den Haag. De ceremonie vindt plaats om 12.30 uur.

Nadat hij met veel plezier de jeugdafdeling van RVC had doorlopen, vervulde hij zijn dienstplicht in Suriname. Daar speelde hij bij MVV (Militaire Voetbal Vereniging) dat uitkwam in de eredivisie. Na twee jaar keerde Ron Baay terug naar Nederland en maakte hij indruk bij RVC in zowel het tweede als het eerste elftal. In september 1972 speelde RVC zelfs een oefenwedstrijd tegen de Zuid-Amerikaans kampioen Independiente in de aanloop naar het Wereldcup treffen met Ajax.

In verband met onregelmatige diensten bij de politie maakte Ron Baay de overstap naar HPSV (Haagse Politie Sport Vereniging), waar hij uitkwam voor het eerste elftal als linkermiddenvelder. Ook kwam hij uit voor het Nederlands Politie Elftal. Van 1984 tot en met 1990 was Ron Baay speler/trainer van Nationale Nederlanden. Het seizoen 1988-1989 werd met gouden letters toegevoegd aan de historie van die club. Het eerste elftal van Nationale Nederlanden werd namelijk kampioen van de toenmalige zaterdag 1e klasse HVB. Ron Baay maakte één van de drie goals in de kampioenswedstrijd op 38-jarige leeftijd.

Ron Baay haalde diverse trainersdiploma’s. Hij kreeg zijn trainersdiploma oefenmeester 2  overhandigd door niemand minder dan Dick Advocaat. Van 1991 tot en met 1994 werd Ron Baay trainer van HPSV. Vervolgens bij Te Werve (1994-1997) en sv Loosduinen (1998-1999). Daarna stopte hij als trainer zodat hij vaker bij zijn zoon Randy Baay en dochter Mèlany Baay voetbal kon kijken. Aansluitend is hij bij de veteranen van Nationale Nederlanden gaan spelen tot die club werd opgeheven en dat werd sv Madestein. Later gingen de oorspronkelijke veteranen over naar Semper Altius. Ron Baay dacht nooit aan stoppen met voetbal.

Anderhalf jaar geleden onderging Ron een open hartoperatie. Hij herstelde daar goed van en trainde af en toe weer mee met de veteranen van Semper Altius om zijn rentree te kunnen maken. Zover heeft het helaas niet mogen komen.

Lees verder